back to top

Dženis Burnić biografija

Drugi upravo čitaju

Dženis Burnić biografija, karijera, reprezentacija BiH

Dženis Burnić je talentirani nogometaš koji trenutno igra za Karlsruher SC u njemačkoj 2. Bundesligi. Rođen je 22. maja 1998. u Hammu, Njemačka. Njegova visina je 181 cm, a težina 73 kg. Igra na poziciji defanzivnog veznog igrača, ali može igrati i kao centralni vezni. Burnić je ljevoruk i ima dvostruko državljanstvo, njemačko i bosanskohercegovačko​ (Fussball Transfers)​.

Karijera

Burnić je započeo svoju karijeru u omladinskim redovima Borussije Dortmund, gdje je igrao od 2006. do 2016. godine. Debitirao je za prvi tim Borussije Dortmund 2016. godine u Bundesligi i UEFA Ligi prvaka​ (Wikipedia)​​​. Nakon toga, bio je na posudbi u VfB Stuttgartu i Dynamo Dresdenu, gdje je postigao svoj prvi gol u profesionalnoj karijeri.

1. FC Heidenheim

U augustu 2020. godine, Burnić se pridružio 1. FC Heidenheimu na trajnoj osnovi. Debitirao je za klub 21. novembra 2020. godine protiv Holstein Kiela. S Heidenheimom je osvojio 2. Bundesligu u sezoni 2022-23, što je bio prvi trofej u povijesti kluba​​.

Karlsruher SC

Burnić je prešao u Karlsruher SC u julu 2023. godine. Debitirao je za klub 29. jula 2023. godine protiv VfL Osnabrücka, gdje je postigao gol koji je osigurao pobjedu njegovoj ekipi. U sezoni 2023-24, Burnić je odigrao 29 utakmica, postigao dva gola i zabilježio jednu asistenciju​​ (TransferNews)​. Njegove statistike uključuju 140 dobijenih duela, 317 sprinteva i 1050 intenzivnih trčanja, što pokazuje njegovu fizičku pripremljenost i posvećenost na terenu​ (Bundesliga Official)​​​.

Međunarodna karijera

Iako je Burnić igrao za njemačke omladinske selekcije na svim nivoima, odlučio je predstavljati Bosnu i Hercegovinu na seniorskom nivou. Njegov zahtjev za promjenu sportskog državljanstva odobren je od strane FIFA-e u maju 2024. godine. Ubrzo nakon toga, Sergej Barbarez naš novi selektor ga je pozvao u reprezentaciju Bosne i Hercegovine za prijateljske utakmice protiv Engleske i Italije​.

Stil igre

Burnić je poznat po svojoj defanzivnoj čvrstini, izdržljivosti i sposobnosti da prepoznaje i presijeca protivničke napade. Njegova sposobnost da kontroliše sredinu terena i doprinosi obrani čini ga ključnim igračem za Karlsruher SC. Osim toga, njegova spremnost na intenzivne trčanje i osvajanje duela dodatno doprinose njegovoj vrijednosti na terenu​​.

Dženis Burnić je primjer igrača koji kombinira tehničke vještine sa fizičkom snagom i taktičkim razumijevanjem igre, što ga čini važnim članom svakog tima za koji igra. Više informacija o njegovoj karijeri možete pronaći na njegovom profilu na Transfermarktu​.

Pogledajte i ove biografije:

Možda te zanima