Najgore tek slijedi: Za Mundijal 2022. nemamo šansi?

-

Ukoliko uslovi pandemije dozvole, 2022. godine u zimu bismo trebali gledati Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Bit će to prvi Mundijal u povijesti nogometa koji će se odigrati u zimskom periodu, a prema svemu sudeći za reprezentaciju BiH će put do Katara biti super težak.

Naime, u decembru će biti održan žrijeb evropskih kvalifikacija, a u kojem će se naći i ime naše reprezentacije.

Kompletan ciklus kvalifikacija će biti odigran u 2021. godini od marta do novembra. To će značiti česte utakmice naše reprezentacije, kojoj će biti potrebno mnogo zdravih i spremnih reprezentativaca.

Na Mundijal direktno ide samo prvoplasirani

U kvalifikacijama će 55 reprezentacija biti podijeljeno u deset grupa. Pet grupa sa pet selekcija i pet grupa sa šest selekcija. Prvoplasirane će direktno na Mundijal, a drugoplasirane selekcije će u baraž.

Šeširi će biti određeni po FIFA rankingu nakon završetka nove sezone Lige nacija. Naša reprezentacija uzima učešće u skupini A, zajedno sa Poljskom, Italijom i Holandijom.

Za očekivati je da će Zmajevi nakon poraza od Sjeverne Irske zabilježiti novi pad na FIFA rang listi. Utakmice protiv super teških rivala u Ligi nacija bi tu poziciju mogli dodatno ugroziti.

Gdje smo trenutno?

Prema trenutnom stanju Bosna i Hercegovina je u trećoj jakosnoj grupi sa selekcijama: Austrije, Turske, Islanda, Grčke, Škotske, Rusije, Češke, Norveške i Bugarske.

Ovo znači da ćemo kao protivnike imati kvalitetne selekcije iz prvog i drugog šešira, a da samo prvoplasirani ide direktno, a drugoplasirani u ,,nesretni” baraž.

Šta Zmajeve očekuje u nastavku?

Naše Zmajeve očekuju susreti protiv Holandije, kod kuće i na strani, domaća utakmica protiv Italije, te gostovanje u Poljskoj.

Jedan trijumf u četiri meča Zmajeve bi skoro pa sigurno ostavio u trećem šeširu. Dok bi sa četiri poraza do kraja Lige nacija, našoj selekciji prijetilo i izbacivanje u četvrti šešir prvi put nakon 2003. godine.

U tom slučaju bi put do Katara bio gotovo nemoguć, a situacija za bh. fudbalere bezizlazna.

U slučaju sve četiri pobjede, Zmajevi bi mogli imati šansu da se nađu drugom šeširu, ali uz određene rezultate koji bi dolazili u obzir.

Najgore tek slijedi: Za Mundijal 2022. nemamo šansi?
Ahmed Pašalićhttp://tntgroup.ba
Ahmed Pašalić je autor na nekoliko portala u vlasništvu TNT Grupacije. Zaljubljenik je u fudbal pa peridoično piše odlične članke na Korner.ba
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Najgore tek slijedi: Za Mundijal 2022. nemamo šansi?
Najgore tek slijedi: Za Mundijal 2022. nemamo šansi?

Brzi Meni

Lista strijelaca

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Najgore tek slijedi: Za Mundijal 2022. nemamo šansi?