back to top

Kako izabrati kofer za putovanje

Drugi upravo čitaju

Za sve ljubitelje putovanja odabir kofera sigurno je jedna od najvažnijih odluka kada se spremaju na neko putovanje.

Kako izabrati kofer za putovanje, da li je on dovoljno prostran, da li ima dovoljno pregrada, koliko je lagan, da li se mora nositi ili se može gurati na točkićima sve su ovo elementi koje morate uzeti u obzir kada kupujete kofer za putovanje.

Često ljudi pogriješe jer misle da im na poslovni put treba jedna torba i njihovi problemi su riješeni, međutim bez obzira da li se radi o poslovnom putu ili odlasku na godišnji odmor kofer je veoma važan jer vam upravo kofer može odrediti hoće li vaše putovanje biti uspješno ili ne.

Kofer igra ogromnu ulogu u putovanju

Možda nećete to priznati ili jednostavno ne razmišljate o tome, ali koferi za putovanje su itekako bitna komponenta kada se govori o kvalitetu putovanja.  Niko ne želi kofer koji je mekan, jednostavno se ošteti, ima komplikovan sistem otvaranja, nije napravljen od kvalitetnih materijala. Sve ovo doprinosi do rasta nervoze i nelagode i samim tim ne možete uživati u vašem godišnjem odmoru.

Kada otvaranje kofera mora biti proces koji dugo traje ili kada kofer nema dovoljno pregrada pa je sve nekako sjedinjeno i ne znate gdje vam je kupaći, a gdje košulja za večernji izlazak onda imate loš kofer.

kako izabrati kofer za putovanje
Kako izabrati kofer za putovanje

Koferi sa točkovi su trenutno najpopularniji oblik prijenosa kofera. Naravno na vama je da li ćete se odlučiti za dva ili četiri točka. Putnici koji biraju kofere s četiri točka upravo ih biraju zbog pokretljivosti u svim smjerovima što ih čini lakšim za manevrisanje. Također koferi s četiri točka mogu se lako gurati pored sebe, ispred ili iza sebe.

S druge strane koferi na dva točka kreću se samo u smjeru naprijed ili nazad. Oni su manje ergonomski postavljeni od kofera na četiri točka ali ako se morate probijati kroz gradske gužve kofer s dva točka je najbolja opcija. Ovaj kofer je idealan kada se krećete po gradskim pločnicima, starim kamenim ulicama ili drugim neravnim površinama.

Obratite pažnju na izdržljivost

Zatvarač odnosno rajfešluc je jako bitan element svakog kofera. Samo se zamislite u situaciji da vam pukne zatvarač prilikom putovanja. Pored toga što je ovo veoma neugodna situacija vi ostajete bez vaših stvari i morate se odlučiti na otvaranje kofera na silu odnosno njegovo morate ga oštetiti kako bi zavirili unutra. Baš zbog ove situacije dobro obratite pažnju na kvalitet zatvarača prilikom kupovine.

kako izabrati kofer za putovanje
Kako izabrati kofer za putovanje

Također točkovi su veoma bitni kao što smo u prethodnom dijelu i spomenuli. Bez obzira da li je to kofer na dva ili četiri točka provjerite od kojeg su materijala točkovi napravljeni i koliko se glatko kreću po površini. Probajte par puta pustiti kofer po glatkoj površini kako bi se uvjerili da su točkovi sigurni i da su čvrsto pričvršćeni.

Kod ručke morate obratiti pažnju na mrdanje i zveckanje. Ako želite da provjerite koliko je ručka izdržljiva probajte rukovati sa koferom ako osjetite mrdanje ili zveckanje dok vučete kofer to je loš znak i trebate odustati od tog kofera. Ručka treba da bude ugodna za korištenje, te da bude čvrsta i stabilna.

Materijal

Koferi za putovanje od mekog materijala lakši su i u njih uvijek možete utrpati dodatni par cipela što je naravno prednost jer s čvrstim koferom to ne možete uraditi. Međutim baš zbog toga što možete natrpati previše stvari mekani kofer može izgubiti oblik. Također duži period stajanja na ormaru može dovesti do toga kofer počne gubiti svoju boju ako je napravljen od nekvalitetne tkanine.

kako izabrati kofer za putovanje
Kako izabrati kofer za putovanje

Čvrsti modeli su dosta izdržljiviji te ne gube oblik ili boju. Oni se izrađuju od ABS plastike, polikarbonata ili čak aluminija. Upravo aluminijski koferi predstavljaju najčvršće kofere ali mana im je što su teški i nisu baš praktični za rukovanje. Dakle, s mekim koferima imate više prostora dok s tvrdim koferima imate veću sigurnost.

Možda te zanima