Prije 25 godina startalo prvo nogometno prvenstvo BiH

Drugi upravo čitaju

Prvo nogometno prvenstvo BiH – Prvi trijumf ostvarila ekipa FK „Zmaj od Bosne“ Tuzla, prvi strijelac Nermin Pašalić, igrač tuzlanske ekipe.

U našoj državi 1995. godine rat bijesni na sve strane. Suverena i međunarodno priznata BiH napadnuta je od brojnih neprijatelja. Uništena su brojna naselja, sela, gradovi, fabrike, putne komunikacije, sportski i vjerski objekti. Ali unatoć svim tim strahotama ljudi u našoj zemlji su puni ponosa, prkosa, vjere u bolje sutra.

I baš zbog toga na današnji dan, 20.oktobra te ratne godine kreće prvo ligaško nogometno prvenstvo BiH. Formirana je prva liga koja broji 16 klubova.  Unatoč uništenim terenima, opremi, infrastrukturi nogometaši kreću sa centra. Pokazujući i na taj način pokažu dušmanima. BiH je neuništiva, vječna, ponosna.

Prvo prvenstvo BiH otvoreno utakmicama između tuzlanskih i sarajevskih ekipa

Čast da odigraju prvu utakmicu, u tom povijesnnom prvom kolu prvog prvenstva BiH pripalo je  ekipama NK „Olimpik“ Sarajevo i FK“Zmaj od Bosne“ Tuzla. Meč se je odigrao na stadionu „Koševo“ 20. oktobra, sa početkom u 13,30 sati. Glavni sudac bio je  Zdravko Ivanović iz Zenice.

Utakmica je završena pobjedom tuzlanske ekipe 0:1, a strijelac tog gola za povijest i anale bh. nogometa bio je Nermin Pašalić. Na ostalim mečevima koji su igrani sutradan, 21. oktobra postignuti su sljedeći rezultati:  

  • Velež-Sarajevo 3:0, strijelci Obad, Šegetalo i Bebanić,
  • Travnik-Rudar(Kakanj) 0:0,
  • Zenica-Iskra(Bugojno) 3:0, strijelci Salkić, Arifagić i Hrnjić,
  • Željezničar-Turbina (Jablanica) 0:0,
  • Rudar(Breza)-Čelik 0:0,
  • Jedinstvo(Bihać)-Gradina(Srebrenik) 2:1, strijelci Križanović i Džanić za domaće a Šehrić za goste,
  • Sloboda-Lukavac 1:1,strijelci Malkočević za domaće a Osmanović za goste.

Strijelci se nisu u ovom kolu proslavili, jer postignuto je svega 12 golova.

Čelik osvojio prvo nogometno prvenstvo BiH

Prvo nogometno prvenstvo BiH završeno je 21. juna 1996.god. a prvak je bio Čelik iz Zenice. Osvojio je 68 bodova, drugi je bio Lukavac sa 64 boda, treća Sloboda sa  63 boda itd…

Ligu su napustili Olimpik sa 20 i Iskra sa 19 osvojenih bodova. Najbolji strijelac bio je Amir Osmanović (Lukavac) sa 26 postignutih golova, drugi Halim Stupac (Jedinstvo) sa  19 golova, treći Sead Osmić (Lukavac) sa 18 golova itd…

Piše: Rešad MAMELA

Možda te zanima