back to top

Ko je 12. fudbaler Manchester Uniteda koji je zbunio čitav svijet?

Drugi upravo čitaju

Biti fudbaler Manchester Uniteda je san svakog navijača Crvenih Đavola. Jedan od njih uspio je ostvariti snove, barem na kratko i ostati upisan u legendu.

Tog 18. aprila 2001. godine Manchester United je gostovao u Minhenu kod Bayerna u okviru četvrtfinala Lige prvaka.

Dok je fudbalere Crvenih Đavola čekala teška revanš utakmica, nisu ni slutili da će obična momčadska fotografija pred početak meča otići u historiju. Sve zasluge pripadaju jednom navijaču Uniteda Karlu Poweru koji je čitav plan razradio u jednom od pabova Manchestera.

Navijači su sastavi dio nogometa koji i sami žele da učestvuju u fudbalskoj predstavi. S toga nije strano gledati navijače kako utrčavaju na teren i rade razne stvari. No, ovoga puta Power je smislio jedinstven način kako da se nađe na terenu i privuče pažnju čitave fudbalske javnosti.

Zamisao je bila sljedeća. Cilj je bio pristupiti igračima Manchester Uniteda dok se pripremaju za početak meča i obavljaju standardnu proceduru fotografiranja čitave startne postave. Na svojoj zamisli, Power je radio čak dvije godine čekajući pravi trenutak da isti sprovede u djelo.

Tako su se momci iz Manchestera zaputili u Njemačku gdje je te večeri Untied gostovao. Power i drugari toliko su razradili plan da su nabavili sve tri garniture u kojima je Manchester United nastupao te sezone. Uskoro su se raspitali gdje je ekspedicija Uniteda smještena u Minhenu i saznali u kojim će dresovima istrčati na travnjak Olimpijskog stadiona.

Uslijedilo je pripremanje i uvježbavanje nakon čega se ekipa zaputila ka stadionu. pretvarajući se da su dio TV ekipe, Power i drugari pristupili su stadionu pokušavajući biti što bliže terenu. I onda je došao pravi trenutak koji se čekao dvije godine. O ovom događaju govorio je i sam Power.

“Bili smo blizu terena i čekali da igrači izađu na zagrijavanje. Na nekih 20 minuta do početka meča nije bilo redara na terenu pa smo se atletskom stazom prošetali do gola gdje smo gledali zagrijavanje. Kada su igrači istrčali na teren otišao sam do ulaza znajući da nema povratka – idemo do kraja pa šta bude”, prisjetio se Power.

Power je na sebi imao bijelu garnituru s natpisom Cantona i brojem 7 na leđima. Izašao je na travnjak i prišao je igračima koji su se spremali za fotografiju. Power je stao pored Andyja Colea, a oštri Gary Neville odmah je shvatio da nešto nije uredu. Čak i začuđeni pogledi ostalih fudbalera Uniteda otkrili su da nešto ne štima.

fudbaler manchester uniteda
Misteriozni fudbaler Manchester Uniteda

“Neville je odmah pokazao prstom na mene i rekao ‘Ko je ovaj?’ Nisam imao šta izgubiti pa sam rekao ‘Šuti Gary ovo radim za Cantonu'”.

Pokušao je Power što dalje stati od Roya Keanea koji ga je ispratio ubitačnim pogledom. Ipak šaljivi Englez izdržao je neko vrijeme uz igrače Uniteda i u tom trenutku je nastala legendarna fotografija. Taj misteriozni dvanaesti fudbaler na fotografiji Manchester Uniteda je nezaposleni stanovnik Manchestera koji je ušao u historiju.

Poslije “obavljenog posla” Power je otišao s travnjaka , povukao se na tribine i ogledao meč i to sve bez intervencije radara koji nisu ništa primijetili. Toliko godina kasnije, fascinira činjenica da je jedan šaljivi Englez izigrao čitavu disciplinovanu njemačku organizaciju utakmice.

Na terenu, pobjedu je upisala ekipa Bayerna rezultatom 2:1 i tako ostvarila plasman u polufinale Lige prvaka. Strijelci za Bavarce su bili Elber i Mehmet Scholl, dok je za United pogodio Ryan Giggs.

Usprkos porazu i ispadanju u Lige prvaka, 12. fudbaler Uniteda je bio top tema sutradan u Engleskoj. Čitava štampa se pitala o kome se radi i kako mu je to uspjelo. Fotografija je obišla čitav svijet i postala legendarna.

Pored ovog, Karl Power je imao još nekoliko smicalica. Popeo se na pobjedničko postolje Formule 1, a ulazio je na teren Wimbledona, a sličnu stvar fotografisanja je pokušao napraviti s engleskim nacionalnim timom kriketa.

Ipak, najveće postignuće ostvario je u Minhenu gdje će zauvijek ostati zabilježen kao misteriozni fudbaler Manchester Uniteda.

Možda te zanima