back to top

Ferguson i Wenger primljeni u Kuću slavnih

Drugi upravo čitaju

Bivši menadžer Manchester United sir Alex Ferguson i njegov rival nekadašnji strateg londonskog Arsenala Arsene Wenger primljeni su u Kuću slavnih Premier lige Engleske.

Ferguson (81) je najuspješniji menadžer u istoriji Premier lige sa rekordnih 13 osvojenih titula šampiona, dok je Wenger osvojio tri naslova šampiona Engleske.

Ferguson je na klupi “crvenih đavola“ proveo čak 26 godina, dok je Wenger nešto kraće vodio “topnike“, 22 godine.

Iako je Ferguson bio mnogo uspješniji s Unitedom, Wenger je vlasnik podviga koji Škot nije uspio ostvariti. Naime, u sezoni 2003/04. odveo je Arsenal do titule u Premier ligi bez ijednog poraza, zbog čega je ta generacija dobila nadimak “nesavladljivi“.

Ferguson i Wenger su prva dva menadžera koja su primljena u Kuću slavnih Premier lige, navodi BBC.

Kuća slavnih Premier lige pokrenuta je 2021. godine prijemom igračkih legendi Davida Beckhama, Dennisa Bergkampa, Erica Cantone, Thierryja Henryja, Roya Keanea, Franka Lamparda, Stevena Gerrarda i Alane Shearera.

Prošle godine u Kuću slavni su primljeni Sergio Aguero, Didier Drogba, Vincent Kompany, Wayne Rooney, Peter Schmeichel, Paul Scholes, Patrick Vieira i Ian Wright.

“Čast je kada dobijete ovakvo priznanje. Međutim, ne radi se samo o meni kao osobi. Radi se o poslu u Manchester Unitedu i vezi koju smo imali dugi niz godina, tako da sam takođe ponosan na klub, osoblje i svoje igrače. Moj posao je bio da pošaljem navijače kući sretne. Unitedova istorija i moja očekivanja su stvari koje su me vodile”, rekao je Ferguson nakon prijema u Kuću slavnih.

Wenger je istakao da bi volko da bude upamćen kao neko ko je volio Arsenal i poštovao vrijednosti kluba i ostavio ga u poziciji u kojoj može da raste i postane još veći.

“Podijeliti ovo sa sir Alexom je velika čast za mene. To je kao kada se dva boksera bore kao ludi i zajedno odlaze u daljinu. Na kraju dana, imate poštovanje i to će biti odlična prilika da se sretnete s njim, podijelite dobru bocu vina i uspomene na naše stare bitke”, kazao je 73-godišnji Wenger.

AA

Možda te zanima