Nisam čovjek koji traži alibi

Drugi upravo čitaju

Prvu utakmicu u novoj sezoni m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine fudbaleri Tuzla Cityja odigrali su u nedjelju protiv Slobode. Taj susret je odigran u Gradačcu zbog radova na stadionu Tušanj, a završen je 0:0. City od početka ove sezone predvodi iskusni stručnjak Dragan Jović, koji je za Oslobođenje govorio o susretu sa Slobodom, pritisku na svoju ekipu, narednom susretu, kvalitetu Premijer lige i novim terenima.

Gospodine Joviću, Vaša ekipa odigrala je neriješeno protiv Slobode, koja je očito došla po bod i to je ostvarila. Kako ste Vi vidjeli taj susret?

– Bili su dobro organizovani, uspjeli su u svom cilju. Mi nismo iskreirali nijednu ozbiljnu priliku pred njihovim golom. S druge strane, kao trener ne mogu biti zadovoljan igrom. Uredu, derbi je takav, taj rezultat nije toliko negativan, ali naša igra i pristup ne mogu me zadovoljiti. Moramo u kratkom roku popraviti igru, podići njen nivo, jer su nam mečevi u rasporedu srijeda-subota. Voljni momenat mora biti potpuno drugačiji, tako da se nadam da ćemo u narednoj utakmici protiv Sarajeva izgledati mnogo bolje. Ovo protiv Slobode je bilo ispod nivoa i ništa od onog što smo radili u protekla dva mjeseca nismo proveli u djelo.

Da li je na Vaš tim utjecao pritisak zbog derbija?

– Moguće je, ali ne želim da tražim alibi, nisam takav čovjek. Na kraju krajeva, i teren je promijenjen u posljednji čas, ne odgovara možda našem stilu igre. Ovo nam je prva utakmica u prvenstvu, očekivanja su bila velika, sve je to moglo utjecati, ali to nas ne opravdava. Imali smo sve uslove da se spremimo, rano smo selektirali ekipu. Mnogo prije smo počeli s radom od Slobode, na pripremama smo imali dobre rivale, odmorili se od Evrope, dakle, mogli smo barem trkački odigrati bolju utakmicu. Ali šta je nedostajalo, i meni ostaje enigma, te u razgovoru sa igračima moram zaključiti u čemu je bio problem.

Nemate mnogo vremena za odmor. Sutra (srijeda, op. a) vas čeka novi izazov – zahuktalo Sarajevo, koje ima maksimalan broj bodova iz tri odigrana kola. Šta očekujete?

– Očekuje nas Sarajevo, ali nemamo puno vremena za pripremu. Slijedi nam trening da se taktički spremimo za taj meč. Sarajevo, osim tih bodova, igra fenomenalno. Njihova igra je avangardna, brza, igraju okomito. Feđa (Dudić) je razigrao ekipu, odlično je i selektirao. Na svakoj poziciji imaju po minimalno dva kvalitetna igrača, tako da nas očekuje zahtjevna i teška utakmica, ali mislim da imamo kvalitet i snagu da odgovorimo zahuktalom Sarajevu. Nadam se puno boljoj igri i da će biti popraćena dobrim rezultatom.

Kako odgovoriti na visoki presing Sarajeva?

– Oni su u svakom momentu igre, i u posjedu i u tranziciji, kad izgube ili osvoje loptu, odlični. Isto tako, kad protivnik krene u izgradnju napada, vrlo brzo oni uđu u taj posjed. Spremamo se za tu varijantu i nadamo se da ćemo naći rješenje. Onaj ko bude imao duži posjed lopte, ko bude izbjegao tranzicije Sarajeva po izgubljenoj lopti, moći će nešto i da napravi, pa da izađe u neku kontru ili polukontru. Ukoliko budemo brzo gubili te lopte, onda po ovom što sam ja vidio nećemo imati nikakve šanse.

Vratili ste se u elitni rang bh. fudbala nakon nekoliko godina. Možete li uporediti sadašnje stanje s onim kada ste ranije radili u BiH?

– Liga nije otišla puno naprijed, jer bilo je i prije mnogo kvalitetnih igrača. Možda će infrastrukturno sada biti bolje, kada se završe ovi tereni. Objektivno, Sarajevo ima mnogo bolje uslove za rad i finansijsku situaciju puno drugačiju nego kad sam ja tu bio. Evo, i Tuzla City je nova ekipa koja ima korektnu finansijsku situaciju, ambicioznog predsjednika koji razumije probleme koji se dešavaju i stvara nam odlične uslove za rad. Mislim da nema više onih stvari da se prijeti ekipama da neće da igraju zbog dugova i to je uređeno, atmosfera je pozitivnija i korektniji su odnosi među klubovima, nema mnogo tenzija kao ranije. Liga ide naprijed, kvalitet igre je tu negdje.

Novi tereni sigurno će olakšati i rad na treninzima, ali i poboljšati kvalitet samih utakmica.

– Bez kvalitetnog terena nema ni dobre utakmice. To se vidjelo i na našoj utakmici u Gradačcu. Hvala domaćinima koji su nam izašli u susret, ali stvarno to je teren na kojem mi ne možemo igrati onako kako težimo. Ovi hibridni tereni, koji su dosta brži, donijeće drugi kvalitet i na njima će biti puno lakše. Imat ćemo terene na kojima će sve ekipe moći da igraju kvalitetno. Ostaje još da se Trebinjcima pomogne da dobiju teren.

sport1.oslobodjenje.ba

Možda te zanima