back to top

HŠK Zrinjski Mostar historija

Drugi upravo čitaju

HŠK Zrinjski Mostar historija – Predstavljamo klub koji je u zadnjih par godina stekao ogroman uspjeh i parira Željezničaru i Sarajevu po broju osvojenih ligaških titula u BiH.

Sa šest titula zajedno sa Željezničarom drži prvo mjesto dok ih Sarajevo prati sa pet titula. Osnovan je 1905. godine i predstavlja najstariji klub u Bosni i Hercegovini.

Osnivanje i početak

U 1896. Godini par mladića iz Mostara je imalo ideju i viziju da kreiraju vlastiti fudbalski klub, međutim u ovo vrijeme to nije bilo moguće. Strpljivo su čekali te 1905. godine uz pomoć profesora Kuštreba mladići uspjevaju te daju sebi naziv Đački športski klub.

Par godina kasnije tačnije 1912. godine dogradili su se i promijenili su naziv u Gimnazijski nogometni klub Zrinjski. Inspiraciju su dobili od slavne Hrvatske plemićske porodice Zrinski. Svoju prvu zabranu od igranja dobili su za vrijeme Prvog Svjetskog rata 1914. godine. Zabrana je trajala pune tri godine, te je Zrinjski u ovom periodu zajedno sa još jednim klubom iz mostara odlučio da se ujedinji i formira klub zvan Hercegovac.

HŠK Zrinjski Mostar historija – Ova ideja je preživila svega pet godina te se 1922. godine vraća staro ime Zrinjski i klub počinje da se ozbiljno posvećuje fudbalu. Upravo u ovom se periodu kreira slavno rivalstvo dva mostarstka giganta Veleža i Zrinjskog te predstavlja drugi najveći drebi u BiH.

hšk zrinjski mostar historija
HŠK Zrinjski Mostar historija

Tokom 1941. godine sa napadom Nacističke Njemačke, Hrvatska postaje satelit i formira svoj ligaški sistem. Zrinjski se priljkučio ovom sistemu, te dvije godine dominiraju ovom ligom. Nakon završetka rata i poraza Njemačke, formira se Jugoslavija koja momentalno zabranjuje takmičenje svim klubovima koji su podržavali nacistički režim, te Zrinjski biva izbačen iz aktivne igre skoro 50 godina.

Obnova starog kluba


Nakon što je BiH proglasila svoju nezavisnost 1992. godine Zrinjski je ponovno živnuo u Međugorju. Zbog rata koji je uslijedio igrali su samo prijateljske utakmice te 1994. godine zajedno sa ostalim klubovima u Hercegovini kreiraju Herceg – Bosanski fudbalski savez.

Dosta kontroverzi je pratilo igrače Zrinjskog zbog činjenice da su nekada prije u svojoj karijeri igrali za ljutog rivala Velež. Jedni od najpoznatijih igrača koji su nosili ovu oznaku su Blaž Slikšković i Slaven Musa.

Na ljeto 2000. godine Zrinjski je po prvi put nastupao u Europskom takmičenju. Igrali su u Intertoto kupu protiv švedskog Vastra Frolunda IF i izgubili.

Godine 2003. na čelo kluba dolaze novi investitori koji su donijeli nove sponzore u cilju da naprave od Zrinjskog jedan od najuspješnijih klubova u zemlji. Naredne godine Zrinjski je pripremio teren za uspjeh te iz Dinamo Zagreba na posudbu dovode Luku Modrića, Marka Janjetovića, Ivicu Džidića i Davora Landeka. Iako su samo Džidić i Landeka ostali za stalno u narednoj su im sezoni pridrućili Zoran Rajović, Dušan Kerkez, Velimir Vidić i Sulejman Smajić. Ova grupa igrača zajedno sa Franjom Džidićem osvaja svoju prvu titulu Premijer lige BiH.

hšk zrinjski mostar historija
Luka Modrić u dresu Zrinjskog

HŠK Zrinjski Mostar historija – Nakon uspješne sezone mnogi igrači odlaze u veće klubove te Zrinjski stagnira. Iako je većinu vremena provodio na drugom i trećem mjestu to nije bilo dovoljno za klub sa ogromnom novčanom podrškom. Par sezona u kvalifikacijskim rundama Europa lige i Lige prvaka nisu donijele mnogo uspjeha.

Zrinjski se vraća na pobjedničko postolje kada su u sezoni 2007/2008 savladali Slobodu u Kupu BiH. 2008/2009 donijela je još više uspjeha te Zrinjski po drugi put podiže titulu prvaka Premijer lige BiH i dostiže drugu kvalifikacijsku rundu UEFA Kupa.

Uslijedile su godine stagnacije i Zrinjskom je trebalo skoro šest godina da se vrate na vrh BiH fubala. Zrinjski je u 2013/2014 sezoni pokazao da kreira poseban projekat te je osvojio ligu po treći put u svojoj historiji.

Da je Zrinjski imao svoj plan dokazuje činjenica da su uspjeli da dominiraju od 2015. pa sve do 2018. godinei da tri godine za redom osvoje ligu.

Trenutno se nalaze malo ispod Sarajeva i Željezničara i pomno čekaju svoj trenutak da ponovno zasijaju i osvoje Premijer ligu.

Stadion i navijači


Zrinjski svoje domaće utakmice igra na stadionu pod Bijelim Brijegom. Stadion je orginalno sagrađen 1971. godine i dugo vremena ga je koristio Velež, tačnije sve do 1991. godine.


Danas ovaj stadion broji 9.000 stolica, što je daleko od sjaja koju je imao u prošlosti gdje se tvrdi da je mogao ugostiti 35.000 gledaoca.

hšk zrinjski mostar historija
Stadion Pod Bijelim Brijegom

Ultrasi Mostar je glavna navijačka grupa koju Zrinjski ima. Formirali su se u martu 1998. godine šest godina nankon što klub vraćen u život. Poprimili su naziv od ultraskog pokreta širom Europe i navijaju i bodre svoj klub sa glavne tribine koja nosi naziv Stajanje.

Rivali


Glavni rival Zrinjskog je sigurno Velež. Dva kluba koja dijele grad i koja su donijela mnogo uspjeha Mostaru sigurno ne mogu biti najbolji prijatelji. Zbog činjenice da im je zabranjena igra Velež je nadjačao svog rivala i postao uspješniji klub u Jugoslaviji, međutim nakon raspada Jugoslavije Zrinjski se vraća i preuzima vodeću poziciju.

Svoju prvu utakmicu nakon 55 godina odigrali su u neutrlanom Sarajajevu, dok su svoju prvu utakmicu u ligaškom smislu odigrali 1. marta 2000. godine, te je Zrinjski slavio na stadionu Bijeli Brijeg 2:0.

Pored Veleža također Zrinjski gaji i ljuto rivalstvo sa Sarajevom i Željezničarom zbog uspjeha koji su sva tri kluba ostvarili.

Možda te zanima