back to top

Najljepši gradovi u Srbiji za 2021.godinu

Drugi upravo čitaju

Beograd i Novi Sad nesumnjivo su glavni gradovi Srbije, međutim nisu to najljepši gradovi u Srbiji.

Svakako da jesu dva najveća grada i zaslužuju više nego što dobivaju, ali čak će se i putnici koji vole grad složiti da je za stvaranje zemlje potrebno mnogo više od metropola. Srbija je i dalje divno tradicionalna, a oni koji pametni krenu i izvan gradova, I oni su onda nagrađeni stoljetnom historijom i zaista izvanrednom estetikom.
Hajde prvo da se posvetimo velikim kradljivcima turista. A u tu skupinu spade svakako Beograd.

najljepši gradovi u srbiji
Najljepši gradovi u Srbiji za 2021.godinu


Beograd je mješavina velike arhitekture, sa mnoštvom zelenih površina, modernih trgovina i prelijepih zgrada na periferiji grada. Njegova dnevna lista obveza gotovo je jednako impresivna kao i noćna. Za mene je to grad koji živi 24 dana u sedmici.
Dinamični glavni grad Srbije prostire se uz ušće rijeka Dunava i Save, gdje prostrani park Kalemegdan i uzvišena tvrđava nude fantastičan pogled.
Beograd ima energiju koja je nepogriješiva, posebno u njegovoj živahnoj „kafanskoj“ kulturi. Šetnja pješačkom ulicom Knez Mihailova ima čitav dijapazon od elegantnih neklasičnih zgrada iz 19. stoljeća, kao i trgovinama, barova i restorana.


Na šetnici uz Dunav nalaze se i restorani koji poslužuju tradicionalne balkanske kuhinje s modernism daškom.Šetnja je jako bitna, ali nažalost ne postoji metro koji povezuje glavne dijelove grada ,to znači da ima puno automobila, pa budite oprezni kada pokušavate prijeći cestu.
Dorćol je jedna od najatraktivnijih gradskih četvrti. Turisti su oduševljeni Dorćolom ali i plutajućim klubovima pored rijeka koji grle obale.


Gdje je Beograd zauzet,i kome je pretrpan, Novi Sad je izrazito opuštene prirode. Glavni grad autonomne regije Vojvodine i dragulj središnje Srbije. Čak i kad se Trg Svetozara Miletića u centru grada napuni, recimo, tržnicom prehrambenih proizvoda ili nastupom uživo, čini se da niko nije posebno pod stresom ili u nekoj žurbi.

najljepši gradovi u srbiji
Najljepši gradovi u Srbiji za 2021.godinu


Šetnja centrom nudi priliku za razgledavanje velikih pravoslavnih crkava kao i modernije prodavaonice moderne odjeće, barove i slastičarne.
Tamo ćeš pronaći zaštićenu floru i faunu.Gradski muzeji i umjetničke galerije udaljeni su pet minuta hoda, a kratka šetnja preko rijeke vodi do gradskog dijela: Petrovaradinske tvrđave. U daljini se naziru dijelovi grmolikog zelenog Nacionalnog parka Fruška Gora.


Fruška Gora Nacionalni park


Fruška Gora, najstariji srpski nacionalni park, u sklopu novosadskog putovanja,bilo biciklom ili automobilom. Sve što mogu reći o Nacionalnom parku je da zaista vrijedi putovati cijelim parkom i obići njena brda.
Unutar Nacionalnog parka Fruška Gora nalazi se staza od 17 samostana izgrađenih od 15. stoljeća nadalje. Jedan od najpopularnijih je Krušedol, koji je osnovan u 16. stoljeću, dok Grgeteg potiče s kraja 15. stoljeća i ima prekrasan mramorni ikonostas.


Fruškogorski brežuljci ispresijecani su pješačkim i biciklističkim stazama. Pripazite na kune, jelene i divlje svinje, zajedno s neobično velikom populacijom ptica, uključujući carske orlove. Područje je također jedno od glavnih srpskih vinorodnih područja s više od 60 vinarija.
Jedno od vrijednih čudesa u parku je samostan Novo Hopovo sa upečatljivom žutom vanjštinom. Unutra je impresivno, ali lutanje po parku pravi je vrhunac.
Vino i hrana savršeni su dodatak pogledu koji također možeš pronaći tokom obliska ovog parka.

Tara Nacionalni park


Kada smo parkova Tara Nacionalni park je neizostavan u posjeti Srbije. Za zaista dramatične ljubitelje divljine, posjetitelji mogu istražiti planine i klisure Nacionalnog parka Tara, gdje rijeka Drina čini prirodnu granicu s Bosnom i Hercegovinom.
U ovom netaknutom kraškom krajoliku šume smreke, breze, bora i smreke pokrivaju brda koja se uzdižu do gotovo 5000 metara. U njemu su smještene i 53 vrste sisavaca i 153 vrste ptica, dok su medvjed, divokoza i srna koji naseljavaju park rezervata prirode zaštićeni zakonom.
Bicikli se mogu iznajmiti u turističkim odjelima u Mitrovcu i Bajinoj Bašti za obilazak nekih od preko 200 kilometara biciklističkih i planinarskih staza u parku. Vrijedno je držati se označenih staza, jer su šume, među ostalim stvorenjima, dom smeđim medvjedima i divljim mačkama.

Smederevo


Ležeći na obalama Dunava, drevna povijest Smedereva čini ga jako zanimljivim mjestom za posjet. Središte grada ugodno je i slikovito za lutanje širokim bulevarima u kojima se nalaze mali kafići i restorani.
Glavna atrakcija koju nudi je fantastična tvrđava koja je, iako prilično oštećena u Drugom svjetskom ratu, ogromnih razmjera i zasigurno impresivna. Gradski muzej također vrijedi pogledati gdje su prikazani svi drevni predmeti.


Sremska Mitrovica


Jedan od najstarijih gradova u Europi, impresivna povijest Sremske Mitrovice proteže se do pet hiljada godina prije Krista. Nekad je to bio jedan od četiri glavna grada Rimskog carstva – tada poznat kao Sirmium.
Grad je trenutno u zapećku,to je srpska riječ koju sam naučila,a bukvalno znači beskoristan prostor, industrija mu se smanjuje, a budućnost izgleda relativno. Jedan od mogućih rješenja mogao bi biti turizam . Sremska Mitrovica ima bogatstvo drevnih ruševina zbog navedene činjenice da je nekad bio jedan od najvećih gradova na svijetu. Muzej Srema je fascinantan, a pored rimskih ruševina ima nekoliko lijepih starih crkava i tržnica.

Možda te zanima