back to top

Najplaćeniji fudbaleri današnjice

Drugi upravo čitaju

U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo da je nogomet postao jedan od najplaćeniji poslova.

Nije tajna da se kroz najvažniju sporednu stvar vrte ogromne cifre novca. Direktni utjecaj na to imaju TV prava, sponzori i reklame.

Najplaćeniji fudbaleri su oni zbog kojih mnogi gledaju fudbal.

Prema podatcima uglednog magazina Forbesa, najplaćeniji igrači u 2005. godini bili su David Beckham s godišnjom zaradom od 32 miliona dolara. Na drugom mjestu bio je Zinedine Zidan s brojkom od 20 miliona. Od čega je 12 miliona dolara bilo iz kase njegovog kluba Reala iz Madrida.

Da bi ste bili najplaćeniji ne morate da budete i najbolji igrač na svijetu. Tome svjedoči podatak da su Ronaldinho i Thierry Henry u toj godini zaradili 12 odnosno 8 miliona dolara. Upravo je te 2005. godine Ronaldinho osvojio prestižnu Zlatnu loptu za najboljeg igrača na svijetu.

najplaćeniji fudbaleri
Najplaćeniji fudbaleri

Najplaćeniji fudbaleri – Bolja vremena

Petnaest godina kasnije stvari su se drastično izmijenile. Na vrhu liste nalaze se daleko najbolji igrači. No, razlika između vodećeg trojca i ostatka liste zaista je ogromna.

Prvi na listi je Lionel Messi koji je prema podatcima Forbesa zaradio 126 miliona američkih dolara za godinu dana. Iza njega je Cristiano Ronaldo sa zarađenih 117 miliona. Dok je Brazilac Neymar brojao do 96 miliona.

Sljedeći na listi je 21-godišnji Kylian Mbappe s prilivom od 42 miliona dolara. Zatim slijede Mohamed Salah (37 miliona), Paul Pogba (34 miliona). Na šestoj poziciji je Antoine Griezmann (33 miliona) te slijede Gareth Bale (29 miliona) i Robert Lewandowski (28 miliona). U top deset uspio je ući i jedan golman. Radi se o Davidu De Geis 27 miliona.

Zarada od reklama – Najplaćeniji fudbaleri

Treba istaći da Cristiano Ronaldo prednjači po pitanju zarade od marketinga. Riječ je o iznosu od 47 miliona dolara. Velika razlika u odnosu na Messija koji od reklama zaradi 34 miliona dolara.

Primjera radi najozbiljniji kandidat za osvajanje ovogodišnje Zlatne Lopte bio je Robert Lewandowski. Napadač Bayerna imao je sezonu iz snova iza sebe. A Poljak od svojih reklama zaradi tek oko 4 miliona američkih dolara.

Možda te zanima