Isključenje Petkovića ANALIZA

Drugi upravo čitaju

Isključenje Petkovića zbog pogrešno izvedenog kaznenog udarca je događaj koji je obilježio zaostalu utakmica 4. kola HT Prve lige odigrane u Puli.

Prvo je u 80. minuti Dinamov Theophile-Catherine isključen zbog drugog žutog kartona, koji je dobio zbog preoštre igre.

Prava drama počela je 4 minute kasnije nesporazumom u obrani Istre. Golman Lučić je pogrešio kada su lopta prošli sa njegove leve strane, a Petković i Silva sa desne strane. Petković je isključen u gužvi, zbog čega Silva dobija žuti karton.

Na intervenciju VAR-a i nakon pregleda snimka, sudija Strukan je Silvi poništio žuti karton i isključio Lučića. Na klupi Istre, koja je kažnjena crvenim kartonom Ceceresu, vlada galama i protest.

Pogrešno izvođenje kaznenog udarca Petkovića

Kada je izgledalo da će se sve smiriti, Bruno Petković i sudija Strukan priredili su nam novo iznenađenje. Petković je laganim korakom krenuo da izvodi jedanaesterac, ali je na samom kraju prestao da šutira.

Sudac Sturkan je ovo kašnjenje smatrao fintom, dosudio je indirektan slobodan udarac za Istru i kaznio Petkovića žutim kartonom – drugim.

Vodila se javna rasprava o tome da li je odluka sudije bila ispravna jer je prilikom izvođenja jedanaesterca dozvoljeno finiranje. Tako je, finto je dozvoljeno tokom trčanja, ali nije dozvoljeno nakon završetka trčanja, pri udaru.

Sa snimka koji možete pogledati ovde vidimo kako je Petković laganim korakom došao do lopte, a potom oklevao da pogodi. Dakle, prema pravilu 14, sudija Strukan je donio ispravnu odluku.

Isključenje Lucića

Isključenju Petkovića prethodilo je isključenje golmana Istre Lučića prilikom izvođenja kaznenog udarca. Sudija Strukan je prvo upozorio Silvu, a nakon što je pregledao VAR snimak, predomislio se i isključio golmana.

Trener Istre je na konferenciji za novinare rekao da ne razumije zašto je njegov golman isključen te da je to bila preoštra odluka jer su za isti prekršaj kažnjeni kaznenim udarcem i crvenim kartonom.

Nema sumnje da se prekršaj dogodio u trenutku kada je Petković bio u izglednoj poziciji da postigne pogodak.

Prema pravilu 12, takav prekršaj je kažnjiv diskvalifikacijom, osim ako je dosuđen kazneni udarac, a igrač koji ga je počinio nije namjeravao da igra s loptom.

Iz svega rečenog Silva je bio u duelu za loptu sa Petkovićem, dok je Lučićeva lopta prošla, nije imao priliku da se igra sa njom, već samo nameru da spreči Petkovića da dođe do lopte.

Dakle, sudija Strukan je s pravom isključio domaćeg golmana, bez obzira na dosuđeni kazneni udarac.

sudenje.net

Možda te zanima