back to top

NJEGOVO IME SINOĆ JE ODZVANJALO TRIBINAMA! BIVŠI ZMAJ O DEDIĆU: PRAVA BOSANSKA PORODICA, REKAO SAM ZOVITE GA

Drugi upravo čitaju

Bila je to noć u kojoj smo prestali strahovati za budućnost reprezentacije BiH, noć u kojoj je svojom igrom upalio svjetlo da je bolje vidimo, jer tu su i Tahirović, Gazibegović, Ahmedhodžić…

Upravo su preko defanzivca Red Bull Salzburga kreirane akcije koju su rezultirale golovima Krunića, a na kraju je i sam postavio konačnih 3:0 te pokupio simpatije navijača.

Dedićevo ime mnogi su velikani podebljali u svojim notesima. U posljednje vrijeme najviše se govori o Manchester Unitedu, što i nije iznenađujuće, ako se uzme u obzir da u kontinuitetu sjajno igra i u svom klubu. Iako u Mocartovom gradu ima status zvijezde, o tome ne voli govoriti, po prirodi je skromni mladić kojem je vjera na prvom mjestu. Nakon utakmice potvrdio je kako je i postio.

Jedan od onih koji je među prvima u Dediću vidio “ono nešto” je bivši reprezentativac naše zemlje Samir Muratović. Kada ga je rahmetli Sakib Malkočević pitao da li u Austriji postoji klinac kojeg bi mogao da preporuči, odmah mu je rekao da pozove Dedića i da garantuje za njega. Tu priču je podijelio i u razgovoru za Reprezentacija.ba portal.

AMAR DEDIĆ POSTAO TREĆI NAJMLAĐI STRIJELAC U HISTORIJI FUDBALSKE REPREZENTACIJE BIH

  • Moja saradnja s Amarom je počela kada je još bio dijete. Ja sam trenirao U14 selekciju Šturma, a on je igrao za godinu mlađe. Iako ga tada nisam poznavao, pozvao sam ga da se pridruži starijim i za kratko vrijeme uvidio sam da se radi o momku pred kojim je budućnost. Jedne prilike razgovarao sam sa rahmetli Sakibom Malkočevićem. Često mi je znao reći: ‘Samire, ako imaš koga da predložiš, reci’. Ako ću već nekoga spomenuti, težio sam ka tome da taj neki zaista vrijedi, a Amar jeste. Garantovao sam za njega. Poslije nekoliko dana Malkočević je bio prezadovoljan – prisjeća se Muratović.

Dedića je po profesionalizmu usporedio i sa legendarnim bh. fudbalerom Hasanom Salihamidžićem. Prema onome kako danas igra s 20 godina na leđima, možda i dostigne Brazzin nivo.

  • Profesionalac je sto posto, ne boji se, igra kao da ima 3.000 teških utakmica u nogama. Nevjerovatna samouvjerenost. Zbog te radišnosti me podsjeća i na Salihamidžića koji je sve stekao radom. I danas smo u kontaktu, vidimo se kada dođe, češće s njegovim ocem na džumi. Ma, to je fina porodica, estita, prava bosanska domaćinska.

Ima budućnosti. I ne zove se samo Dedić, dodaje Muratović.

  • Isto tako moram istaći i Gazibegovića koji mi je na oku i ovdje u Šturmu. Malo mu je jučer bilo nezgodno igrati na lijevoj strani, nije to njegova prirodna pozicija, ali isto je odličan. Vidjelo se i da ‘mali’ Tahirović ima kvalitet, znanje i da je budućnost. Odigrao je korektnu utakmicu. Realno nije niko podbacio. Svi su odigrali dobro, od golmana, zadnje linije do napadača. Ti mladi su za mene najvažniji.

Zmajevi su na sjajan način otvorili kvalifikacije. Ipak, za euforiju još uvijek nije vrijeme.

  • Čestitke stručnom štabu. Vidjela se sinoć nova energija, želja, bilo je malo i sreće. Svejedno, pobijediti 3:0 Island nije lako nikome, veliki je to rezultat, ali ne treba nam euforija. Moramo se spustiti i odigrati još jače protiv Slovačke. Lako neće biti. I oni sami su mislili da će lako s Lukseburgom, pa… I što je najgore, sada su ranjeni, moraju se vaditi na nama.

Krajem prošle godine Muratović je napustio funkciju sportskog direktora Tuzla Cityja. Danas ponovo radi u Šturmu, klubu u kojem je kao igrač ostavio veliki trag.

  • Znate kako, nije lako funkcionisati kada si udaljen od porodice, a ni ja u Tuzla Cityju nisam mogao na neke stvari utjecati. I kada je tako, onda nije bilo ni smisla da ostaje. Odmah su me iz Šturma zvali, imali smo sastanak i dogovorili smo se da do ljeta radim kao skaut za prvu ekipu. Kasnije će biti još otvorenih pozicija, atraktivnijih, vidjet ćemo. Takav je plan i dogovor – rekao je na kraju Muratović.

Izvor: hayat.ba

Možda te zanima