back to top

Pratite omiljeni sport iz udobne fotelje

Drugi upravo čitaju

Slobodno vrijeme uz fudbal na televiziji, dobru knjigu ili ugodan razgovor, nezamislivo je bez omiljenog mjesta za sjedenje – fotelje!

Stoga nije čudo što mnogi od vas žele svoj dom oplemeniti jednom ili više fotelja, jer su pored funkcionalnosti, ovi komadi namještaja također i izuzetno dekorativni.

Ukoliko želite kupiti fotelju, vjerojatno ste već zaključili da to nije nimalo lako. Naime, izbor namještaja za sjedenje, osobito fotelja, je odista širok. Dostupne su u različitim stilovima, veličinama i desenima. Možete birati želite li one sa, ili bez naslona za ruke, kotačićima, tapecirungom… Raznolikost materijala kojim su fotelje presvučene je posebna priča.

Kako se ipak odlučiti za idealnu fotelju?

Feng Shui stručnjaci savjetuju postavljanje sofa i fotelja u obliku kvadrata ili pravougaonika oko stola sa cvjetnim aranžmanom, ili kamina. Treba izbjegavati da sva sjedišta budu okrenuta prema televizoru, jer to otežava komunikaciju među članovima obitelji.

Pokušati ćemo vam u tome pomoći, te donosimo neke od najvažnijih kriterija na koje trebate paziti pri odabiru odgovarajuće fotelje:

  • Odredite mjesto za vašu fotelju – Odlučite se gdje želite postaviti novi komad namještaja. Hoće li to biti kut za čitanje, uz trpezarijski ili stolić za kafu, ispred televizora ili možda u ulaznom dijelu, te na balkonu… Mogućnosti su brojne, a odluka nije laka, jer će vam vjerojatno, na kraju, trebati najmanje tri fotelje!
  • Izmjerite predviđeni prostor – Kada ste odlučili gdje će vaša nova fotelja stajati, morate uzeti točne mjere. Najbolje je da obložite željeno mjesto novinama ili ga obilježite ljepljivom trakom. Vodite računa da ima dovoljno prostora za prolaze – najmanje 60 – 70 cm.
  • Odlučite se za funkciju vaše fotelje – Ovo je veoma važno, jer nije isto hoćete li na njoj sjediti samo nakratko, ili biste željeli tu provesti mnogo sati. Što više vremena želite boraviti na fotelji – to udobnija i kvalitetnija ona treba biti. Osobito ako sa ovog mjesta planirate pratiti fudbalske utakmice, te vatreno navijati!
  • Uklopite fotelju u okruženje – Najbolje je ako se vaš novi namještaj za sjedenje stilski uklapa u odabrani prostor. Međutim, i odstupanje u stilu, a osobito boji, može biti iznenađujuće efektno i osvježiti čitavu sobu. Ukoliko već imate više komada sofa, pa čak i drugih fotelja, u istoj prostoriji, lepše će izgledati ukoliko odaberete potpuno drugačiji model i boju, koji će oživjeti prostor, a tako ćete izbjeći i monotoniju.
  • Vodite računa o ergonomiji – Ovo je važno kada želite fotelju postaviti uz trpezarijski stol. Sjedište će odgovarati ukoliko se nalazi na 27 – 32 cm ispod donje površine stola. Stopala trebaju ugodno ležati na podu, a podlaktice na stolu. Ako je u pitanju model sa naslonom za ruke, pazite da ne udara o ivicu stola.
  • Pravilno odaberite presvlake – Pored odabira boje i desena, važno je da se materijal lako održava i bude postojan, posebno ukoliko imate djecu ili kućne ljubimce.

Ukoliko su vam naše smjernice bile od koristi pri odabiru odgovarajuće fotelje, sada vas želimo uputiti na neku od internet-trgovina, gdje vas očekuje izuzetno bogat izbor po najpovoljnijim cijenama.

Možda te zanima