back to top

Otkriveni detalji: Kako je bivši fudbaler seksualno uznemiravao žene u Ajaxu?

Drugi upravo čitaju

Bivši fudbaler Marc Overmars morao je napustiti funkciju zbog seksualnog uznemiravanja kolegica.

Tokom vikenda iz Nizozemske stigle su šokantne vijesti da je Marc Overmars podnio ostavku na poziciju sportskog direktora Ajaxa iako je prije dva mjeseca produžio ugovor s klubom do 2026. godine. Razlog njegove ostavke su neprikladne poruke u komunikaciji sa kolegicama u kojima je, kako je objašnjeno iz kluba, pretjerivao.

Bivši fudbaler Barcelone i Nizozemske preuzeo je funkciju sportskog direktora kluba iz Amsterdama na ljeto 2012. godine, a postao je najzaslužniji čovjek za polufinale Lige prvaka koje je Ajax igrao nakon čega je klub inkasirao veliku svotu novca prodajom nekoliko fudbalera.

Nakon što su informacije procurile u javnost, Overmars je održao sastanak s Upravnim odborom i direktorom kluba, legendarnim Edwinom van der Sarom.

“Za nekoga ko radi u ovom poslu, moje ponašanje je neprihvatljivo, i to uviđam tek sada. Ali sada je kasno. Ne vidim drugu opciju od ove da napustim Ajax. Ovo ima veliki uticaj i na moju situaciju u privatnom životu. Zbog toga želim zamoliti sve da mene i moju porodicu puste na miru”, izjavio je 48-godišnji Overmars.

Svoju izjavio dao je i direktor, van der Sar.

“Situacija u kojoj se trenutno nalazimo je užasna. Moja uloga jeste da pomognem kolegicama.Naravno da je sigurna radna klima važna za sve u ovom kolektivu i posvetit ćemo joj još više pažnje u budućnosti. Mark i ja smo igrali zajedno od ranih devedesetih, prvo u Ajaxu, kasnije i u reprezentaciji. Bili smo kolege u Ajaxu skoro deset godina, a sada to prestaje vrlo naglo. Ovdje se radi na nečemu zaista divnom, tako da će ova novost biti udarac za sve kojima je stalo do kluba. Ali naše ambicije ostaju iste”, rekao je iznenađeni van der Sar.

Eksplicitne fotografije i poruke

Žene iz Ajaxa su riješile izađu u javnost medijima u državi sve ispričaju, jer se čini da ima više onih koji su se ponašali skandalozno, ne samo nekadašnji legendarni fudbaler. Samo što je on pretjerao u tim namjerama.

Portal NRC je objavio priču u kojoj je otkrio brojne detalje. Prvobitno je Marc Overmars praćen još od decembra, a čak 11 žena iz Ajaxa potvrdilo je navode.

Čitava stvar je počela s “običnim”, usputnim komentarima o oblačenju, o seksi izgledu. Čak više pojedine dame su i odgovarale na to, ne očekujući da će čitava situacija eskalirati. Potom bi krenule poruke, uglavnom preko jedne od poznatih aplikacija, u kojima je Overmars pozivao na druženje, opisivao detalje “akcija” koje bi poduzeo, da bi kasnije slao fotografije svog polnog organa. Uredno pravljene u toaletu na stadionu.

Svaka fotografija je arhivirana na uređajima uznemirenih žena. Sve su trpjele torturu dok nisu rekle da je dosta. Suočen sa svojim nedjelima i neoborivim dokazima, Overmars je morao da odstupi. Pravdao se da “nije znao da je prešao granicu”. .

Kažu da je njegovo napadno ponašanje trajalo godinama. Među zaposlenima je imao nadimak “napaljeni rođak”. Overmars se ponašao u klubu kao usamljenik. Čak je i jeo sam u svojoj kancelariji. Tražio je da uđe u priču s nekom od zaposlenih dama zatim bi krenuli komplimenti, a onda bi sve dobijalo ubrzanje.

bivši fudbaler marc overmars
Bogata fudbalska karijera

Ali, nije to jedini problem unutar Ajaxa jer su sve žene iz kluba kazale medijima kako je čitava atmosfera među zaposlenima takva da se uredno bacaju “šale” na račun dama, fotografišu se bez dozvole, pa njihove fotke muškarci razmjenjuju telefonima i komentarišu. Seksizam puca među zidovima jednog od najvećih klubova sveta.

Ono što se čini najnevjerovatnije, po njihovim riječima, u cijeloj priči ne zaostaju ni sami fudbaleri. Čak i oni šalju poruke, pozivaju na druženja… Sva svjedočenja ovih žena su objavljena anonimno, jer se iste plaše da će u protivnom izgubiti posao.

“Kao žena u Ajaksu moraš da imaš dvostruki sloj kože inače postaje “uzbudljivo”, objasnila je jedna.

Druga je dodala:

“Radi se o ogromnoj moći u ovim odnosima. Ako sve to ne prihvatiš, vrlo brzo odeš. Seksizam je u kulturi ovog kluba.”

Ove informacije dokazuju da nešto ozbiljno ne štima u jednom od najvećih klubova na svijetu. Bačena je ozbiljna ljaga na klub u kojem je zaposleno 26% žena. nameće se pitanje hoće li se odlaskom Overmarsa čitav ambijent promijeniti ili samo primiriti!?

Možda te zanima