Edin Terzić – novi trener Borussije Dortmunda vuče korijene iz BiH

-

Šokantan poraz Borussije Dortmunda protiv Stuttgarta 5:1 koštao je Luciena Favrea njegove trenerske pozicije. Uprava Dortmunda nije čekala mnogo te je odlučila da trenersku poziciju preuzme osoba koja dobro poznaje Dortmund.

Edin Terzić se pokazao kao najbolji kandidat za posao iz razloga što je deset godina proveo u klubu i poznaje sve segmente kluba.

Terzić preuzima jaku ekipu i potrebno je da u naredne dvije naredne ligaške utakmice upiše 6 bodova. Svoju prvu utkamicu kao glavni trener Dortmunda Terzić igra 15.12. u gostima protiv Werder Bremena, dok svoju prvu domaću utakmicu igra 3.1 protiv Wolfsburga.

Edin Terzić
Edin Terzić

Ko je Edin Terzić?

Edin Terzić rođen je 30. oktobra 1982. godine u Mendenu u Njemačkoj. Otac Edina je rođen u BiH dok mu je majka iz Hrvatske. Prije rođenja porodica Terzić preselila se u Njemačku gdje će se i roditi novi trener Milionera.

Iako je Terzić svoj život posvetio fudbalu, nije bio onaj tip koji želi slavu i milione i milione fanova. Terzića je prije svega zanimao taktični aspekt fudbala što dokazuje diploma sa Ruhr Univerziteta u Bochumu o sportskim naukama.

Svega sedam godina je proveo u profesionalnom fudbalu kao igrač, te je uvijek igrao u četvrtom stepenu Njemačkog fudbalskog sistema. Igrao je za SG Wattenscheid 09, SC Westfalia Herne i BV Cloppenburg, te je ukupno između tri kluba upisao 98 nastupa i postigao 17 golova.

Nakon penzionisanja 2010. godine Terzić se istog momenta bacio u trenerske vode, te je od 2010. do 2013. godine radio kao skaut i kao pomoćni trener omladinske akademije Borussie Dortmund. Jurgen Klopp je u više navrata naglasio kvalitet omladinskog sistema koji posjeduje Dortmund i konstatno hvalio kako Terzića tako i ostale predane trenere i skaute.

Nakon tri godine u Dortmundu i kvalitetnog rada koji je postigao, Terzić je na poziv Slavena Bilića odlučio da mu se pridruži u Bešiktasu. Četiri godine Terzić je zajedno sa Slavenom putovao svijetom, otišao je sa Slavenom u Besiktas, a dvije godine kasnije odlazi zajedno sa Slavenom u West Ham United.  Međutim nakon otkaza koji je dobio Slaven 2017. godine, Terzić nije odlučio da ostane i zbog toga se vraća ponovo na klupu Dortmunda.

Drugi mandat u Dortmundu, Terzić je služio na dosta višoj poziciji u odnosu na sam početak karijere. Lucien Favre je isključivo želio Terzića zbog toga što je poznavao klub i Favreu je trebao pomoćnik koji zna omladinsku postavu, ali se i može nositi sa seniorskim igračima. Sredinom prve sezone Favre se razbolio, te su Manfed Stefes i Terzić preuzeči vodstvo prvog tima, odigrali su jednu utakmicu protiv TSG 1899 Hoffenheim. Terzić je pokazao da sa mukotrpnim radom i zalaganjem možete doći do trenerske pozicije jednog od najboljih klubova u Njemačkoj.

Sada je na Terziću da pokaže svoj talenat i iskoristi priliku koju je dobio da do kraja sezone dobrom igrom dobije stalni ugovor i započne sa izgradnjom svog projekta.

Edin Terzić - novi trener Borussije Dortmunda vuče korijene iz BiH
Tarik Džihanhttp://korner.ba/
Ja sam Tarik Džihan veliki sam ljubitelj fudbala i sporta generalno. Kroz svoje tekstove pokusavam da prikažem fudbal iz drugacijeg ugla nego što se obično o njemu piše
4 1 Glas
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Edin Terzić - novi trener Borussije Dortmunda vuče korijene iz BiH
Edin Terzić - novi trener Borussije Dortmunda vuče korijene iz BiH

Brzi Meni

Lista strijelaca

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Edin Terzić - novi trener Borussije Dortmunda vuče korijene iz BiH