back to top

Jedinstven slučaj u svijetu: Otac i sin položili trenerske licence!

Drugi upravo čitaju

Jedinstven slučaj u svijetu: Otac i sin položili trenerske licence!

Otac Ahmet položio za UEFA „A“ u 84 a sin Jasmin Degirmendžić u 56 godini za UEFA „B“ trenersku licencu. Polagali u razmaku od 8 dana pri centru za edukaciju trenera NSBiH.

Kroz centar za edukaciju trenera pri NSBiH, koji uspješno egzistira već dugi niz godina i kroz koji je prošlo mnogo poznatih trenera iz naše zemlje, ali i inozemstva, ali sigurno da do sada nije zabilježen slučaj, vjerojatno jedinstven u cijelom svijetu.

Naime, u roku od 8 dana ispitu za dobijanje UEFA trenerske licence pristupili su otac Ahmet i sin Jasmin Degirmendžić iz Olova.

Otac i sin položili trenerske licence

Prvo je za dobijanje UEFA „B“ trenerske licence polagao sin Jasmin rođen 1966. god. i to 18 novembra, a 8 dana kasnije,tačnije 26 novembra, otac Ahmet koji je rođen 1937.god. a koji je polagao za dobijanje UEFA „A“ trenerske licence i oba su uspješno  položila pred eminentnim  članovima komisije ovog centra za edukaciju.

Bilo je dosta odgovorno, zahtjevno i naporno testiranje,a odgovarali su na 3 pitanja iz teorije, 2 iz poznavanja sudijskih pravila, a posebno na pitanja iz praktičnog dijela, koja su bila veoma obuhvatna i vezana su bila za igru i dešavanja na terenu (akcije, korneri, prekidi, slobodni udarci, odbrane vratara…).

Sigurno da je otac Ahmet jedinstven slučaj, i vjerojatno najstariji aktivni trener u 84 godini, na cijelom dunjaluku u svim sportovima.Bio je izuzetno uspješan trener u brojnim klubovima u našoj zemlji, jer je radio u mnogim bh. gradovima (Olovo, Vogošća, Semizovac, Goražde, Kladanj, Bosanska Gradiška..) ali i u inozemstvu u Danskoj, gdje je ostvario zavidne rezultate sa tamošnjim ekipama.

otac i sin položili trenerske licence
Otac i sin položili trenerske licence

Jasmin igrao i trenirao ekipe u Danskoj

Jasmin Degirmendžić igrao je nogomet u ekipama FK Stupčanica (Olovo) i FK Glasinac (Sokolac), a onda je u sezoni 1994/95 god. otišao u Dansku i potpisao za ekipu Silkeborg koja je bila član najjače lige Danske.

No, doživio je tešku povredu koljena,ali se je nakon oporavka vratio na zeleni teren,i igrao još za dvije ekipe u Danskoj i to Boheda  i KFUM. Po završetku igračke karijere posvetio se je trenerskom poslu gdje i sada radi taj trenerski posao, a sada će imati priliku da radi sa UEFA „B“ trenerskom licencom u ekipama koje igraju u drugom rangu takmičenja u ovoj Skandinavskoj zemlji.

Piše i snimio: Rešad Mamela

Možda te zanima