back to top

WU-17 EURO u školama širom BiH

Drugi upravo čitaju

Tokom UEFA Evropskog prvenstva za igračice do 17 godina koje je održano u našoj zemlji, NS/FS BiH je započeo i sa projektom uključivanja u fudbal djevojčica od 10 do 12 godina starosti u 30 škola iz gradova koji su bili domaćini EURO-a.

Uz podršku NS/FS BiH, nastavnici u školama vode ovaj program u sklopu kojeg djevojčice imaju priliku da uživaju u fudbalu i različitim igrama. Tokom EURO-a učenice su prisustvovale utakmicama, te su podrškom i navijanjem sa tribina učinile da završnica Evropskog prvenstva protekne u lijepoj i vedroj atmosferi.

Grassroots menadžerica NS/FS BiH, Ivana Vlaić o ovom projektu kaže:

„Sama organizacija EURO-a za kadetkinje donijela je mnoge benefite Bosni i Hercegovini, kao i našem Savezu. Sav taj pozitivan ambijent koji je preovladavao tokom samog takmičenja, iskoristili smo da još više približimo fudbal učenicama u osnovnim školama u Sarajevu, Zenici, Mostaru i Širokom Brijegu. Reakcije na koje smo naišli su bile fenomenalne i bilo je lijepo vidjeti sve te djevojčice kako uživaju u ovoj igri. Na taj način smo napravili još jedan korak ka omasovljenju i popularizaciji fudbala u Bosni i Hercegovini kod ženske populacije.“

NS/FS BiH je školama donirao lopte i opremu, a u narednom periodu planirano je sprovođenje sličnog programa i u drugim gradovima u BiH.

Projekat se sprovodi u sljedećim školama: OŠ Drežnica, OŠ Bijelo Polje, OŠ Gnojnice, OŠ Mustafa Ejubović Šejh Jujo, IV OŠ, OŠ Mujaga Komadina, OŠ Ivana Gundulića, OŠ Antuna Branka Šimića, Treća OŠ, OŠ Silvije Strahimir Kranjčević i Mali Most (sve Mostar), Prva OŠ i Druga OŠ (Široki Brijeg), OŠ Hasan Kaimija, OŠ Hamdija Kreševljaković, OŠ Avdo Smajlović, OŠ Nafija Sarajlić, OŠ Šip, OŠ Osman Nuri Hadžić, OŠ Behaudin Selmanović, OŠ Sokolje, OŠ Zajko Delić, Druga OŠ Ilidža, Peta OŠ Ilidža, Osma OŠ Amer Ćenanović, Francuska škola, OŠ Pofalići, Prva OŠ Ilidža i OŠ Mirsad Prnjavorac (Sarajevo) i OŠ Skender Kulenović (Zenica).


www.nfsbih.ba

Možda te zanima