back to top

REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV/ Željezničar Malaga!

Drugi upravo čitaju

Željezničar Malaga – Takmičenja u nacionalnim prvenstvima u svim sportovima donose dosta neizvjesnosti, draži, uzbudljivosti, radosti kod pobjednika. Ali i tuge u redovima poraženih ekipa.

Sportski vremeplov – utakmica Željezničar Malaga. Svi klubovima u tim takmičenjima žele odigrati što bolje, uspješnije, učinkovitije. Na taj način izboriti plasman na evropskoj nogometnoj sceni.

Svi u svakom klubu znaju šta to znači za sam tim, njegove igrače, trenere. Da ti nastupi donose dosta novca kroz tv prava, prihode od sponzora, prodatih ulaznica…Isto tako UEFA podobro napuni kasu klubu za svaki povoljan rezultat.

A to posebno raduje navijače tih timova koji žive za takve evropske utakmice. Oni spremaju posebnu koreagrafiju na stadionu, prave slavljeničku atmosferu po gradu, na stadionu, po restoranima, kafićima…i žive za te mečeve.

Piše: Rešad MAMELA

U našoj zemlji vrlo malo klubova ima čast i zadovoljstvo da zaigra pred evropskim auditorijem, da se o njima piše i priča u evropskim RTV kućama i pisanim medijima. Svaki nastup tih naših ekipa u Evropi ima posebnu težinu, ima svoju priču, svoju promociju tog kluba i bh. nogometa uopće, ali i naše domovine.

Navijači tih ekipa vječno pamte  te nastupe njihovih  ekipa u Evropi, pa tako i popularni „Manijaci“ vjerni i vatreni navijači FK Željezničar. Svi oni ali i svi u tom klubu sjećaju se Kupa UEFA u sezoni 2002/03. Tada je u okviru prvog kola tog takmičenja naš Željezničar izašao na megdan, vrlo jakoj španskoj ekipi C.F. Malaga.

Prvi meč odigran je 19. septembra 2002. godine u Sarajevu na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović-Hase“. U veličanstvenoj atmosferi koju je stvorilo oko 18 hiljada ljubitelja nogometa iz cijele BiH, uživali su svi na stadionu i gledaoci pored TV ekrana.

Željo je odigrao dobro, šteta što nije slavio

Željezničar Malaga – Svi u šeher Sarajevu taj dan s velikim nestrpljenjem očekivali su ovaj dvoboj. Čitav grad bio je obojen u plavo, već od podneva svi putevi ka Sarajevu iz pravca bili su zakrčeni, kolone automobila, kombija, autobusa  kretalo se ka Koševu.

Navijači su sa zastavama, transparentima, šalovima, fanfarama, trubama stvarali „brazilsku“ atmosferu po trgovima, ulicama, picerijama, oko stadiona. Svi su jedva čekali početak meča. Sahat pred početak meča na tribinama je bila prava ludnica, navijačka groznica „tresla“ je sve navijače Želje, svi su bili u stanju šoku…

Poštovani čitaoci vaš novinar vršio je radio prenos sa ovog meča Željezničar Malaga i imao sam priliku uvjeriti se o kakvom naboju emocija bilo je kod svakog navijača, ali i igrača naše ekipe. Šef Amar Osim na zagrijavanje je poslao svoje momke (Kajtaz, Guvo, Ćosić, Karić, Žerić, Biščević, Tica…) u koje je vjerovao da mogu nadigrati jaku ekipu Malage.

Željezničar Malaga – S druge strane

S druge strane njegov kolega Joaguin Peiro sa svojim izabranicima: Gerardo, Rojas, Roteta, Valdes, Romero, Angel.. Bio je siguran da će ovo za njegov tim biti lagan zadatak i da će već u Sarajevu obezbjediti plasman u naredno kolo.

No, kada je sudac Stefan Mezner dao znak za početak meča na travnjaku je to bila sasvim druga priča. Od prvog minuta Željo je bio ravnopravan rival. Nisu se Plavi „prepali“ ni ustuknuli ni za milimetar. U prvih 45 minuta zabilježili smo tri dobre prilike za naš tim preko Guve, Šilića i Žerića. Ali je dobra intervencija vratara gostiju Pedra Contrerasa spriječila vodstvo Željezničara.

U ovom dijelu igre gosti su pokušali preko Valdesa i Musampa ugroziti golmana Kenu Hasagića ali sve je ostalo samo na pokušaju. U drugom dijelu igre Željezničar je nastavio sa dobrom igrom. Igrao je borbeno, požrtvovano a zabilježili smo i dobre akcije. Udarce na gol gostiju uputili su Ćosić, Gredić, Guvo ali nije bilo završnog udarca.

Malaga je u ovom dijelu igre  uzvratila preko Roteta i Silve ali golman Hasagić dobro je reagovao i zaustavio te udarce. Završeno je neriješeno, ali su navijači Željezničara salvama aplauza nagradili svoje ljubimce za sve što su im pokazali u ovom meču. Željezničar je bio bolji, konkretniji, borbeniji i prava je šteta što nisu postigli bar jedan pogodak i zabilježili zaslužen trijumf. U revanš meču u Malagi domačin je pobijedio zgoditkom rezultatom 1:0 i na taj način izborio plasman u sljedeći krug takmičenja.

Nemam šta zamjeriti igračima

“Vidjeli ste sve, sa kojim žarom, požrtvovanošću, htijenjem, željom  naši igrači su odigrali ovaj meč. Samo je falio zgoditak da zabilježimo zaslužen trijumf. Nemam šta zamjeriti igračima. Nisu ustuknuli ni jednog trenutka i pokazali su na najbolji način kako se izgara za grb kluba. Veliko hvala našim vjernim navijačima koji su nas bodrili od prvog minuta. Stvorili su veličanstvenu atmosferu na tribinama. Žao mi je zbog njih što nismo pobjedili, a zaslužili smo to”, rekao je trener Amar Osim.

Oni su ponijeli Plavi dres na utakmici Željezničar Malaga:

Hasagić, Kajtaz, Ćosić, Alihodžić, Mulaosmanović, Biščević, Karić, Šilić, Tica, Guvo i Žerić. Još su igrali: Gredić, Radonja i Alagić. Trener: Amar Osim.

Možda te zanima