Hasan Salihamidžić biografija – Svjetski čovjek iz Jablanice

Drugi upravo čitaju

Pročitajte, trnovit i težak put Hasana Salihamidžića koji je od Jablanice i rata u BiH došao do Njemačke i postao jedan od najmoćnijih osoba u Njemačkom fudbalu. Hasan Salihamidžić biografija

Rođen 1. januara 1977. godine u Jablanici, Salihamidžić je bas ovde započeo svoju karijeru. Svoj popularni nadimak „Braco“ ili kako ga u Bayernu vole zvati „Brazzo“ dobio je od svojih roditelja zato što je imao stariju sestru, te su mu roditelji kreirali ovaj nadimak kako bi se zezali sa Salihamidžićem.

Od Veleža do Hamburga


Hasan Salihamidžić biografija – Nakon par godina igranja u rodnoj Jablanici, Salihamidžić je zaokupio pažnju Veleža te se 1991. godine seli u Mostar. U to vrijeme Velež je odlučio da podmladi ekipu i kreirali su novu mladu generaciju, te je Salihamidžić bio jedan od boljih igrača. Međutim zbog agresije koja je izazvana na BiH 1992. godine Salihamidžić je zajedno sa svojom porodicom odlučio da traži svoju budućnost negdje drugo.


Sa samo 15 godina seli se u Njemačku, tačnije u grad Hamburg. Zbog velike fudbalske historije koju gaji Hamburg Salihamidžić je imao odličnu priliku da nastavi svoju fudbalsku karijeru. Uz pomoć Ahmeda Halihodžića, Salihamidžić se priključuje omladinskom pogonu Hamburger SV-a. Dvije godine i kvalitetni nastupi u omladinskom nivou su natjerali trenera da ga pozove u prvi tim, te Salihamidžić u svojoj prvoj sezoni upisuje 9 nastupa te postiže 2 gola i 5 asistencija. Trener je uvidio da ima posebnog igrača u svojim redovima.


Zbog svog stava da se prilagodi situaciji i njegovog timskog duha Salihamidžić je postao starter HSV-a, te je u drugoj sezoni upisao 45 nastupa, a postigao 10 golova i 5 asistencija sa pozicije veznog igrača. Narednu sezonu Salihamidžić je pokazao svoj talenat i radnu etiku te postigao iste brojeve golova i asistenija, a trebalo mu je čak manje utakmica nego u prošloj sezoni.


Zbog ove dvije sezone i predanosti timu da igra na bilo kojoj poziciji dobio je priliku da na ljeto 1998. godine zamijeni HSV za Bayern Munich, te Salihamidžić prihvata ovu zlatnu priliku.

Zlatne godine u Bayernu


Hasan Salihamidžić biografija – Dolaskom u Bayern i od prve utakmice smatran je kao igrač startne postave. Nevjerovatnih 43 nastupa 6 golova i 3 asistencije pomogle su Bayernu da osvoji titulu prvaka Bundeslige. Ovaj trofej zajedno sa Ligaškim kupom bili su prvi trofeji u karijeri Salihamidžića. Slijedi jos jedna uspješna sezona, te je Salihamidžić nadmašio sam sebe tako što je ostvario 46 nastupa i upisao 5 golova, te dodao 4 asistencija. Treća sezona sa Bayernom je i najbolja u Salihamidžićevoj karijeri. Po treći put za redom uspio je da nadmaši sam sebe te je u ovoj sezoni upisao 46 nastupa u kojima je postigao 6 golova i 10 asistencija.


Međutim čak ni Salihamidžić nije mogao da izbjegne povredu te u period od 2001. pa sve do 2003. godine uspio je da upise samo 50 nastupa. Ipak u ovom period zajedno sa Bayernom u ovom periodu diže trofej Lige prvaka, dva trofeja šampiona Bundeslige, jedan trofej Ligaškog kupa, te jedan DFB Pokal.
Čak i kada je imao lošu sezonu za svoje standarde Salihamidžić je bio uspješan. Nije dozvolio da mu povrede prekinu karijeru te se u sezoni 2003 / 2004 vraća svojoj staroj prirodi i upisuje nevjerovatnih 47 nastupa. Uslijedile su još tri sezone konstantnog Salihamidžića iako je bio voljen u Bayernu Salihamidžić nije odlučio da produži svoj ugovor. Te nakon dugih i sjajnih godina u Bayernu koje su mu donijele uspjeh kakav nije mogao ni sanjati Salihamidžić se oprostio od Bayerna.

Nakon 6 ligaških trofeja, 4 DFB Pokala, 4 Ligaška kupa, jednim trofejom Lige prvaka i jednim trofejom klupskog prvaka svijeta, te postignutih 365 nastupa za Bayern Salihamidžić je ostavio veliku historiju u Bayernu.

Prelazak u Juventus nije bio ono što je Hasan očekivao

Hasan Salihamidžić biografija – U januaru 2007. godine mijenja Bayern za Juventus i mnogi Njemački mediji su se pitali čemu ovaj potez. Salihamidžić je imao svoje razloge te u svojoj prvoj sezoni nastavlja svoju sjajnu formu te upisuje 30 utakmica za Juventus u kojima je postigao 5 sjajnih golova, te dodao 5 asistencija. Iako je došao sa sjajnom reputacijom samo je jednu sezonu bio u startnoj postavi. Par ozljeda su ga usporile te trener Luigi Delneri ne želi Salihamidžića u svom timu, apsolutno ga je zamrznuo te Salihamidžić na vrlo loš način napušta slavni italijanski klub.


Sa 34. godine i mnogo iskustva odlučio je da se ponovo okuša u Njemačkom fudbalu ovaj put sa Vfl Wolfsburgom. Djelovalo je kao da njje bilo potrebe za ovim transferom, te je povreda u kojoj Salihamidžić lomi ruku u duelu sa protivničkim igračem pokazala da je vrijeme da okači kopačke na zid. Napravio je sjajnu karijeru o kojoj većina igrača može biti samo zavidna i dokazao je da se rad, trud i požrtvovanost timu itekako isplati.


Hasan Salihamidžić u dresu reprezentacije


Hasan Salihamidžić biografija – Svoju reprezentativnu karijeru započeo 8. oktobra 1996. godine protiv reprezentacije Hrvatske. Dok je samo nakon mjesec dana igranja za reprezentaciju BiH postigao svoj prvi pogodak u pobjedi nad reprezentacijom Italije 2:1. 11 godina je dao reprezentaciji i dan danas se smatra jednim od najboljih što je reprezentacija ikada vidjela.

hasan salihamidžić biografija - svjetski čovjek iz jablanice
Bosnian’s player Hasan Salihamidjic (R) fights for the ball with Denmark players Thopmas Greavesen (7) Jesper Gronk (8) and Christian Poulssen (11) during the EURO 2004 qualification soccer match Bosnia and Hercegovina against Denmark on Saturday, 11 October 2003, in Sarajevo. EPA/FEHIM DEMIR

Proglašen je četiri puta igračem godine BiH, te jednom sportska ličnost BiH. Sve je dao za reprezentaciju za koju je nastupao 42 puta na različitim pozicijama na terenu i uspio je postići 6 golova.


Život nakon fudbalske karijere


Hasan Salihamidžić biografija – Mnogi igrači nakon penzionisanja uživaju u svojim velikim vilama i plažama na kojima pijuckaju koktele, ali Salihamidžić je previše volio fudbal da samo tako lako ode. Vratio se u Bayern da radi u administraciji, te 31. jula 2017. godine Salihamidžić dolazi na poziciju direktora fudbala u Bayernu. Izjava koju je dao direktor Bayerna Karl – Heinz Rummenigge sve nam govori:

„U Hasanu imamo čovjeka koji je postigao sve u Bayernu i zna šta je to biti dio Bayerna. Marljivo radi, lojalan je i ima visok integritet te govori pet jezika. Njegovo vrijeme u Italiji je stvorilo veze koje će nam biti uveliko bitne u budućnosti. Imamo potpuno povjerenje da Hasan može obaviti kvalitetan posao“.

Hasan je i obavio kvalitetan posao te se trenutno Bayern smatra najboljim klubom u svijetu. Hasanov trud je nagrađen te dospijeva na poziciju direktora sportskog odbora.

Možda te zanima