back to top

Elmir Šećerbegović: U BiH ima dovoljno firmi da su se četiri stadiona mogla bez problema uraditi, ovo je smiješna situacija

Drugi upravo čitaju

Šećerbegović je za N1 istakao kako rekonstrukcija terena stadiona “Tušanj” bila planirana još 2019. godine, a kada je N/FS BiH predstavio plan gradnje terena, teren na “Tušnju” je trebalo raditi kao prioritet, što su u klubu vidjeli kao pozitivnu vijest, ali odmah nakon toga su se pojavili i prvi problemi.

“Prema inicijalnim razgovorima prvo je Tuzlu trebalo raditi. Radovi na stadionu Tušanj se finansiraju dijelom iz sredstava N/FS BiH, a dijelom iz grada Tuzla. Grad je zaista izašao u susret, i uplatio svoj dio novca unutar sedam dana. Ali, tada su nastali prvi problemi.”, tvrdi Šećerbegović koji kaže da su ‘za oko’ odmah zapali rokovi izvođenja.

“Primijetili smo neke stvari jer smo poučeni prijašnjim iskustvima i sumnjali smo da se to može izvesti, ali nismo pravili nikakav problem, jer smo bili spremni da rokovi budu probijeni i za 30 dana, ako treba, samo da to bude urađeno kako valja”, rekao je predsjednik FK Sloboda, dodavši da su se stvari, sa predviđenim rokom završetka radova od 116 dana, promijenile.

Naš sagovornik tvrdi kako je za sporost u izvođenjima radova kriv izvođač koji je dobio posao, a zatim ga prepustio podizvođaču koji je “zagrizao” više nego što može prožvakati.

“Problem je firma koja je dobila posao. oni su ranije radili samo hortikulturne poslove, dakle sve što se tiče travnjaka. Ali sada, sa trenutnom situacijom, oni su primorani da rade i građevinske radove. Tu je problem, što proizvođači za građevinske radove nemaju kapacitet da završe posao na vrijeme. Smiješna je to situacija. Neki dan je tu došao samo jedan gospodin sa jednom lopatom, za posao koji košta 2.4 miliona maraka a da ne govorim da ranije 30 dana nikoga nije bilo na terenu.”, tvrdi Šećerbegović.

Predsjednik Slobode tvrdi da su na pojedinim stadionima radovi u potpunosti stali, a kada se radi, ne radi se dobro.

“Kako se koji pritisak napravi medijski, tako se izvođači prebacuju na taj teren, a u žurbi izvršavanja tih radova prave se ogromne greške. Onda to nadzorni organ vraća na početak i gubi se još više vremena”, tvrdi on, u isto vrijeme hvaleći nadzorni organ koji savjesno i časno radi svoj posao. Međutim, greške se dešavaju kontinuirano.

“Na stadionu u Banjaluci iskopali su, umjesto 45 centimetara, 25, stavili su odmah tampon i sada je nemoguće stvar uraditi kako treba. Ali drago mi je u neku ruku što će Tuzla možda biti završena i posljednja, jer sve ove greške koje se dešavaju drugdje, neće se desiti u Tuzli.”, tvrdi Šećerbegović te tvrdi da je ružno što se kompanije koje su od N/FS BiH dobile posao, uče dok griješe na terenima širom Bosne i Hercegovine.

“Mi posjedujemo takvu građansku operativu, u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, svugdje imamo dovoljno firmi da su se četiri stadiona mogla uraditi bez problema. Da ne govorim o tome da iz tih građevinskih firmi tvrde da ovi tereni, prema njihovom mišljenju, previše koštaju, da se to moglo napraviti i za manji novac”

Predsjednik Slobode potvrdio je da je danas utvrđena nova dinamika radova na stadionu “Tušanj”, te da nije siguran da li će novi rok biti ispoštovan. Ono u šta jeste siguran je da Sloboda neće do početka sljedeće godine na tom terenu igrati”, ma kad on bio gotov.

“Jasno je da se ove godine na novom terenu neće igrati. On će sigurno biti završen do tada, ali vjerujem da ćemo prvu utakmicu na novom terenu na Tušnju odigrati na proljeće”, zaključio je Elmir Šećerbegović. 

Izvor: sport1.oslobodjenje.ba

Možda te zanima