back to top

Savo Milošević postaje novi selektor reprezentacije BiH

Drugi upravo čitaju

Srbijanski nogometni stručnjak Savo Milošević će postati novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, a potvrda tome bit će na sjednici Izvršnog odbora u petak, rečeno je za Klix.ba.

Nakon što su čelnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine dva puta pogazili svoju riječ i smijenili Faruka Hadžibegića i Mehu Kodru iako su im dali povjerenje do kraja baraža, u ovom kvalifikacionom ciklusu ćemo dobiti i trećeg selektora Zmajeva, a to će biti Savo Milošević.

Da bi Milošević i službeno postao novi selektor Zmajeva morat će dobiti podršku Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH. Čelnici krovne kuće bh. nogometa će o Miloševićevom angažmanu glasati na sjednici u petak, a poučeni iskustvima iz prošlosti, nema sumnje kako će odluka o njegovom imenovanju biti jednoglasna, te bismo novog selektora mogli gledati na konferenciji za novinare već istog dana u prostorijama Saveza.

Pedesetogodišnji Bijeljinac je tokom igračke karijere važio za jednog od najboljih balkanskih napadača, a za reprezentaciju SR Jugoslavije, a potom Srbije i Crne Gore, te Srbije je u 102 nastupa postigao 37 pogodaka i treći je na listama igrača s najviše nastupa i pogodaka u historiji Srbije koja uključuje i SFR Jugoslaviju.

Za razliku od igračke karijere u kojoj je nastupao za Partizan, Aston Villu, Zaragozu, Parmu, Espanyol, Celtu, Osasunu i Rubin Kazanj, Milošević se ne može pohvaliti uspješnom trenerskom karijerom.

Prvi trenerski angažman je imao sa 46 godina u Partizanu kojeg je vodio od 28. marta 2019. do 1. septembra 2020. godine kada je podnio neopozivu ostavku. U 67 utakmica je upisao 43 pobjede, 8 remija i 16 poraza, te je osvojio jedan Kup Srbije.

Drugi i posljednji angažman prije sjedanja na klupu Zmajeva Milošević je imao u ljubljanskoj Olimpiji koju je tokom 2020. godine vodio samo četiri mjeseca i nakon 12. kola je dobio otkaz.

Milošević će na klupi Zmajeva debitovati već 13. oktobra kada naša selekcija gostuje Lihtenštajnu u Vaduzu u sedmom kolu kvalifikacija za Euro.

S obzirom da na Euro naša reprezentacija ne može otići kroz kvalifikacije, Milošević će preostale četiri utakmice u kvalifikacionom ciklusu morati iskoristiti kao pripremu za utakmice baraža, naravno pod uslovom da mu čelnici Nogometnog saveza BiH ne pokažu “palac dolje” kao što su to učinili Hadžibegiću i Kodri.

klix.ba

Možda te zanima