back to top

Zašto Barcelona ne može povući dres s brojem 10?

Drugi upravo čitaju

Dres s brojem 10 koji je nosio Lionel Messi zauvijek će ostati u sjećanju svim navijačima Barcelone.

Odlaskom Lea Messija iz Barcelone završeno je jedno razdoblje Katalonaca u kojem su osvojili sve što se može osvojiti.

U dresu Barcelone Messi je proveo čitavu svoju karijeru, gdje je postigao 672 pogotka uz ogroman broj titula i oborenih rekorda.

Argentinac je bez dvojbe najbolji fudbaler koji je nosio dres Barcelone i definitivno zaslužuje da se njegov dres povuče iz upotrebe. No, pravila La Lige ne dozvoljavaju takvu mogućnost.

Prema pravilima Španskog prvenstva svaki sezone svi klubovi moraju imati prijavljene igrače s brojevima od 1 do 25 s tim da golmani moraju nositi dresove s brojevima 1, 13 ili 25.

Iz tog razloga, Španski klubovi ne mogu umiroviti određene brojeve. Ipak, napravili su nekoliko izuzetaka.

Naime, gradski rival Barcelone, Espanyol povukao je dres s brojem 21 u čast fudbalera Danija Jarqua koji je preminuo nekoliko dana nakon što je postavljen za kapitena ekipe.

Isto tako, Sevilla je povukla iz upotrebe dres s brojem 19 nakon iznenadne smrti Jose Antonija Reyesa.

dres s brojem 10
Dres s brojem 10 Lea Messi

Nekadašnji fudbaler Barcelone, Frank Dr Boer govorio je o slučaju povlačenja dresa Messija.

“U Ajaxu smo umirovili dres Johana Cruyffa s brojem 14. Naravno on je istinska legenda. No, broj 10 treba ostati na raspolaganju i budućim generacijama jer svi teže da budu poput Messija. Da se razumijemo, Leo je apsolutna živa legenda Barcelone, i njegove igre niko neće zaboraviti. Ali desetku treba dati igračima koji imaju potencijala da naprave veliku karijeru, tako da odobravam činjenicu što se neće povući iz upotrebe”, objasnio je De Boer.

Ovoljetne pridošlice u Barceloni, Sergio Aguero i Memphis Depay izabrali su dresove s brojevima 9 i 19 tako da se još uvijek ne zna koji će igrač “zadužiti” Messijevu desetku.

Ne treba zaboraviti da Barcelona muči muku s registracijom fudbalera zbog financijskih problema.

U kojem će sastavu Barca započeti novu sezonu ostaje nam da vidimo

Možda te zanima