back to top

Sudija koji nije priznao Ronaldov gol dobio otkaz

Drugi upravo čitaju

Sudija koji nije priznao Ronaldov gol u Beogradu dobio je otkaz…

Svaka greška se skupo plaća na velikoj fudbalskoj sceni, posebno ako si pogriješio i direktno utjecao na rezultat.

Greška koja se dogodila u Beogradu na utakmici kvalifikacija za odlazak na Svjetsko Prvenstvo 2022. godine, između Srbije i Portugala, u kojoj je glavni akteri bili Cristiano Ronaldo i sudijska trojka na čelu s Dannyjem Makkeliejem danas je dobila epilog.

Naime, sudije iz Nizozemske nisu uočile da je lopta prešla gol liniju poslije udarca Ronalda prije nego što ju je Stefan Mitrović vratio nazad u igru. Uslijedile su brojne reakcije iz svijeta fudbala, UEFA je govorila i o problemima s VAR tehnologijom, a čini se da najveću krivicu za sve snosi pomoćni sudija Mario Diks.

Diks, koji je nije signalizirao da je Ronaldo postigao očigledan pogodak dobio je otkaz. Tačnije glavni arbitar Makkelie je saopštio da više neće surađivati s Diksom što znači da Diksa nećemo gledati na predstojećem Europskom prvenstvu na kojem se trebao naći. Na mjesto pomoćnog sudije odabran je Jan de Vries.

“Godinama sam surađivao s Mariom i vjerujem da će razumjeti da je ovo bila iznimno teška odluka za mene zbog čega je neću više komentarisati”, kazao je Makkelie prenose nizozemski mediji.

sudija koji nije priznao ronaldov gol
Situacija zbog čega je sudija dobio otkaz

Nakon što je saznao loše vijesti oglasio se i sam pomoćni sudija Diks.

“Veliko, veliko razočaranje za mene, baš pred Europsko prvenstvo. Makkelie mi je rekao da želi da nastavi s drugim pomoćnikom, jer je izgubio povjerenje u našoj saradnji. Da budem iskren nadao sam se većoj podršci i razumijevanju, ali i povjerenju poslije uspješne saradnje svih ovih godina“, poručio je potišteni Diks.

Treba istači da su Makkelie i Diks zajedno dijelili pravdu na finalu Europa lige 2020. godine kao i u polufinalu Klupskog prvenstva svijeta ranije ove godine.

Ne treba zaboraviti da je Makkelie odmah nakon meča u kojem se dogodila velika pogreška uputio izvinjenje Ronaldu i čitavoj reprezentaciji Portugala. Pa je bilo za očekivati da je ovakav scenario s pomoćnikom neizbježan.

sudija koji nije priznao ronaldov gol
Sudija uputio izvinjenje čitavoj reprezentaciji Portugala

Podsjetimo, Ronaldo je zbog sudijske greške strašno burno reagovao da je bacio kapitensku traku i izašao s terena.

Inače, Makkelie će narednu međunarodnu utakmicu suditi već u četvrtak i to u Španiji gdje će Villarreal ugostiti zagrebački Dinamo s ciljem da nastavi takmičenje u Europa ligi uz gol prednosti s Maksimira.

Možda te zanima