back to top

Gojko Cimirot biografija

Drugi upravo čitaju

Standardni prvotimac reprezentacije Bosne i Hercegovine, Gojko Cimirot već dugi niz godina član je belgijskog Standarda.

Gojko Cimirot biografija

Gojko Cimirot, reprezentativac koji uvijek daje svoj maksimum. Rođen je 19. decembra 1992. godine u Trebinju. Gojko zajedno sa svojim bratom Miloradom od malih nogu žudio je da postane profesionalni fudbaler. Svo vrijeme koje su imali ova dva brata su provodila na fudbalskom terenu i poboljšavali sebe kao igrače. Uskoro zajedno započinju svoju karijeru i potpisuju za lokalni klub Leotar.


Leotar i FK Sarajevo odskočna daska


Gojko je vrlo mlad započeo svoju karijeru u redovima Leotara, te je skoro deset godina proveo u omladinskim redovima, sve dok nije dobio priliku da zaigra za seniorski tim. Povjerenje koje je stavljeno u Gojka se isplatilo te je u tri sezone ostvario 48 nastupa za Leotar u kojima je postigao 3 gola i upisao 2 asistencije. Nažalost ovde se putevi njega i njegovog brata razdvajaju. Milorad ostaje, a Gojko odlazi dalje.


Učinak koji je pokazao u Leotaru je bio dovoljan da dobije transfer u FK Sarajevo u vrijednosti 15. 000 eura. Samo je nastavio jače i više da radi te je nastavio svoju brilijantnu formu. Pokazao se vrlo pouzdan te je u dvije sezone za Sarajevo upisao 79 nastupa i 16 asistencija. Cimirot je donosio Sarajevu sigurnost u sredini terena. Ova forma je nagrađena sa titulom Kupa BiH u sezoni 2013/2014 i osvajanjem Premijer lige BiH u sezoni 2014/2015


gojko cimirot biografija
Gojko Cimirot biografija

Odlazak u Grčku, a kasnije u Belgiju

Gojko Cimirot biografija – U augustu 2015. godine iz Sarajeva prelazi u grčki PAOK za 1.3 miliona eura. Po dolasku u PAOK Cimirot je zadobio povredu kuka te je su navijači morali čekati 3 mjeseca da vide Cimirota u punom sjaju. Nakon povrede Cimirot se brzo vratio svojoj staroj formi i pokazao navijačima PAOKA i svima ostalim zašto vrijedi i više od 1.3 miliona. Svoj prvi trofej sa Grčkim klubom osvaja 7. maja 2017. godine, kada su u finalu Grčkog kupa savladali AEK Athens.


Tri sezone i 98 nastupa za Grčki klub u kojem je postigao 2 gola i upisao 6 asistencija su mu obezbijedile prelazak u belgijski Standard Liege.

Ovaj transfer je iznosio 2.5 miliona eura i Cimirotova karijera samo napreduje. Samo što je stigao u Standard Liege Gojko se ponovo našao na pobjedničkom postolju kada su savladali Genk u finalu Belgijskog kupa. Na sjajan način je započeo svoju karijeru u Belgiji. Gdje god je došao Cimirot je nudio konstantnost zbog toga je za svoj klub nastupao preko 50 puta. Malo igrača može nuditi ovaj vid kontinuiteta kao Cimirot upravo zbog toga je u samo dvije sezone nastupao 111 puta za Standard Liege.

gojko cimirot biografija
Gojko Cimirot biografija


Gojko Cimirot u dresu reprezentacije


Gojko Cimirot biografija – Karijera, kada je riječ o reprezentaciji započeo u 2012.godini kada je dobio poziv od strane trenera Vlade Jagodića da igra za U21 reprezentaciju. Sedam nastupa za U21 reprezentaciju je bilo dovoljno da Cimirot 2014. godine dobije svoj prvi poziv za seniorsku reprezentaciju.

Debitirao je u prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Liechtenstein u kojoj Bosna i Hercegovina ubjedljivo pobjeđuje. Trenutno Cimirot ima 26 nastupa kada je riječ o seniorskoj reprezentaciji i s obzirom da ulazi u vrhunac svoje karijere ovaj broj će se uveliko povećati.

Možda te zanima