back to top

Već 13 selekcija ostvarilo plasman na Mundijal 2022. godine

Drugi upravo čitaju

Plasman na Mundijal 2022. godine u Kataru osiguralo je 13 reprezentacija uključujući i domaću selekciju.

U posljednjih nekoliko dana okončane su europske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine koje se održava u Kataru.

Od 32 učesnika na Mundijalu 2022, Europa će imati 13 predstavnika, od čega je već 10 selekcija izborilo učešće dok će preostala tri mjesta biti poznata nakon baraža u trećem mjesecu naredne godine.

Iz Južne Amerike sudjelovat će četiri prvoplasirane reprezentacije dok će petoplasirana selekcija igrati u baražu protiv predstavnika iz Azije, Sjeverne Amerike i Oceanije.

Za sada je poznato da će južnoamerički kontinent predstavljati reprezentacije Brazila i Argentine koje čvrsto drže prva dva mjesta CONMEBOL federacije. Do kraja kvalifikacija su preostala još četiri kola koja su na rasporedu 2022. godine.

Osim toga, sigurni sudionik na Mundijalu je i domaća selekcija Katar, kojoj će ovo biti debitantski nastup na Svjetskim prvenstvima.

UEFA predstavnici

Kroz deset kvalifikacionih grupa saznali smo deset direktnih učesnika na Svjetsko prvenstvo 2022. Prva reprezentacija koja je ovjerila plasman u Katar bila je selekcija Njemačke koja je bila uvjerljivi pobjednik grupe J. Zatim svoj plasman su osigurale selekcije Danske i Francuske, kao i Belgije. U posljednjem kolu kartu za Katar su čekirale selekcije Hrvatske, Španije, Srbije, Engleske, Švicarske i Nizozemske.

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru, iz Europe će igrati sljedeće ekipe:

 • Njemačka – pobjednik grupe J
 • Danska – pobjednik grupe F
 • Francuska – pobjednik grupe D
 • Belgija – pobjednik grupe E
 • Hrvatska – pobjednik grupe H
 • Španija – pobjednik grupe B
 • Srbija – pobjednik grupe A
 • Engleska – pobjednik grupe I
 • Švicarska – pobjednik grupe C
 • Nizozemska – pobjednik grupe G
plasman na mundijal 2022
Njemačka je plasman na Mundijal 2022 ostvarila u oktobru

Južna Amerika predstavnici

Poslije nepunog 14. kola CONMEBOL kvalifikacija na vrhu tabele nalaze se selekcije Brazila i Argentine. Brazilci iz 13 odigranih utakmica imaju 35 bodova dok je Argentina osvojila 29. Zatim slijede Ekvador i Kolumbija s 23 odnosno 17 bodova. Na petoj poziciji je Peru sa 17 bodova, a u igri za plasman su još Čile i Urugvaj s po 16 osvojenih bodova.

Južnu Ameriku će sigurno predstavljati:

 • Brazil
 • Argentina
plasman na mundijal 2022
Za Lea Messija ovo će biti peto učešće na SP

UEFA baraž za Svjetsko prvenstvo

Ništa manje nije bilo zanimljivo i u borbi za baraž, koji će biti dosta teži u odnosu na prethodne kvalifikacije. U baražu se nalazi 12 reprezentacija i to po 10 drugoplasiranih reprezentacija kao i dvije selekcije iz Lige Nacija.

Pa tako će u europskom baražu za odlazak na Svjetsko prvenstvo igrati: Portugal, Švedska, Italija, Ukrajina, Wales, Škotska, Turska, Rusija, Poljska i Sjeverna Makedonija. Također učešće u baražu uzet će i selekcije Austrije i Češke republike koje su osvojile prvo mjestu u skupini B Lige Nacija.

Izvlačenje parova baraža održat će se 26. novembra s početkom u 17 sati po centralnoeuropskom vremenu.

Nosioci u baražu su Portugal, Škotska, Italija, Rusija, Švedska i Wales što znači da će biti domaćini utakmica baraža.

plasman na mundijal 2022
Sjeverna Makedonija po prvi put u baražu za SP

Svih 12 ekipa podijeliti će se u tri polufinalna para, što znači da će svakoj reprezentaciji za učešće na Mundijalu trebati dvije pobjede, odnosno u polufinalu i finalu.

Utakmice baraža na programu su 24. i 25. te 28. i 29. marta naredne godine.

Podsjećanja radi, Svjetsko prvenstvo u Kataru igra se od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.

Možda te zanima