Feđa Dudić: U našoj ligi ne presudi uvijek kvalitet, nego voljni momenat

Drugi upravo čitaju

Trener Sarajeva Feđa Dudić najavio je danas utakmicu protiv Širokog Brijega koja se igra sutra na stadionu Bilino polje u Zenici.

– Sigurno da je jedna turbulentna sedmica iza nas. Znate kroz šta smo sve prošli ja i igrači. Sada je najbitnije da izađeš i pokažeš što ti se ovo sve dešava. Kažemo da nismo bili svi dobri taj dan i da promijeniš u glavi odnos i da sa tim stavom izađeš na utakmicu. Vidimo kakvi se rezultati dešavaju, sve na kraju kada se uzme ne presudi kvalitet, nego voljni momenat. Takva je i tabela, sve je u bod, dva tri. Nadam se i vjerujem da će u nedjelju to biti dobro, s obzirom na to da znamo i dešavanja u međusobnim duelima Sarajeva i Širokog Brijega. Sigurno da je to i dodatni motiv i prema našim navijačima i prema svima da pokažemo pravo lice sa početka prvenstva, a ne ovo koje je jako pormijenjivo, rekao je Feđa Dudić, pa se dotakao gostiju sa Pecare.

– Njihovo stanje na tabeli pokazuje da su kvalitetno iako svake godine mijenjaju igrače. Dosta ih odlazi, dosta dolazi. Uvijek naprave ekipu dosta respektabilnu, pogotovo prema naprijed. Imaju jako dobre igrače, Lukića, Vukoju, Kpana, koji se pokazao kao jako dobro pojačanje. Moramo obratiti pažnju na te njihove ofanzivne igrače. Isto tako u sredini Ćavar, kojeg jako poštujem. Opet kažem, sve je do nas. Onako kako mi uđemo u utakmicu, kako se postavimo. Protivnik igra koliko mu dozvoliš prostora.

Situacija sa igračkim kadrom je bolja nego ranije.

– Sa povredama ista situacija. Danas će trenirati Suljić, pa ako odradi 100% trening, možda bude u kombinaciji. Biće u kadru Abubakar koji je dobio papire, Avdija Vršajević isto tako. Igrački kadar za utakmicu je bolji i bez obzira ko istrči na teren svako će imati zadatak da da svoj maksimum. Ponavljam, u ovoj ligi ne odlučuje isključivo kvalitet, već kad su ekipe izjednačene voljni momenat u datom trenutku.

Govorio je potom Feđa Dudić i o dolasku Avdije Vršajevića.

– Moram da objasnim razlog zbog kojeg smo ga doveli. Ostali smo bez desnog bočnog igrača, Musa je zaradio povredu, reagovali smo sa juniorom. I šta sad treba, da odmah dijete izbacimo. Prerano je za njega to sve, da odmah odigra tri-četiri utakmice po devedeset minuta. Doći će. Odmah pominjemo neke godine, mi znamo cilj Sarajeva i kako ide, i normalno da se okrećemo tome. Svaku utakmicu Sarajevo kreće sa 4-5 bonusa, igrača do 21 godine. Mislim da to jedini radimo u ligi, svi ostali su tu na 2-3, i jedva čekaju poluvrijeme pa da i tog jednog zamjene. Što se tiče Avdije, jedan veliki profesionalac, došao je u dosta korektnom stanju, neću reći dobrom, i mislim da na svoj profesionalizam, iskustvo, može puno dati i zatvoriti tu poziciju na kojoj smo ostali deficitarni. Vidim da ima dobru komunikaciju, što nama nedostaje, u vidu pomaganja, pomjeranja, zatvaranja. On je uzeo to na sebe iako je novi i sigurno da je to što nam je trebalo i sigurno će pomoći mladim momcima. Stariji igrači moraju mlađim da pomognu kada se dešavaju te krizne situacije. Zadovoljan sam što sam vidio njega kao čovjeka, koji je veliki profesionalac i treba nam da pregrmimo taj period dok smo bez Muse.

Možda bude i nekih iznenađenja u sastavu, pa i ubacivanja novajlija.

– Imamo još danas trening. Svi oni će dobiti minutažu. Neko od početka, neko tokom utakmice. Od svakog se očekuje da da doprinos. Igračima uvijek govorim da nije bitno koliko igraš, nego kako igraš. Da li igraš minutu, petnaest ili devedeset bitan je doprinos. Tu moramo promijeniti razmišljanje. Dođemo nekada u situaciju kao samo igram 15 minuta. Evo Bekrić uđe u derbiju   riješi derbi. Sa 37 godina. I čestitam mu na tome. To može da bude primjer drugima. Kažem opet, ne trebaš da gledaš koliko igraš nego kako igraš. 

Dotakao se Feđa Dudić još jednom i utakmice protiv Zrinjskog.

– Izjavio sam i poslije utakmice, sigurno voljni i željni momenat. Protivnik može biti bolji od tebe, ali ne možemo dozvoliti da želi pobjedu više od nas. Rekao sam igračima i kada sam ušao u svlačionicu, sigurno najteži poraz. Gubiš utakmicu, a pred kraj razmišljaš samo da hoće završiti, onda znaš kako se osjećam. To je možda i prvi put u karijeri da mi se dogodilo. Vodio sam i Velež, GOŠK, koji su i drugačijih stavova kada izlaziš na utakmicu, možda si nekada u početku i u podređenom položaju. Sarajevo nikada neće biti u podređenom položaju na početku utakmice sa kim god da igraš, ali bilo mi je teško sjediti na klupi. Nisam tada želio ništa da komentarišem više, bili smo loši, ali evo sada kažem možda nas je taj prvi gol poremetio. Vidjeli smo svi poslije na snimku šta se dešavalo. Ali, bez obzira na to nedopustivo je za Sarajevo da na taj način igra motivaciono.Adnan Džafić


Prvotimac Sarajeva, Adnan Džafić želi da se za navijače odigra ova utakmica na visokom nivou

– Znamo kakvu utakmicu igramo i kakav je rivalitet, pogotovo za naše navijače. Ovu utakmicu bih htio da odigramo kako smo igrali u prva tri kola, prvenstveno zbog njih, jer su nam podrška i u ovom lošem vremenu kroz koje prolazimo i da se iskupimo barem malo za ove prethodne utakmice prije svega voljnim momentom i konačno pobjedom za njih, rekao je Adnan Džafić, pa dodao:

– Ja prvenstveno mogu puno bolje. Cijela ekipa igra toplo-hladno, što sigurno nije dobro, treba uzeti neki kontinuitet da igramo na nekom nivou, i da smo imali taj kontinuitet imali bismo i puno više bodova. 

 

Izvor: sport1.oslobodjenje.ba

Možda te zanima