Ovo je ukupan saldo reprezentacije BiH u dosadašnjim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

Drugi upravo čitaju

Voljom žrijeba, Bosna i Hercegovina je danas smještena u grupu J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, skupa sa selekcijama Portugala, Islanda, Luksemburga, Slovačke i Lihtenštajna.

Bit će to ukupno sedme kvalifikacije našeg nacionalnog tima za Evropsko prvenstvo i jedna smo od fudbalski najjačih, ako ne i najjača selekcija starog kontinenta koja se nikad nije našla na ovom takmičenju.

Prve kvalifikacije naš tim je igrao za Evropsko prvenstvo 2000. godine, a tada smo bili u grupi sa Češkom, Škotskom, Estonijom, Litvanijom i Farskim Ostrvima. Naša selekcija završila je kvalifikacije sa tri pobjede, dva remija i pet poraza, uz 14 postignutih i 17 primljenih golova, na trećem mjestu naše kvalifikacijske grupe.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Portugalu 2004. godine igrali smo onu nesretnu historijsku utakmicu sa Danskom, u kojoj bi nas pobjeda odvela na smotru najboljih, ali pobjedu nismo ostvarili. Pored Danske, u grupi su sa nama bili Norveška, Rumunija i Luksemburg. Kvalifikacije smo okončali sa četiri pobjede, jednim remijem i tri poraza, te smo na kraju zauzeli četvrto mjesto sa 13 bodova, iako nam je falio jedan gol protiv Danske za osvajanje prvog mjesta. Gol razlika na kraju ovih kvalifikacija bila je 7:8.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2008. godine vjerovatno su i naše najlošije u historiji. Bili smo u grupi sa Grčkom, Turskom, Norveškom, Mađarskom, Moldavijom i Maltom. U 12 utakmica osvojili smo svega 13 bodova, uz četiri pobjede, jedan remi i čak sedam poraza. Postigli smo 16 pogodaka, a primili 22. Kvalifikacije smo okončali na četvrtom mjestu grupe.

Prve kvalifikacije za koje se može reći da smo ih odigrali istinski dobro su kvalifikacije za EURO 2012. Tada smo bili u grupi sa Francuskom, Rumunijom, Bjelorusijom, Albanijom i Luksemburgom. Osvojili smo 20 bodova, sa omjerom od 6 pobjeda, dva remija i dva poraza, uz gol razliku od 17 postignutih i osam primljenih golova. Bilo je to dovoljno za drugo mjesto, sa samo bodom manje od Francuske, a u baražu nas je zaustavio Portugal.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine također su odigrane relativno dobro, ali tek u njihovom drugom dijelu. Osvojili smo u grupi sa Belgijom, Velsom, Izraelom, Kiprom i Andorom 17 bodova, uz pet pobjeda, dva remija i tri poraza. Postigli smo 17, a primili 12 golova.

U posljednje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje je igrala, naša reprezentacija je ušla kao favorit za osvajanje drugog mjesta. U grupi sa nama bile su selekcije Italije, Finske, Armenije, Grčke i Lihtenštajna. Osvojili smo ispod svih očekivanja četvrto mjesto sa 13 bodova, 20 postignutih i čak 17 primljenih golova. Ostvarili smo četiri pobjede, jedan remi i čak pet poraza.

Ukupno smo dakle u kvalifikacijama za Evropska prvenstva odigrali 60 utakmica u šest kvalifikacijskih ciklusa. Ostvarili smo 26 pobjeda9 remija 25 poraza, uz gol razliku od 71 postignut 67 primljenih golova. Osvojili smo u dosad odigranim kvalifikacionim ciklusima 87 bodova

Dodamo li ovim brojkama učešće u tri baraža za Evropsko prvenstvo koji su bili neuspješni, doći ćemo do brojke od 65 utakmica, broj pobjeda će ostati nepromijenjen, dakle 26, 12 remija i 27 poraza, uz gol razliku od 75 postignutih i 77 primljenih golova.

Stoga su ove kvalifikacije dobra šansa da se brojke naše reprezentacije poprave i da budu pozitivnije nego su dosad bile.

Izvor: sport1.oslobodjenje.ba

Možda te zanima