back to top

HAOS NA TURNIRU U SPLITU: TRENERI SHAKHTARA UDARALI DJECU, PET DJEČAKA IZ SARAJEVA ZAVRŠILO U BOLNICI

Drugi upravo čitaju

Međutim, uprkos plemenitim namjerama koje odražavaju svrhu spomenute manifestacije, dogodio se nezapamćen incident otkad ovaj turnir postoji.

Naime, u polufinalnoj utakmici između sarajevske Sparte i ukrajinskog Shakhtara iz Donetska, u revanšu do 14 godina, došlo je do preagresivnog ponašanja malih fudbalera iz Ukrajine. Prekršaji su postali prežestoki za takav uzrast, no njihovo je ponašanje popratila i cijela klupa, odnosno stručni štab Shakhtara.

– Djeca su bila žestoka, iz uobičajenih je fudbalskih trenutaka odjednom nastao incident. U utakmicama ovakvog tipa obično nema incidenata jer dječji fudbal treba biti radost i veselje. To je bio i trebao biti spektakl. Na turniru su učestvovali i klubovi iz susjednih zemalja, bila je to prava skladna slika kako jedan sportski događaj treba izgledati, ali i kako društvo treba izgledati. Turnir je nastao u veoma zahtjevnim organizacijskim okolnostima, a onda se dogodi ovakvo nešto. Želim se izviniti svima koji su morali svjedočiti ovim scenama, izjavio je organizator turnira Domagoj Bojčić Bojčić za Jutarnji list.

Potom je dodao:

– Imamo nultu toleranciju na nasilje i oni su bili momentalno diskvalificirani.

Automatski ste ih diskvalifikovali?

– Tako je. Gledajte, da je to bilo samo ponašanje djece, sudije bi to riješili crvenim kartonima i isključenjem iz igre. Međutim, u cjelokupnu su se situaciju uključili članovi stručnog štaba Shakhtara, oni su sa klupe ulazili na teren. Iste su sekunde bili diskvalifikovali​. Još jednom bih se ispričao svima koji su to morali gledati jer je to za mlade igrače bio strašan šok i velik stre – kazao je Bojčić.

Je li istina da je dio sarajevskih fudbalera završio u bolnici?

– Prekršaji ukrajinskih mladih fudbalera bili su prežestoki, preagresivni. Stoga smo preventivno reagovali i preporučili pregled djece zbog potencijalnih povreda. Medicinsko je osoblje prije odlaska pregledalo male fudbalere kako bi sigurno otišli svojim kućama. Još nemamo tačnih informacija u kakvom su stanju, ali svakako ću vas obavijestiti naknadno – osudio je takvo ponašanje Bojčić.

Iz Sparte su potvrdili da je čak pet njihovih igrača moralo potražiti medicinsku pomoć.

  • Pet dječaka je završilo u bolnici, jedan ima slomljen zub, drugima su od šutiranja nagnječena rebra, jedan dječak je teško disao. Neki su dobili udarce u glavu zbog čega smo morali obaviti snimanja i ostale pretrage u bolnici – naveli su iz sarajevskog kluba.

Izvor: hayat.ba

Možda te zanima