back to top

Mozzart podržao više od 800 porodica iz Kantona Sarajevo

Drugi upravo čitaju

Regionalni lider u priređivanju igara na sreću uputio donaciju Udruženju „Dajte nam šansu“

Udruženje „Dajte nam šansu“ iz Sarajeva već više od deceniju daje šansu djeci sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama za dostojanstven život i ostvarenje svih prava koja imaju i ostale porodice u BIH.

Trenutno okupljaju čak 810 porodica u Kantonu Sarajevo kojima pružaju brojne usluge u dva Servisna centra, ali i u njihovim domovima zahvaljujući mobilnim timovima. Zalaganje ovog Udruženja prepoznali su mnogi, a među njima i kompanija Mozzart koja im je uputila novčanu donaciju.

Veoma nam je važna podrška društveno odgovornih kompanija, među kojima je Mozzart, koje prepoznaju važnost naše misije i ne okeću glavu od tuđih problema. Veliko hvala Mozzartu na ovom plemenitom činu. Dali su pozitivan primjer i inspiraciju drugima“, kaže Ines Kavalec, direktorica Udruženja „Dajte nam šansu“ Sarajevo.

Ines je, zajedno sa brojnim roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju, 2011. godine pokrenula incijativu za osnivanje ovog udruženja. Cilj im je podrška djeci, ali poseban akcenat stavljaju na pomoć roditeljima jer je misija da osnaže porodice djece sa poteškoćama u razvoju, da ih sistem prepoznaje i podržava…

mozzart podržao više od 800 porodica iz kantona sarajevo

Korisnicima nude poludnevni i cjelodnevni boravak bez ograničenja na osnovu uzrasta, dijagnoze ili stepena invaliditeta. Tu su i psihološke usluge gdje psihoterapeuti rade sa roditeljima i sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

Posebno važna je njihova pravna usluga jer u „Dajte nam šansu“ radi jedini pravnik u Kantonu Sarajevo koji je specijalizovan za oblast ostvarivanja prava porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju.

Osim u dva Servisna centra, članovi Udruženja svu potrebnu pomoć mogu da dobiju i na kućnoj adresi. Naime, za one koji ne mogu da se kreću, tu su mobilni timovi u kojima su, u zavisnosti od potreba korisnika, medicinske sestre, psiholog, defektolog, pravnik…

Udruženje nudi i uslugu prevoza svojim članovima, a za osobe sa invaliditetom imaju posebno adaptiran kombi sa rampom…

mozzart podržao više od 800 porodica iz kantona sarajevo

Model rada sa korisnicima u Servisnim centrima proširili su i pokretanjem Servisnih centara u Banjaluci, Trebinju, Foči, Zavidovićima i Zenici…

Njihov trud u radu sa osobama sa poteškoćama u razvoju prepoznali su nadležni kroz budžetsko finansiranje, a apliciraju i na javne pozive i projekte. Ipak, poseban vjetar u leđa im je kad ih prepoznaju društveno odgovorne kompanije.

„Nisu nam promakle hvale vrijedne aktivnosti Udruženja „Dajte nam šansu“. Smatramo da je njihova misija zaista važna za cijelu našu zajednicu. Zato smo im uputili donaciju, kako bi i u narednom periodu mogli nesmetano da nastave pružati usluge osobama sa poteškoćama u razvoju, kao i njihovim porodicama“, kaže Selma Salkanović, rukovodilac Direkcije korporativnih poslova kompanije Mozzart.  

Možda te zanima