FUDBALSKE VIJESTIJedinstven slučaj u svijetu: Otac i sin položili trenerske licence!

Jedinstven slučaj u svijetu: Otac i sin položili trenerske licence!

Jedinstven slučaj u svijetu: Otac i sin položili trenerske licence!

Otac Ahmet položio za UEFA „A“ u 84 a sin Jasmin Degirmendžić u 56 godini za UEFA „B“ trenersku licencu. Polagali u razmaku od 8 dana pri centru za edukaciju trenera NSBiH.

Kroz centar za edukaciju trenera pri NSBiH, koji uspješno egzistira već dugi niz godina i kroz koji je prošlo mnogo poznatih trenera iz naše zemlje, ali i inozemstva, ali sigurno da do sada nije zabilježen slučaj, vjerojatno jedinstven u cijelom svijetu.

Naime, u roku od 8 dana ispitu za dobijanje UEFA trenerske licence pristupili su otac Ahmet i sin Jasmin Degirmendžić iz Olova.

Otac i sin položili trenerske licence

Prvo je za dobijanje UEFA „B“ trenerske licence polagao sin Jasmin rođen 1966. god. i to 18 novembra, a 8 dana kasnije,tačnije 26 novembra, otac Ahmet koji je rođen 1937.god. a koji je polagao za dobijanje UEFA „A“ trenerske licence i oba su uspješno  položila pred eminentnim  članovima komisije ovog centra za edukaciju.

Bilo je dosta odgovorno, zahtjevno i naporno testiranje,a odgovarali su na 3 pitanja iz teorije, 2 iz poznavanja sudijskih pravila, a posebno na pitanja iz praktičnog dijela, koja su bila veoma obuhvatna i vezana su bila za igru i dešavanja na terenu (akcije, korneri, prekidi, slobodni udarci, odbrane vratara…).

Sigurno da je otac Ahmet jedinstven slučaj, i vjerojatno najstariji aktivni trener u 84 godini, na cijelom dunjaluku u svim sportovima.Bio je izuzetno uspješan trener u brojnim klubovima u našoj zemlji, jer je radio u mnogim bh. gradovima (Olovo, Vogošća, Semizovac, Goražde, Kladanj, Bosanska Gradiška..) ali i u inozemstvu u Danskoj, gdje je ostvario zavidne rezultate sa tamošnjim ekipama.

otac i sin položili trenerske licence
Otac i sin položili trenerske licence

Jasmin igrao i trenirao ekipe u Danskoj

Jasmin Degirmendžić igrao je nogomet u ekipama FK Stupčanica (Olovo) i FK Glasinac (Sokolac), a onda je u sezoni 1994/95 god. otišao u Dansku i potpisao za ekipu Silkeborg koja je bila član najjače lige Danske.

No, doživio je tešku povredu koljena,ali se je nakon oporavka vratio na zeleni teren,i igrao još za dvije ekipe u Danskoj i to Boheda  i KFUM. Po završetku igračke karijere posvetio se je trenerskom poslu gdje i sada radi taj trenerski posao, a sada će imati priliku da radi sa UEFA „B“ trenerskom licencom u ekipama koje igraju u drugom rangu takmičenja u ovoj Skandinavskoj zemlji.

Piše i snimio: Rešad Mamela

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rešad Mamela
Rešad Mamelahttps://korner.ba
Rešad Mamela je ikona bosanskohercegovačkog fudbala. Zaljubljenik je u niže nogometne lige i "manje" popularne klubove. Poznat je kao radijski voditelj i sportski novinar sa sloganom "Najbolji na svijetu i okolini. Reeešad Mamela". Na našem portalu piše sportske vremeplove i izvještaje sa fudbalskih terena.

MOŽDA TE ZANIMA

DRUGI UPRAVO ČITAJU

POPULARNO OVIH DANA