back to top

IZ VELEŽA DETALJNO POJASNILI ODLUKE CAS-A: TUŽIT ĆEMO FSBIH I TRAŽITI SEDMOCIFREN IZNOS

Drugi upravo čitaju

  • Važno je znati da se proces pred CAS-om vodio između tri strane: Veleža, Šemsudina Hasića i FSBiH,a radi odluke Apelacione komisije Saveza od 8. oktobra 2021. godine te da je CAS proglasio nadležnost nad oba slučaja.
  • Konkretno, radilo se o dvije žalbe protiv FSBiH, jedne koju je podnio FK Velež Mostar i druge koju je podnio Šemsudin Hasić, kao suspendovani predsjednik kluba. Odlukom CAS-a, ta dva slučaja su, radi vođenja procesa, a uz saglasnost zainteresovanih strana, spojeni u jednu proceduru. U okviru postupka održana su dva ročišta, 9. maja i 20. oktobra ove godine, na kojima je svjedočilo pet svjedoka pozvanih od Saveza i tri svjedoka pozvana od FK Velež odnosno Hasića – pojašnjavaju iz mostarskog kluba.

Što se tiče žalbe FK Velež Mostar koja se odnosila na izrečenu kaznu klubu, ona je, tačkom 3. odluke CAS-a, odbačena, što je, prema eksternom timu, nakon toliko dugog perioda vođenja procesa na kraju bilo i sasvim očekivano, budući da je kazna Apelacione komisije Saveza podrazumijevala oduzimanje tri boda Veležu u prošloj takmičarskoj sezoni te kaznu od šest domaćih utakmica bez publike, počevši od 22.09.2021., a koja je također odrađena zaključno s mjesecom martom 2022. godine

  • Obje kazne su već potpuno provedene, pa iz eksternog tima zaključuju kako su konstantna opstruisanja vođenja procesa, a slijedom toga i vremenski faktor, učinili svoje te da se “koliko god mi to htjeli i željeli, vrijeme ne može vratiti unatrag, tako da gledaoci ipak budu na stadionu i bodre svoj tim, niti se FK Veležu u ovoj, ili bilo kojoj drugoj, mogu dodati bodovi oduzeti u prošloj takmičarskoj sezoni. Takvo što nije moguće, niti bi bilo u skladu sa osnovnim sportskim načelima, bez obzira na krajnju tabelu Premijer liga Bosne i Hercegovine”, a što je očigledno razmotrio i uvidio i Arbitar CAS-a pri samom donošenju odluke od 15.11.2022. godine – navode iz Veleža.

Što se, pak, odluke po žalbi Hasića tiče, tačkom 5. Odluke CAS-a, upravo onako kako je FK Velež prekjučer u svojoj kratkoj objavi i naglasio, CAS je PROMIJENIO odluku Apelacione komisije od 08.10.2021. godine i samim tim stavio van snage osamnaestomjesečnu suspenziju Šemsudina Hasića, kao da ona nikada nije ni postojala, dok CAS, zauzvrat, kao objektivnu kaznu vidi da je Šemsudin Hasić trebao biti samo novčano kažnjen u skladu s Disciplinskim pravilnikom Saveza, radi prekršaja člana 59, stav 1, zbog čega je dužan uplatiti 2.000 KM.

Kako za Veležovu službenu stranicu navode iz Veležovog eksternog tima:

  • Opet smo jučer mogli pročitati nevjerovatne nove neistinite navode od strane predstavnika FBiH. Ipak, o tome ćemo detaljnije nekom drugom prilikom, izričito u cilju razotkrivanja ponovnog pokušaja obmane fudbalske javnosti u BiH – rekli su iz Veležovog ekstremnog tima i dodali:
  • No, da ponovo, argumentovano i u skladu sa odlukom CAS-a od 15.11.2022. godine, istu pokušamo dodatno pojednostaviti za javnost: Odlukom od prekjučer, CAS je promijenio izvornu odluku Apelacione komisije, te, u skladu sa svojim nadležnostima, suspenziju Šemsudina Hasića “zamijenio” novčanom kaznom od 2.000 KM, budući da se radilo o odgovornom licu u Klubu. Znači, jednostavnije rečeno, zaprimljenom odlukom od prekjučer, suspenzija Šemsudina Hasića “nikad nije ni postojala”, već samo i izričito novčana kazna od 2.000 KM, onako kako ga je, prema odluci CAS-a, sama Apelaciona komisija trebala kazniti za navodni prekršaj člana 59. stav 1, a ne za neke instruisane teške prekršaje, na način kako su to pokušali prezentovati zastupnik Saveza i Savez svojim krajnje upitnim dokazima na samim ročištima u maju i oktobru ove godine! Usput, prekršaj po članu 59. stav 1 uopšte nije okvalifikovan kao teži prekršaj, a u prilog našoj tvrdnji ide i sam Disciplinski pravilnik, odnosno isti onaj pravilnik kojeg je Arbitražna komisija zloupotrijebila. Time je prouzrokovana enormna šteta i gosp. Hasiću i FK Velež, pa ćemo, u svrhu odštete, blagovremeno uputiti tužbu protiv Saveza i svih odgovornih lica na civilni Sud, i to za sedmocifreni iznos, kako bismo dobili naknadu za pretrpljenu štetu prouzrokovanu tendecioznim i pogrešnim odlukama Arbitražne komisije u pogledu suspenzije gosp. Šemsudina Hasića.
  • Tačkom 6. Odluke CAS-a, regulisani su troškovi takse ili postupka Šemsudina Hasića protiv FSBIH pred ovom arbitražom. Prema odluci, troškovi postupka u slučaju Hasić protiv FSBiH iznosili su ukupno 13.000 švicarskih franaka, a koje je Hasić, u skladu s pravilima arbitraže pri CAS-u, avansno uplatio. Službeno je presuđeno i da je Savez, zbog donošenja pogrešne odluke Arbitražne komisije u vidu suspenzije Šemsudina Hasića, po odluci CAS-a dužan platiti 75 posto troškova arbitražne takse, odnosno 9.750 švicarskih frana kao i 1.000 franaka kao dodatnu naknadu troškova povezanih s vođenjem arbitražnog procesa pri CAS-u (tačka 9.).
  • Na kraju, eksterni tim zahvaljuje Šemsudinu Hasiću na avansnom pokriću svih troškova oba procesa vođena pred CAS-om, u ukupnom iznosu od 26.000 švicarskih franaka (odnosno 13.000 CHF po procesu) – saopćeno je iz Veleža.

Izvor: hayat.ba

Možda te zanima