back to top

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH o kažnjavanju fudbalera Borca: Takva praksa se kosi sa pravilima i zakonima

Drugi upravo čitaju

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini se oglasio saopštenjem poslije objave FK Borac iz Banjaluke u kojoj se navodi su igrači kažnjeni oduzimanjem 30 posto mjesečnih primanja.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

– Povodom objave Fudbalskog kluba Borac Banja Luka od petka, 26. augusta 2022. godine, u kojoj stoji sljedeće: 

– UO FK Borac odlučio je da, zbog nedovoljnog zalaganja na terenu i igara nedostojnih crveno plavog dresa sa Borčevim grbom kazni kompletan igrački kadar sa 30 posto mjesečnih primanja, Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine izdaje saopštenje za javnost.

Naime, subjektivno kažnjavanje igrača na osnovu ostvarenih rezultata na zelenom terenu, predstavlja narušavanje ugovornih odnosa između kluba i igrača. U slučaju da klub započne određene aktivnosti ka kažnjavanju svojih igrača zbog (ne)ostvarenih rezultatskih ciljeva, odnosno umanjenju njihovih plata određenim klupskom aktima, želimo istaći da se takva praksa kosi sa FIFA DRC-om i CAS-om (pravnim organima u fudbalu), te da igrači ne mogu biti kažnjeni na osnovu nečije subjektivne procjene o rezultatskom (ne)uspjehu.

Praksa kažnjavanja igrača s oduzimanjem dijela plate nije uobičajna za današnji fudbal, narušava ugled kluba koji želi takve poteze da sprovede, a Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine pružit će fudbalerima Borca koji nam se obrate svu potrebnu pravnu zaštitu, te sačuvati njihova primanja.

Također, temeljem Zakona o radu koji su na snazi u našoj državi poslodavac ne može, bez izvršne sudske odluke ili bez saglasnosti radnika, svoje potraživanje prema njemu naplatiti uskraćivanjem isplate plate ili nekog njenog dijela, odnosno uskraćivanjem isplate naknade plate ili dijela naknade plate.

Na kraju, ističemo da ćemo o ovakvim potezima kluba upoznati i Svjetsku uniju fudbalera (FIFPRO), čiji je SPFBiH punopravni član, navodi se u saopštenju. 

sport1.oslobodjenje.ba

Možda te zanima