Geroge Best

0
Geroge Best

Geroge Best bio je sjevernoirski reprezentativac (Creagh, Belfast, 1946), napadač.

S 15 godina došao iz Belfasta u Manchester Utd. Kao profesionalac debitirao 1963. protiv West Bromwich Albiona. Od siječnja 1964. dio je glasovitoga napadačkog trija Law–Charlton–Best. Prvak Engleske 1965. i 1967., a 1968. pobjednik KEP-a. Iste godine proglašen najboljim nogometašem Europe i dobitnik Zlatne lopte časopisa France Footballa.

Za Sjevernu Irsku odigrao 37 utakmica i postigao 9 pogodaka. Bio je iznimno brz igrač, izvrstan dribler i sjajan pucač i desnom i lijevom nogom. Prvi superstar na Otoku, godinama nije silazio s naslovnica brit. tiska. Ljubitelj zabave i lagodna života, svoje iznimne nogometaške mogućnosti nije iskoristio do krajnjih granica.

geroge best

Kako je Geroge Best srušio snove FK Sarajevo!?

Godine 1973. zbog problema s alkoholom odlazi iz Manchester Utd. i igra za Stockport County, Bournemouth, Fulham, Hibernian, španj. Deportivo La Coruña te u SAD-u za Los Angeles Aztecs, San Jose Earthquakes i Fort Lauderdale Strikers.

Godinama se nije htio liječiti od alkoholizma, da bi se naposljetku, spašavajući život, 2002. u Londonu podvrgnuo presađivanju jetre. Iste godine proglašen najboljim nogometašem Britanije svih vremena (Simply the Best).

Jedne prilike je izjavio: “1969. GODINE SAM SE ODREKAO ŽENA I PIĆA. BILO JE TO NAJGORIH 20 MINUTA MOG ŽIVOTA.”

Previous article Aut u fudbalu
Next article Hampden Park
avatar of maid
Maid Lolić je zaljubljenik u najvažniju sporednu stvar na svijetu. Da kako može ukinuo bi produžetke pa neka se odmah pucaju penali. Najdraža emisija Top Gol.