back to top

U FUDBALSKI SVIJET STIGAO BIJELI KARTON: EVO KADA SE DODJELJUJE

Drugi upravo čitaju

Tu edukativnu mjeru namjerava progurati u profesionalni nogomet na međunarodnom nivou.

Nacionalni plan za etiku u sportu (PNED), državna organizacija koja djeluje u sklopu Portugalskog instituta za sport i mlade, uvela je 2014. godine bijeli karton u takmičenja mlađih uzrasta.

  • Vidim uspješnu budućnost bijelog kartona – kaže Jose Lima, koordinator PNED-a.

“To je revolucionarni karton iz pedagoškog kuta gledanja. Ističe ono najbolje u sportu”, dodaje on, prenosi HRT.

Sudija, osim žutog i crvenog kartona za prekršaj ili nesportsko ponašanje, može igračima pokazati bijeli karton. Taj se karton daje za pozitivno i poželjno ponašanje tokom utakmice.

Bijeli kartoni dosad su pokazani 3.600 puta u Portugalu u utakmicama mlađih uzrasta u nogometu, profesionalnom ženskom nogometu, futsalu, plivanju, tenisu, košarci, rukometu, atletici i drugim sportovima.

Trenutno 78 tamošnjih organizacija i saveza u 20 sportova koristi bijele kartone.

PNED, međutim, vodi kampanju kako bi tu ideju usvojila krovna svjetska nogometna federacija, FIFA.

Pravila FIFA još uvijek ne dopuštaju korištenje bijelog kartona. Zbnog toga Portugalski nogometni savez nije autorizirao njegovo korištenje u prvoj i drugoj tamošnjoj ligi.

  • Suci u prvoj i drugoj ligi ne nose bijele kartone na utakmicama – kaže Tonel, bivši bek lisabonskog Sportinga i zagrebačkog Dinama.

Suci ponekad koriste takve kartone u utakmicama male djece, u takmičenjima igrača do 11 i 12 godina. To je u Portugalu obrazovni alat, dodaje on.

No u 2023. godini dobio je novu dimenziju kada je prvi put pokazan na velikoj nogometnoj utakmici.

Tokom ženskog derbija između Benfice i Sportinga, odigranog u januaru, navijaču na tribini je pozlilo. Ljekkarski timovi dva lisabonska velikana ostavili su po strani svoje historijsko rivalstvo i udružili snage kako bi pomogli navijaču.

Primjer sportskog ponašanja nagradila je sutkinja Catarina Campos, pokazavši bijeli karton ekipama i ta se gesta brzo proširila internetom.

Može se pokazati igračima, trenerima, pojedinačno i kolektivno ili čak javnosti.

U februaru je medicinska sestra na utakmici malog dvoranskog nogometa dobila karton nakon što je ušla na teren kako bi pomogla ppovrijeđenom igraču.

Izvor: hayat.ba

Možda te zanima