back to top

Alen Škoro biografija

Drugi upravo čitaju

Alen Škoro od akademije do heroja i zaštitnog znaka FK Sarajeva.

Alen Škoro rođen je 30. marta 1981. Godine u Sarajevu. Od malena se vidjelo da je Alen nešto posebno sa samo 16 godina.

Alen debituje za svoj voljeni klub. U samo par nastupa zadobio je povjerenje trenera, a i ljubav vjernih Horda Zla. Samo je bilo na Alenu da svoju formu nastavi.


Odlazak iz Sarajeva


Mnogi sportski stručnjaci tvrde da je ovo najveća pogreška koju je Alen učinio u svom životu. Tvrde kako je bio premlad sa 18 godina da napusti svoju zonu komforta i da se preseli u Francusku.

Uz to da igra za jedan veliki Marseille. Možda je to i Alen mogao ali nije dobio strpljenje trenera te nakon šest utakmica i pozajmice u Servette. Tamo je odigrao samo jednu utakmicu, pa se Alen vraća u Sarajevo.

Ponovo su uslijedili dobri nastupi. Alen se vraća u svoju zonu konfora i grad koji voli i možemo vidjeti koliko mu je to značilo samo po statistici.

U prvoj sezoni zabija 8 golova. Dok u drugoj se ponovo privikava na ligu i zabija 20 golova u 24 nastupa. Zasluženo je osvojio nagradu najboljeg strijelca Premijer lige BiH u sezoni 2003/2004. i time je zauvijek zadužio BH Fudbal.

Alen Škoro ponovo pakuje kofere


Ovaj put uzima pažnju austrijskog Grazera i na ljeto 2004. godine mijenja Premijer ligu BiH za ausrijsku Bundesligu. Tri sezone je proveo u Grazeru u kojem se nije nešto posebno istakao. Igrao je svoju igru možemo reći standardno. Jednostavno nije bio ni loš ni odličan.

Nakon tri godine nije odlučio da produži ugovor sa Grazerom, te nakon 79 nastupa u kojima je ostvario učinak od 19 golova i 6 asistencija napušta Austriju.
Uslijedio je povratak na Balkan, ali ne u Premeijer ligu BiH nego u HNL. 2007. godine. Potpisao je za Rijeku i pokušava da vrati staru formu. Međutim nije mogao da probije dvocifren broj kada je riječ o golovima. Nakon samo 17 mjeseci u Rijeci vraća se po treći i finalni put u svoje voljeno Sarajevo. Na Koševo koje mu je bilo i ostalo jedini pravi fudbalski dom.

Treća sreća


Neke od svojih najboljih golova zabio je u ove dvije zadnje sezone sa FK Sarajevom. Mnogi fanovi se prisjećaju 2009/2010 sezone u kojoj je Alen možda zabio svoj najljepši gol. Protiv Rudara je u 89. minuti prodriblao par defanzivaca prošao jedan na jedan sa golmanom i sa nevjerovatnim mirom i staloženosti lobovao golmana i osigurao FK Sarajevu pobjedu.


Rado ga se sjete navijači i uvijek tvrde da nije otišao u prve dvije sezone da bi sigurno razbio rekord kao najbolji golgeter u historiji FK Sarajeva.

Nakon dvije sezone u FK Sarajevu slijedi odlazak u Meksiko i Austriju. No, nije se proslavio i zatim se ponovo vraća u Sarajevo ali ovaj put u dresu Olimpik Sarajeva u kojem završava svoju karijeru.


Alen Škoro jedan od najboljih igrača FK Sarajeva koji nije ostvario svoj potencijal. Sarajevo mu je ipak dalo prvi i zadnji trofej u njegovoj karijeri. To je Premijer liga BiH u njegovoj prvoj profesionalnoj sezoni. Jednostavno niti jedan drugi klub mu nije pružao ljubav i atmosferu koju je imao u svom voljenom FK Sarajevu.

alen škoro
Alen Škoro


Alen Škoro u reprezentaciji


Ne može se mnogo govoriti o Alenovoj reprezentativnoj karijeri, zato što je tehnički ostvario 4 nastupa. Nije upisao niti jedan gol ili asistenciju niti su to bile utakmice protiv snažnih protivnika. Nije mogao da uveže redoslijed dobrih mečeva i forme kako bi zaslužio poziv u reprezentaciju. Čak i kada bi dobio poziv nije opravdao povjerenje selektora.

Da je imao malo više podrške u klubu, a i u reprezentaciji možda bi Alen prerastao u vrsnog Zmaja kojim bi se svi mi ponosili.

Možda te zanima