(FOTO) Ivica Osim u Kući slavnih!

Drugi upravo čitaju

STROGO zabranjeno preuzimanje fotografija i teksta bez odobrenja

 

Na svečanoj ceremoniji koja je održana 10. septembra u glavnom gradu Japana, Tokiju, proslavljeni bosanskohercegovački nogometni stručnjak Ivica Osim primljen je u Kuću slavnih (Japan Football Hall of Fame). Pored Osima, u odabrano društvo ušli su Tadatoshi Komine, Tomonori Kitayama i Michie Ayabe. U ime porodice nagradu su preuzeli fudbaleri JEF Uniteda koje je Osim nekoć trenirao – Naotake Hanyu, Yuto Sato i Keita Suzuki.

Ivica Osim je u decembru 2016. godine dobio još jedno veliko priznanje od Vlade Japana. U pitanju je jedna od najznačajnijih nagrada koju dodjeljuje sam car ove daleke istočne zemlje. Osim je nagrađen Ordenom izlazećeg sunca, 4. klase, zlatnih zraka sa značkom. Nagrada se dodjeljuje kao priznanje za doprinos razvoju fudbala u Japanu i promociju međusobnog razumijevanja između Japana i Bosne i Hercegovine.

Dubok i neizbrisiv trag

Iako je u Japanu radio samo nepunih pet godina, Ivica Osim ostavio je dubok i neizbrisiv trag. U periodu od 2003. do 2006. bio je trener JEF United Chiba sa kojim je 2005. osvojio J. League Cup. Naredne godine njegov sin Amar je prigrlio isti trofej. Treba naglasiti da su Ivica i Amar osvojili za sada jedina dva trofeja za ovaj japanski klub.

Štraus sa Grbavice je reprezentaciju Japana predvodio u tačno dvadeset mečeva, a zabilježio je skor od 13 pobjeda, pet neriješenih i samo tri poraza uz uspješnost od 60 posto. Na klupi samuraja debitovao je 9. avgusta 2006. godine u utakmici protiv selekcije Trinidada i Tobaga, na kojoj je Japan slavio rezultatom 2:0. Treba naglasiti da je Osim naslijedio brazilsku legendu Zica, koji je bio selektor u periodu od 2002. do 2006. Osim je predvodio samuraje na Azijskom kupu 2007. godine koji je tada bio u zajedničkoj organizaciji Indonezije, Malezije, Tajlanda i Vijetnama. Samuraji su u utakmici za treće mjesto izgubili na penale od selekcije Južne Koreje rezultatom 6:5, nakon 0:0 u regularnom toku meča.

Ivica Osim je 16. novembra 2007. pretrpio težak moždani udar u svom domu u Japanu. Nakon toga više nije bio u mogućnosti da se bavi selektorskim, odnosno trenerskim poslom, sve do svoje smrti. Osim je vrlo kratko, od juna do decembra 2008. godine, bio i savjetnik Fudbalskog saveza Japana.

Japanski novinari su početkom ove godine izglasali da je Ivica Osim dao najveći doprinos u razvoju domaćeg fudbala. U konkurenciji su još bili čuveni Arsène Wenger, Mihailo Petrović i Hans Ooft.

Osimove Olimpijske igre

Ono što još povezuje Ivicu Osima i Japan je činjenica da je naš Štraus sa Grbavice sa reprezentacijom Jugoslavije učestvovao na 18. ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju 1964. Tada je mladi Osim prvi put debitovao za reprezentaciju Jugoslavije u meču grupne faze protiv selekcije Maroka. Ta utakmica se igrala 13. oktobra 1964. godine na Mitsuzawa Soccer Stadium u Yokohami, a plavi su pobijedili rezultatom 3:1. Jugoslavija je u četvrtfinalu izgubila od Njemačke rezultatom 1:0 i osvojila šesto mjesto. Osim se na ovom olimpijskom turniru upisao četiri puta u strijelce, a debitanski gol je postigao 15. oktobra, već u prvom minutu na meču protiv favorizovane selekcije Mađarske. Kada je popularni Švabo došao u Japan da radi kao trener već spomenutog JEF United Chiba, domaći novinari su mu pokazali snimke njegovih mečeva sa Olimpijskih igara, koji su na njih ostavili izvanredan utisak.

Osim je još jednom učestvovao na Ljetnim olimpijskim igrama i to u Los Angelesu 1984. godine. Tada je bio pomoćnik selektoru Ivanu Toplaku. Jugoslavija je u konačnici bila bronzana, a u utakmici za treće mjesto savladala je selekciju Italije rezultatom 2:1.

Pop-kultura

Osimove izjave za medije stekle su popularnost među brojnim japanskim obožavateljima. Objavljene su i prevedene brojne knjige, a najpoznatija je svakako “Osimove riječi” (Words of Osim), zbirka njegovih citata objavljena 2005. godine. Prodata je u 400.000 primjeraka i našla se na listi bestselera u Japanu.

Biografija “Ivica Osim – Utakmice života” autora Marka Tomaša objavljena je na engleskom i japanskom jeziku. Knjigu je publikovala ugledna izdavačka kuća Chikuma Shobō iz Tokija, a na japanski jezik preveo ju je Zen Chida. “Utakmice života” je u Bosni i Hercegovini prvi put objavljena u proljeće 2014. u ediciji Bosanski portreti izdavačke kuće Vrijeme iz Zenice.

Ivica Osim je napisao i predgovor za japansko izdanje knjige “Djetinjstvo u ratu” našeg autora Jasminka Halilovića, za Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu.

Popularni Švabo pojavljuje se i u reklami jedne od najpoznatijih kompanija za razvoj operativnih sistema Microsoft za japansko tržište. Prvi put je prikazana u januaru 2016. godine, a mogu se vidjeti kadrovi snimljeni u glavnom gradu BiH. Osim se također pojavljuje i u reklami za japansku satelitsku televiziju Sky PerfecTV kao promotor za FIFA World Cup 2010. Ona je snimana u Sarajevu, tačnije, na stadionu Grbavica.

Osim je izlazio i na naslovnicama brojnih uglednih japanskih časopisa, dnevnih listova i magazina, a posljednji put je krasio julsku naslovnicu Sports Graphic Number. Magazin je dao veliki osvrt o životu i radu našeg trenera, a sve povodom njegove smrti. Number je vodeći japanski sportski magazin koji izlazi svakog četvrtka, a sjedište mu je u glavnom gradu Japana.

Švabo se našao i na omotu fudbalske igrice čuvenog japanskog proizvođača videoigara Sega Corporation sa sjedištem u Shinagawi, Tokijo. Osim na naslovnom omotu, Ivica Osim se pojavljuje u igrici u uvodnom govoru.

Kuća

Počela je sa radom 27. maja 2005. kako bi nagradila ljude koji su dali nemjerljiv doprinos japanskom fudbalu. Institucija se nalazi u sklopu japanskog fudbalskog muzeja u Bunkyo, Tokijo. U samo prvoj godini postojanja primljeno je dvadeset laureata, dok se taj broj vremenom smanjivao. Trenutno se u Kući slavnih nalazi 90 zaslužnih osoba, kao i dva tima. U pitanju su dvije olimpijske fudbalske selekcije.

Prva je primljena u Kuću slavnih 2016. godine, a učestvovala je na 11. ljetnim olimpijskim igrama u Berlinu 1936. Druga selekcija je primljena 2018, a takmičila se na 19. ljetnim olimpijskim igrama u Mexico Cityju 1968, gdje je osvojila bronzanu medalju. Tada je u borbi za treće mjesto savladala domaću selekciju Meksika rezultatom 2:0. Oba gola postigao je Kunishige Kamamoto, koji je bio među prvih dvadeset laureata iz 2005. Kamamoto je bio i najbolji strijelac na ovom olimpijskom turniru sa sedam postignutih golova, a ujedno je i najbolji golgeter selekcije samuraja svih vremena sa 80 golova iz 84 nastupa.

Osim Štrausa sa Grbavice, u Kuću slavnih primljeno je još samo nekoliko internacionalnih laureta koji su itekako zadužili japanski nogomet. To su svakako: Nijemac Dettmar Cramer (2005), Englezi William Haigh (2008) i Christopher W. McDonald (2011), Nizozemac Hans Ooft (2013), Brazilac Zico (2016), Portugalac Ruy Ramos (2018) i Francuz Philippe Troussier (2020). Od nabrojanih jedino su Ooft (1992-1993), Troussier (1998-2002), Zico (2002-2006) i Osim (2006-2007) bili selektori izabrane vrste Zemlje izlazećeg sunca.

Japan i Austrija

Ivica Osim preminuo je 1. maja 2022. u porodičnom domu u austrijskom Grazu, pet dana pred 81. rođendan. Osim je sahranjen 14. maja na gradskom groblju Bare, u Aleji zaslužnih građana u svom rodnom Sarajevu. Sahrani je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, a prenosila ju je državna radiotelevizija BHRT. Treba naglasiti da su Osimovoj komemoraciji koja je održana u Narodnom pozorištu u Sarajevu, te sahrani prisustvovali visoki zvaničnici iz japanskog fudbalskog saveza.

Ono što je posebno interesantno jeste da je prvog maja 1909. godine osnovan SK Sturm Gratz. U istom klubu u kojem je radio od 1994. do 2002. Osim je doživio neke od svojih najvećih i najblistavijih uspjeha u karijeri, a osim brojnih trofeja u domaćem šampionatu, SK Sturm Gratz je tri godine zaredom (1998-2001) solidno nastupao u UEFA-inoj Ligi prvaka. To su Sturmova jedina učešća u ovom elitnom fudbalskom takmičenju. Do 2022. SK Sturm je bio jedini austrijski klub koji je prošao grupnu fazu Lige prvaka, te je igrao među preostalih 16 najboljih ekipa. Red Bull Salzburg je ponovio to dostignuće u sezoni 2021-22, više od dvije decenije nakon ekipe SK Sturm koju je tada predvodio Osim. Popularni Švabo je 2009. na klupskoj proslavi povodom stogodišnjice postojanja SK Sturm Gratz proglašen za trenera stoljeća. Gradske vlasti u Gratzu su povodom Osimove smrti obećale da će legendarni Štraus sa Grbavice dobiti ulicu sa svojim imenom.

Prijateljska utakmica koja je igrana 6. juna na Nacionalnom stadionu u Tokiju između selekcija Japana i Brazila počela je minutom šutnje za našeg Štrausa sa Grbavice. Dok je trajala minuta šutnje, na velikom semaforu su se izlistavale fotografije Ivice Osima koji je zadužio Japance, a oni mu to nisu i nikada neće zaboraviti.

 

 

Izvor: sport1.oslobodjenje.ba

Možda te zanima