back to top

Mozzart uputio donaciju Sigurnoj kući u Modriči

Drugi upravo čitaju

Pomoć žrtvama porodičnog nasilja stigla je u okviru projekta „Stop nasilju nad ženama“

Društveno odgovorna kompanija Mozzart nastavlja da obilazi Sigurne kuće širom BiH i pruža im pomoć u okviru projekta „Stop nasilju nad ženama“.

Novčana donacija ovog puta stigla je korisnicima Sigurne kuće u Modriči koju vodi Udruženje građana „Budućnost“ već 22 godine.

Za to vrijeme utočište su pružili za više od 3.500 žrtava porodičnog nasilja, među kojima je bilo oko 130 djece bez roditeljske pratnje. S obzirom na važnost plemenite misije kojom se bave, donacija je stigla u prave ruke i to u pravi čas.  

Jako smo zahvalni kompaniji Mozzart na ovoj društveno odgovornoj aktivnosti, posebno u ovom vremenu velikih poskupljenja, kada svi teže funkcionišu. Mozzart je izdvojio sredstva za pomoć žrtvama nasilja u porodici i našoj organizaciji, što izuzetno cijenimo. Dio novca ćemo utrošiti na adaptaciju izolatorija koji smo nedavno izgradili zbog epidemije korona virusa, a ostatak za redovne potrebe Sigurne kuće– kaže Biljana Savičić, direktorica Udruženja građana „Budućnost“ Modriča.

mozzart uputio donaciju sigurnoj kući u modriči
Mozzart uputio donaciju Sigurnoj kući u Modriči

Boravkom u Sigurnoj kući sve žrtve nasilja dobijaju besplatno pravno i psihosocijalno savjetovanje. Vrši se nadzor nad ishranom, higijenom, pruža im se zdravstvena njega, organizuju radno-okupacione aktivnosti, edukacija žena, pružaju pomoć i podršku školarcima u učenju, a svi imaju fizičku zaštitu 24 časa dnevno.

U saradnji sa stručnjacima, članovi Udruženja „Budućnost“ organizuju radionice za prevazilaženje trauma i psihoterapijski rad sa žrtvama porodičnog nasilja…

U Sigurnoj kući u Modriči rade sa korisnicama i na ekonomskom osnaživanju kroz edukativne programe. Tako ih uče kako da izrađuju nakit, oslikavaju razne predmete, dekupaž i origami tehniku.

mozzart uputio donaciju sigurnoj kući u modriči
Mozzart uputio donaciju Sigurnoj kući u Modriči

U okviru poljoprivredne zadruge „Eko-budućnost“, čiji su suosnivač, žene uče bavljenju poljoprivredom, te im pomažu da dobiju grantove i time se ekonomski osamostale.

To je, kažu, posebno važno jer se žene koje su ekonomski zavisne često vraćaju nasilniku, ali i u Sigurnu kuću zbog nemogućnosti da samostalno zarađuju

Ova, kao i brojne druge slične ustanove, teško dolazi do sredstava za rad. Naime, 70 odsto finansija za mjesečno zbrinjavanje obezbijeđuje resorno Ministarstvo, a 30 odsto ide na teret lokalne zajednice odakle žrtva dolazi.

Međutim, dešava se da te isplate kasne, pa je teško u međuvremenu da Sigurna kuća nesmetano radi.. Zbog toga, kažu, ne bi mogli da funkcionišu bez pomoći donatora.

mozzart uputio donaciju sigurnoj kući u modriči
Mozzart uputio donaciju Sigurnoj kući u Modriči

Prilikom posjete Sigurnoj kući u Modriči, uvjerili smo se da zaista posvećeno rade sa štićenicima. Smatramo da je pomoć stigla u prave ruke, a u narednom periodu ćemo nastaviti da pružamo pomoć žrtvama porodičnog nasilja širom zemlje– kaže Selma Salkanović, rukovodilac Direkcije korporativnih poslova Mozzarta.

Ova plemenita akcija dio je projekta „Stop nasilju nad ženama“ koju kompanija Mozzart provodi u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost polova BIH i Gender Centrom Federacije.

Donacije su do sada uputili Sigurnim kućama u Tuzli i Mostaru, a podršku u toj misiji su im pružila velika imena bh. sporta.

Možda te zanima