‘‘Željezničar mi je davao zimske gume umjesto plate‘‘

Drugi upravo čitaju

Mersad Selimbegović trener SSV Jahn Regensrbuga govorio je za njemačke medije i otkrio zanimljive detalje kada je nastupao za FK Željezničar, piše N1

Selimbegović je od 2019. je glavni trener njemačkog člana Cvajte, a za isti klub je i nastupao tokom igračke karijere.

U objavljenom intervjuu za ran.de Selimbegović je između ostalog govorio o dramatičnim iskustvima u bijegu iz rata i emotivnom susretu s ocem za kojeg se vjerovalo da je mrtav.

– Vidjeli smo što se događa u zemlji. Mjesecima smo pripremali ruksake za hitne slučajeve, ali nakon nekoliko sati bijega shvatili smo da nitko nema ruksake sa sobom. U panici zaboravili na njih, iako smo se toliko dugo pripremali za ovaj trenutak. Tako da mi je ostalo samo ono što sam imao na sebi. To je bilo kao igra žmurke, samo malo ozbiljnije. Jer su nas pratili oružjem. Hodali smo u krug oko naše lokacije tri dana dok se nismo uspjeli probiti i krenuti dalje. Najgore je bilo drugi dan kada su bili na 50-ak metara od nas. Lupalo je cijelo vrijeme. Srećom, šuma nam je pružila zaštitu, ali ni sam ne znam kako smo to prošli.Izvan grada nije bilo dovoljno sigurno, pa nas je otac smjestio u centar grada blizu bolnice. Ali tada sam češće bio u bunkeru nego u stanu jer je bolnica nažalost bila stalno bombardirana, kazao je Selimbegović i nastavio:

– Početkom novembra moji su roditelji odlučili da tetka, brat, majka i ja odemo u južnu Bosnu. Međutim, moj otac je ostao. Morali smo se provlačiti kroz neprijateljsku teritoriju, jer je Goražde bilo u okruženju. Tada smo bili kod mamine tetke u Sarajevu. Sveukupno nas je bilo dvanaest. Što bliže morate živjeti zajedno, otkrivate više sličnosti i bliskosti.

Novinari u Njemačkoj pitali su Selimbegovića i o Edinu Džeki, zanimalo ih je da li je i tada bilo vidljivo da je današnji kapiten i najbokji strijelac Zmajeva, igrač za velike stvari.

– Definitivno se vidjelo da ima talenta, ali niko nije znao da će postati svjetska zvijezda. Još uvijek sam s njim u kontaktu i jednom me pozvao u Italiju, gdje sam učio o fudbalskoj taktici. Dao mi je dobre savjete jer rijetko koja druga nogometna nacija pridaje toliku važnost taktici kao Italija, odgovorio bh. stručnjak.

Sigurno je bio riskantan korak za Mersada Selimbegovića otići iz bosanskohercegovačkog prvoligaša u njemačkog četvrtoligaša.

– U Bosni su me etiketirali kao potpunog luđaka, ipak sam bio skoro pa reprezentativac. Ali nisam uvijek želio pratiti svoju zaradu i primjerice, uzeti komplet zimskih guma kao nadoknadu za izostalu platu. U jednom trenutku imao sam podrum pun zimskih guma i zato sam odlučio da moram promijeniti ovu cjelokupnu situaciju. Ali znao sam da bih mogao platiti visoku cijenu ako odem u nižu njemačku ligu. Srećom, prošlo je jako dobro. Kao igrač, imao sam puno pozitivnih iskustava s Regensburgom i na kraju sam promovisan u 2. Bundesligu, zaključio je Selimbegović. 

Izvor: sport1.oslobodjenje.ba

Možda te zanima