Nižu se reakcije na odluku N/FS BiH: Čuj prijateljska utakmica sa državom koja radi na destabilizaciji Bosne i Hercegovine

Drugi upravo čitaju

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Nermin Nikšić smatra da je odluka Nogometnog saveza BiH o odigravanju prijateljskog susreta između Bosne i Hercegovine i Rusije skandal bez presedana.

Nikšić navodi da je uvijek bio mišljenja da se politika ne treba miješati u sport, ali da je ova odluka dokaz duboke politizacije Nogometnog saveza BiH (NS BiH) zbog koje posljedice može trpiti cijela država.

Prepuštanje NS BiH Dodiku od strane „patriota“ iz Sarajeva, kako dodaje Nikšić, posljedica je jasnog političkog dogovora, umotanog u celofan sporta.

– Valjda su se nakon davanja apsolutne vlasti Dodiku pitali šta mu još to mogu dati, pa su se odlučili da mu isporuče NS BiH. Ideja je jasna, rasturiti i “ubiti” sve što ima ikakve veze s državom, s državnim nacionalnim ponosom, omrznuti državnu reprezentaciju ljudima koji žive za nju – ističe Nikšić.

Kad tako nešto, prema njegovim riječima, date onima koji mrze Bosnu i Hercegovinu, a onda im pridružite one koji bi za dnevnicu ili besplatno putovanje prodali obraz, dobijete ono što smo danas dobili. U trenutku potpune izolacije ruskih sportskih saveza zbog brutalne agresije na Ukrajinu, Bosna i Hercegovina trebala bi igrati „prijateljsku“ utakmicu sa Rusijom.

 – Smislili su da igramo „prijateljsku“ utakmicu sa državom čiji ambasador iz dana u dan prijeti Bosni i Hercegovini raznovrsnim odmazdama. Čuj „prijateljsku“ utakmicu sa državom koja u kontinuitetu radi na destabilizaciji Bosne i Hercegovine, narušava njen suverenitet i negira njen pravni poredak. Zakazali bi „prijateljsku“ utakmicu sa državom koja je uložila veto na usvajanje Rezolucije o genocidu u Vijeću sigurnosti UN-a. To me ne čudi jer ni predsjednik saveza ne priznaje genocid, ali gdje nestadoše dežurne “patriote” – dodao je Nikšić.

kaže da su nestali u akciji osiguranja povlastica, dnevnica, dobrih sinekura. 

– Rizikujem da budem naivan kad pozivam nekog Zeljkovića, Beusa, Čolpu, jer su se oni pokrili stavom UEFA-e da u njihovoj nadležnosti nisu prijateljske utakmice, da još jednom razmisle. Naravno da njih nije briga što nakon ovoga nijedna normalna državna reprezentacija ili savez neće igrati sa onima koji igraju prijateljske utakmice sa državom koju je osudio sav demokratski svijet. Ili im je možda upravo cilj da to bude konačno gašenje NSBiH – naveo je Nikšić.

Naglasio je da su sportaši najbolji ambasadori svake zemlje i da ih ne bi trebalo uvlačiti u politiku.

– Žao mi je što ja to na ovaj način činim. Iskreno se nadam, da će naši reprezentativci, pozivam ih i ohrabrujem, da pokažu dovoljno savjesti, kad je nemaju u rukovodstvu saveza, da se ne odazovu na poziv za igranje prijateljske utakmice sa Rusijom. Na taj način iskazujemo suosjećanje s patnjama i žrtvama ukrajinskog naroda. Naši fudbaleri su naši ambasadori i na terenu pokazuju koliko im je stalo do promicanja dobrog glasa o našoj državi. Ovaj put, najbolja zaštita i promocija države je odbijanje učešća na utakmici sa agresorskom Rusijom – naveo je Nikšić, saopćeno je iz SDP BiH. 

Izvor: sport1.oslobodjenje.ba

Možda te zanima