back to top

MODRIĆU ODOBREN POVRAT POREZA: POSTAO JE BOGATIJI ZA 3,6 MILIONA EURA

Drugi upravo čitaju

Španski mediji javljaju kako su tamošnje porezne vlasti Luki Modriću (38) neopravdano naplatile 1.2 miliona eura poreza kad je 2012. godine stigao u Madrid. Naime, Modrić je prvih osam mjeseci živio u Londonu i igrao za Tottenham, a samo je posljednja četiri mjeseca 2012. godine boravio u Španiji.

No, prema tvrdnjama španske porezne uprave, te je godine Modrić većinu svojih prihoda ostvario upravo u Španiji pa su zahtijevali plaćanje čitavog iznosa poreza. Na takvu odluku se žalila savjetnička kompanija Senn Ferrero Sports & Entertainment, koja u Madridu zastupa Modrića. Prema španskom zakonu rezident je osoba koja u Španiji živi 183 dana, a Modrić je te godine tamo proveo ‘samo’ 127 dana.

Uz to su španski poreznici Modriću naplatili i dodatnih 1,5 miliona eura poreza na iznos koje je Real Madrid 2013. i 2014. godine isplatio njegovim agentima Vladi Lemiću, Davoru Ćurkoviću i Zoranu Lemiću, tj. firmama Reina BVBA i Top Sports Consulting LTD koje su ta trojica predstavljala.

Modrićevi pravni zastupnici su u svojoj žalbi tvrdili da spomenuti agenti u tom trenutku nisu pružali uslugu igraču nego Real Madridu, a Privredno-administrativni sud je uvažio taj prigovor pa mu je vratio i taj iznos!

Kako su poreznici svojevremeno Luki Modriću naplatili i kaznu od oko 900.000 eura uz navedene iznose poreza od 1,2 miliona eura i 1,5 miliona eura, Modriću je sada ukupno vraćeno 3,6 miliona eura! Privredno-administrativni sud je izvijestio da je taj novac neopravdano naplaćen Modriću, navodi španski dnevni list El Mundo.

Treba istaknuti da ovaj slučaj nije povezan sa slučajem izbjegavanja plaćanja 870.000 eura poreza na prihod od sponzora i marketinških ugovora, za što je Luka Modrić prije nekog vremena prihvatio krivicu.

(A. J./Večernji list)

The post MODRIĆU ODOBREN POVRAT POREZA: POSTAO JE BOGATIJI ZA 3,6 MILIONA EURA first appeared on Hayat.ba.

Izvor: hayat.ba

Možda te zanima