back to top

POTPISAN UGOVOR: USKORO POČINJE REKONSTRUKCIJA TERENA NA STADIONU ‘ASIM FERHATOVIĆ HASE’

Drugi upravo čitaju

Mandić je naglasio važnost realizacije projekta rekonstrukcije terena na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ za Opštinu Centar, grad Sarajevo ali i državu Bosnu i Hercegovinu.

  • Zahvaljujući agilnosti nove uprave Fudbalskog kluba „Sarajevo“ i razumijevanju ljudi iz Nogometnog saveza BiH ono što je trebalo da se desi iduće godine, desilo se ove. Prethodno smo usaglasili  sve detalje ugovora koji je potvrđen od Opštinskog vijeća na posljednjoj sjednici. Stadion „Asim Ferhatović Hase“ će realizacijom ovog projekta dobiti moderni teren, a Fudbalski klub „Sarajevo“ će konačno imati pretpostavke da igra evropske utakmice – naveo je Mandić.

Alimanović je rekla da su u saradnji sa Nogometnim/Fudbalskim savezom BiH i Općinom Centar uspjeli napraviti rješenje da Fudbalski klub „Sarajevo“ zajedno sa drugim klubovima u BiH uđe u program za rekonstrukciju terena u ovoj godini. Kvaliteta fudbala, kako je dodala, nešto je što će sigurno porasti nakon rekonstrukcije terena, a svakako će i ljubiteljima fudbala omogućiti dodatno uživanje na stadionu.

Džemidžić je naveo da će Nogometni savez BiH i u budućnosti ulagati velike napore i studiozno pristupati modernizaciji stadiona širom BiH.

  • Rekonstrukcija terena je bitna karika u daljem osvježavanju i osavremenjavanju fudbalskih tokova u BiH. Zajedničkim naporima smo učinili sve da ovaj teren uđe u program koji je predviđen za ovu godinu – rekao je Džemidžić dodajući da bi radovi trebali biti završeni u roku od tri mjeseca.
POTPISAN UGOVOR: USKORO POČINJE REKONSTRUKCIJA TERENA NA STADIONU ‘ASIM FERHATOVIĆ HASE’

Projekat, prema uslovima koje je postavila krovna kuća evropskog fudbala, finansiraju UEFA i NS/FS BiH sa 75 posto ukupne vrijednosti projekta, dok preostalih 25 posto obezbjeđuju lokalne zajednice koje raspolažu tim stadionima. Projektom  je predviđena potpuna rekonstrukcija  12  fudbalskih terena na koje će biti postavljena  savremena hibridna podloga po UEFA standardima.

Ukupna vrijednost rekonstrukcije glavnog terena stadiona „Asim Ferhatović Hase“, sa svim troškovima i obračunatim PDV-om, iznosi 2.487.405,03 KM. Nogometni/Fudbalski savez BiH je obezbijedio 1.938.207,97 KM, dok preostali iznos od 549.197,06 KM treba biti udio Općine Centar. Fudbalski klub Sarajevo ugovorom preuzima sve troškove održavanja terena u periodu od 10 godina.

Prijedlog ugovora, kojim se obezbjeđuje kvalitetna podloga za odigravanje fudbalskih utakmica, kako Fudbalskog kluba Sarajevo, tako i svih reprezentativnih selekcija Bosne i Hercegovine, potvrđen je i odobren od vijećnika Općinskog vijeća Općine Centar na posljednjoj sjednici održanoj prošle sedmice.

hayat.ba

Možda te zanima