back to top

Goran Granić objasnio kako je preporodio Posušje: Bilo je više faktora koji su na to utjecali

Drugi upravo čitaju

Nakon prvog djela sezone ekipa sa Mokrog Doca je u sredini tabele, na sedmom mjestu sa 23 osvojena boda nakon odigranih 19 kola. 

Međutim, nije sve krenulo idealno. Nakon jedanaest kola imali su jednako toliko bodova, što je bilo izvan svih očekivanja. Klub se tada umjesto Ferde Milina na klupu odlučio postaviti njegovog pomoćnika Gorana Granića koji je preporodio ekipu.

U subotu su tako na Grbavici u fantastičnoj atmosferi Granićevi igrači favoriziranom Željezničaru uzeli bod.

Prvo poluvrijeme smo odigrali malo lošije nego inače, a razlog tome je što smo morali staviti dva nova mlada igrača u prvu postavu. U načinu u kojem mi igramo to je jako važno, jer oni ne mogu odmah najbolje prepoznati neke situacije. Ne možemo raditi visoki pritisak koji nas je krasio u svim utakmicama. To nije funkcionisalo kako inače funkcioniše. Kada smo napravili zamjene, i kada smo na te pozicije stavili igrače koji su više igrali na tim pozicijama, onda je to već bila bolja varijanta. Odmah nam se otvorilo i nagradilo nas sa pogotkom. Imali smo nakon toga još nekoliko prilika za zabiti. No, sve u svemu, mislim da je realan rezultat, jer mogao je i Željezničar u prvom poluvremenu zabiti još koji pogodak, iako su te prilike bile iz prekida. Ne možemo reći da remi nije realan i objektivan, a opet mogli smo i jedni i drugi pobijediti, kaza je Granić za Hercegovina.info, a potom je dodao:

Utakmicu također gledamo kroz jedan nezgodan raspored od osam utakmica. Posljednje četiri smo igrali tri u gostima, a samo jednu kući i to protiv direktnih protivnika. Možemo biti zadovoljni rezultatom, ali ja sam još više zadovoljan pomakom u našoj igri, zajedništvu, samopouzdanju i svijesti igrača o njihovoj kvaliteti. To je jedan zalog za budućnost. To nam je temelj optimizma za dalji napredak.

Granić je potom otkrio i kako je došlo do pomaka i “buđenja” Posušja. 

Najvažniji moj zadatak bio je podići igrače u psihološkom smislu, kako bi igrali na nivou svog kvaliteta. Svima nam je bilo jasno da možemo igrati bolje, ali nikako nismo uspjeli postići da svaki od njih dođe na svoj nivo realnog znanja i onoga što on može. Bilo je više faktora koji su na to utjecali i djelovali. Naglasak smo stavili na zajedništvo i to je najviše doprinijelo poboljšanju. Rekli smo, bez obzira koliko je neko dobar igrač, ako se on ne podredi ekipi, mi nećemo imati koristi od njegove kvalitete. Ako gledaš samo na sebe, ako se ne raduješ kada drugi postigne pogodak, nećeš da dodaš drugome koji je u boljoj poziciji, ako gledaš saigrača kao konkurenciju, to nije dobro. Bez zajedništva se ne može napraviti rezultat. Ako imaš zajedništvo, onda će svako iskočiti. Jednom će to biti Lučić, drugi put Jović, mladi Hanuljak ili Begić. Sada je svako kolo neko od nas u ekipi kola prvenstva. To je zato što se podredio ekipi. Zajedništvo donosi igru, igra rezultat, a rezultat izbaci i dobrog pojedinca. Kada sam došao rekao sam igračima, da ako žele samoisticanje, promociju, reklamu, neće biti dobro. Ako se ipak svi podredimo ekipi onda će svi biti promovisani, nagrađeni. Druga stvar za koju smo znali da nam je jako bitno da se poštiva ono što smo se dogovorili, konkretnost i disciplina. Svi imaju svoje konkretne zadatke na svojoj poziciji i u fazi odbrane i u fazi napada. Igrači znaju jasno šta se od njih očekuje i onda su ono fokusirani samo na to, a ne na druge faktore. Dok ti gledaš dekor, navijače, sudije, sve ti to odnosi koncentraciju. Kada dolaziš sa tim u akciju, onda si unutra samo 50 posto. To smo kroz naše sastanke i priče resetirati i koncentrirati igrače na njihove zadaće i da naprave što je u njihovoj moći. Treći stup je maksimalan angažman, ne samo na utakmicama nego i na treninzima. Uvijek bi na početku sedmice zatvorili onaj iza sebe, a otvorili novi. Od prvog treninga fokus je na idućem susretu, onaj ko se sprema dan prije utakmice već je zakasnio. Tražio sam ozbiljnost u radu, jer znam iz iskustva, da gdje sam malo neozbiljnije trenirao, na utakmici uopće nisi bio na razini, kazao je Granić. 

Goran Granić posvećen je i vjeri, pa ga pitamo koliko je to važno i daje snagu u sportu.

Zajedništvo iziskuje žrtvu za drugoga. To je nešto što je univerzalno i vrijedi za sve religije. Sigurno je da je s vjerom lakše, poručio je Granić, pa potom dodao:

– S obzirom na ovaj pomak, rezultatski i igrački koji se dogodio, ima ponuda i upita za naše igrače, stoga ima naznaka da će biti odlazaka. Prema njima ćemo se morati ravnati i pripremiti rezervne varijante. Mislim da u ovom prelaznom roku ipak ne bi trebalo biti drastičnih promjena. Trebaju nam mladi igrači ispod 21 godine. Tu moramo dovesti barem dvojicu kako bi se situacija sa njihovim izborom popravi. Sada smo bili u situaciji da nam je jedan 16-godišnjak bio u kombinacijama i igrao od prve minute. To je dobro, ali nije dobro da najčešće čekaš poluvrijeme da ga moraš zamijeniti. Ne funkcionira ekipa s takvim igračima u ovom trenutku na istoj razini. Dva kvalitetna U-21 igrača ti donose luksuz da ih možeš ostaviti cijelu utakmicu, jednog moraš svakako po pravilima. U dogovoru sa sportskim direktorom i upravom kluba idemo u tom smjeru.

Izvor: sport1.oslobodjenje.ba

Možda te zanima