back to top

Najveći meč bh nogometa: Optimizam u oba tabora

Drugi upravo čitaju

Danas se sa početkom u 17:30 sati u “Dolini Ćupova“ na legendarnoj Grbavici igra najveći meč bh nogometa.

Sastaju se, po 141. put u svim takmičenjima, vječiti i „ljuti“ rivali Željezničar kontra Sarajeva.

Bit će ovo izuzetno bitan meč za oba rivala,i jedna i druga ekipa tražiće pobjedu i nova tri boda u utrci za naslov i izlazak na Europsku nogometnu scenu. Poslije dugotrajnih zimskih priprema, dosta odigranih kontrolnih mečeva, sada je došao trenutak „istine“ – da izabranici Amara Osima i Vinka Marinovića pokažu svoj kvalitet, ispolje volju za trijumfom, pokažu borbenost, htijenje, požrtvovanje.

Na veliki dan za BiH – Dan nezavisnosti igra se meč kome će faliti samo gledatelji zbog poznatih razloga. Da je drugačije vrijeme tu dileme nema – tribine bi bile ispunjene do posljednjeg mjesta. Ali ni to neće spriječiti igrače oba kluba da od prvog minuta,u jednom meču za „dušu i sječanje“ odigraju dobro, poletno, maštovito, silovito…

Sigurno je da će na jednoj strani Stevanović, Kosorić, Čeliković, Bekrić, Bojo, Štilić, Juričić…a na drugoj Miličević, Pidro, Dupovac, Sušić, Fanimo, Đokanović, Velkoski…pružiti maksimum znanja i volje da se baš oni na kraju raduju i slave najslađu pobjedu.

najveći meč bh. nogometa
Grbavica spremna za derbi

Raspolženje u oba tabora je na visokom nivou, i jedni i drugi priželjku i najavlju trijumh, svi igrači jedva čekaju početak meča, da istrče na prekrasni travnjak na Grbavici i širokom tv auditorijumu pokažu svu ljepotu nogometne igre, a koja će biti protkana potezima za nogometne uđbenike.

U taboru lidera na tablici, ekipi „bordo“ momaka sa Koševa je mirno, nema nervoze pred derbi, a šef struke vispreni Vinko Marinović o predstojećoj utakmici svih utakmica je rekao sljedeće:


“Znamo šta donosi ovaj meč i zato smo maksimalno ove sedmice trenirali i pripremili se za tu utakmicu. Derbi je nešto posebno, specifično, to je meč koji nosi poseban pečat i značaj za oba rivala i sigurno da će igrači dati svoj maksimum. Ono što je bitno,što može biti presudno je činjenica da ovakve derbi utakmice mogu da odluče detalji. Obično to odlučuje utakmice, donosi prevagu u korist jednog rivala. Možda odluči jedan pojedinac svojom lucidnošću, hrabrošću, potezom… Nadam se da će to biti neko od naših igrača i da ćemo
kvalitetno i povoljno odraditi ovaj meč“.

najveći meč bh. nogometa
Amar Osim svjestan važnosti ovog meča

Na drugoj strani,u „plavom“ taboru isto takvo raspoloženje, očekivanje, vjera u njihov trijumf… Iskusni, prekaljeni nogometni mag Amar Osim pred derbi kaže:

“Poslije duge pauze, dugotrajnih priprema dolazi ovaj vječiti derbi a prva utakmica je uvijek posebna, neizvjesna po tome što niko ne zna na čemu je i kako se stvari mogu nenadano okrenuti. U principu,kod svih ekipa, gotovo uvjek treba nekoliko kola da prođe dok ekipe ne poslože najbolju postavu.”

“U nedoumici sam, nisam siguran je li dobro što igramo prvu utakmicu protiv ekipe koja je lider, koja ima značajnu prednost… koja je prva. Ali ja vjerujem u svoje izabranike,nismo ni mi tako loši i mi smo dobro radili i pripremili se za napornu proljetnu sezonu. Kod nas u ekipi nije bilo previše promjena, u Sarajevu je to bilo znatno više, ali kada su ovakve utakmice to ne mora ništa da znači. Ako pobijedimo možda ćemo se boriti za prvo mjesto, ali i dalje je dosta klubova iza nas koji će nam biti za vratom do kraja prvenstva”.

1 mart Rešad MAMELA

Možda te zanima