back to top

Srebrenik pamti taj dan! Kako se Gradina plasirala u Premijer ligu BiH!?

Drugi upravo čitaju

Premijer ligu Bosne i Hercegovine igrale su mnoge ekipe širom države. Za neke momčadi je to standard dok je nekima to ostvarenje snova. Kako se OFK Gradina plasirala u Premijer ligu BiH?

Srebrenik, prelijepa ćaršija oduvjek je bio grad „mladosti i sporta“ i u njemu su rođeni brojni sportaši koji su svojim igrama širom naše zemlje, ali i inozemstva, pronosili slavu ovog podneblja.

Mnogo klubova, iz raznih sportova, egzistira godinama i postižu dobre rezultate, ali svi se slažu da je FK GRADINA srebrenička „svetinja“ čiji plavi dres su decenijama nosile generacije mladića iz ovog grada, ali i iz brojnih mjesta iz cijele naše države: Gračanica, Tuzla, Brčko, Zenica, Orašje, Gradačac, Konjic…

Piše: Rešad Mamela

U svojoj bogatoj historiji ovaj klub postizao je brojne sjajne rezultate, ali najveći je ostvaren  prije osam godina, u junu 2012 god. kada su igrom za nogometne „udžbenike“ suvereno osvojili naslov prvaka prve federalne lige i izborili plasman u Premijer ligu BiH.

Ta sezona 2011/12 sigurno nikada neće biti zaboravljena u Gradini ali i gradu Srebreniku. Naime, pred start prvenstva niko od nogometnih stručnjaka nije ni pomislio, a kamoli ustvrdio da će Gradina biti šampion. Svi su oni  predviđali da će novi Premijer ligaš biti neka od ekipa kao što su: Vitez, Rudar, Krajina, Bratstvo, Čapljina…ali to u taboru plavih iz Srebrenika nikog nije zanimalo.

Uprava, stručni štab, igrači, navijači imali su svoj plan i cilj-nekako u tišini i bez puno halabuke krenuti ka naslovu. I to se je pokazalo kao dobitna kombinacija. Naime, tri kola prije kraja prvenstva, 26. maja 2012.god. Gradina je otišla preko brda, u komšiluk protiv Bratstva u Gračanici, da pokuša ostvariti trijumf i već tada postati novi Premijer ligaš.

Poštovani čitaoci vaš novinar je vršio radio prenos sa ovog meča za lokalni radio, koji ima veliku slušanost u cijelom regionu, i bio je svjedok svih dešavanja koja su predhodila meču, samoj igri na travnjaku i velikom slavlju nakon meča na samom stadionu, gdje su frenetični navijači „Apači“ napravili sjajnu atmosferu, a u kojoj su učestvovali svi igrači, treneri i članovi uprave kluba, a posebno veličanstveno bilo je u samoj ćaršiji gdje je priređen spektakularan doček ekspediciji Gradine.

Put Gračanice u nepreglednoj kolini automobila, kombija, motora sa zastavama, šalovima, dresovima, navijačkim rekvizitima, trubama krenula je masa svijeta ispred srebreničkog „butika“ nogometa. Svi su željeli biti na licu mjesta, da svojom podrškom budu dvanesti igrač svojim ljubimcima na travnjaku u Gračanici.

Damir Smajlović junak meča

Meč je počeo  početnim ispitivanjem snaga oba rivala. Gosti su znali šta im znači ovaj susret, nisu krenuli od prvog minuta u svom stilu-ofanzivno, munjevito, silovito. Čekali su da domaćin ispuca svoj napadački arsenal i da onda oni stupe na scenu. I baš tako se i desilo, Bratstvo je prvo  došlo u vodstvo, domaćini su pogodili „storu“ D. Zukića i poveli sa 1:0.

No, to nije uplašilo plavu četu, naprotiv tek tada je Gradina pokazala svoju snagu i već u 62. minuti na scenu stupa srebrenička „haubica“ Damir Smajlović koji rezantnim udarcem sa 7,8 metara  matira „portira“ Bratstva i poravnava 1:1.

Na tribini gdje su smješteni „Apači“ veliko oduševljenje, pjesma, delirijum, haos…Nije puno trebalo gostima da pokažu ko je šampion, i već u 75. minuti opet je na sceni rasni strijelac Damir Smajlović koji pogađa sa 13,14 metara i dovodi Gradinu  u vodstvo 1:2, do pobjede i naslova prvaka.

Kraj meča svi  na tribinama i na travnjaku u ekspediciji Gradine dočekuju uzdignutih  ruku, grmi skandiranje koje trese Gračanicu, a čuje se do Tuzle, Doboja, Banovića…A po  povratku u Srebrenik nastaje nezapamćeno slavlje, koje traje do sabaha po brojnim kafićima, trgovima, ulicama…

Ori se: “Mi smo šampioni, mi smo šampioni, mi smo šampioni…” I doista Gradina je pravi šampion-u 30 odigranih mečeva  osvaja 61 bod, bilježi gol razliku od plus 29 golova (59:30) i iza sebe ostavlja drugoplasiranu Budućnost na čak minus sedam bodova.

ofk gradina plasirala u premijer ligu bih

Na veličanstven način smo osvojili titulu

“U ovim trenucima svi smo presretni i našoj sreći nema kraja. Ovaj meč i ovaj trijumf su bili šlag na tortu za sve ono što smo pokazali u cijelom prvenstvu. Kompletno prvenstvo odigrali smo sjajno, borbeno, požrtvovano i u svakom meču išli smo da nadigramo naše rivale a što nam je donijelo ovaj rezultat koji je za divljenje. Na veličanstven način osvojili smo ovu ligu i izborili plasman u Premijer ligu. Hvala našim vjernim navijačima koji su nas vatreno bodrili u svim susretima, bili naša dodatna snaga na travnjaku”, u mikrofon nam je rekao junak meča Damir Smajlović, koji je postigao 19  golova i završio kao drugi na listi strijelaca za tu sezonu.

Titulu poklanjamo našem gradu i navijačima

“Ovo je ono zbog čega se trenira, igra, veseli, plače…ovo je titula koju poklanjamo našem gradu, našim odanim navijačima koji su bili uz nas u svakom trenutku. Hvala svima koji su vjerovali u nas, bili sa nama kod kuće i na strani. Naš trijumf je briljantan, ostvarli smo rezultat za divljenje, pamčenje, historiju…odigrali smo  15 mečeva za redom bez poraza i na najbolji način demonstrirali svoj kvalitet i znanje”, rekao nam Damir Zukić, srebrenička „mačka“.

Oni su se prošetali do naslova

D.Zukić, Hodžić, Muminović, Mitrović, A.Zukić, S.Alić, Salihbašić, M.Smajlović, Huseinbašić, Turbić, Turudija, Popara, Andrić, Džananović, Ordagić, Mašić, Vejzović, D.Smajlović, E.Alić, Muratović, Šehrić. Šef stručnog štaba: Samir Adanalić. Trener: Nermin Džanić. Direktor kluba: Ibro Ibrić.  

Možda te zanima