Dirljivo pismo iz Ukrajine: Legendarni fudbaleri mole reprezentativce BiH da razmisle i ne igraju protiv Rusije

Drugi upravo čitaju

Legendarni ukrajinski fudbaleri i treneri obratili su se fudbalerima i osoblju fudbalske reprezentacije BiH, koja bi trebala igrati prijateljsku utakmicu sa Rusijom 19. novembra u St. Petersburgu.

Pismo koje je objavljeno na zvaničnoj stranici Fudbalskog saveza Ukrajine prenosimo u potpunosti.

“Drage kolege! Prijatelji!

Utakmica između reprezentacija Ukrajine i Bosne i Hercegovine, koja je odigrana u vašoj zemlji 16. novembra 2021. godine, za nas je sjećanje iz perioda mira. Zapravo, to je i posljednji meč našeg nacionalnog tima uoči velike invazije Rusije na teritorije u našoj zemlji, koja je započela 24. februara 2022. godine.

Kroz više od šest mjeseci, ukrajinski timovi, uključujući i reprezentaciju Ukrajine, nisu imali priliku igrati bilo koju međunarodnu utakmicu u svojoj zemlji. Sve je ovo zbog ruske agresije. Milioni naših građana su bili primorani da odu iz Ukrajine, najviše žene i djeca. Zahvalni smo Bosni i Hercegovini što je postala domovina nekima od njih!

Desetina hiljada onih koji su ostali ili nisu uspjeli pobjeći ranjeni su i pobijeni. Hiljade ljudi su mučene na dijelovima ukrajinske teritorije koje su okupirali Rusi. Gradske četvrti naših gradova su pod konstantnim granatiranjem ruske armije. Cijela teritorija naše zemlje je pod raketnom vatrom od strane Rusa, civili i djeca ginu svaki dan, a velike bitke vode se na frontu…

Borimo se sa velikom vojskom koja želi na brutalan način uništiti našu zemlju. I ono što je najvažnije, ne borimo se samo za Ukrajinu, borimo se za budućnost kompletnog demokratskog, civilizovanog svijeta, kojem Bosna i Hercegovina pripada.

Stoga smo bili veoma neugodno iznenađeni i rasstuženi kad smo dobili vijest da je, nakon tako tragičnih događaja koji su se desili ili se još dešavaju u Ukrajini, vaš tim prihvatio da igra prijateljski meč protiv Rusije, nacionalnog tima agresorske zemlje, 19. novembra.

Vjerujemo da je odluka nacionalnog tima Bosne i Hercegovine da odigra ovaj meč nenamjerna greška, greška koja se još može ispraviti!

Zato vas molimo da odbijete igrati utakmicu protiv Rusije! Odbijte u ime zaustavljanje vojne agresije na Ukrajinu i zbog budućnosti demokratske Evrope!

S poštovanjem,

Oleg Blokhin, osvajač Zlatne lopte 1975. godine

Ihor Belanov, osvajač Zlatne lopte 1986. godine

Andriy Shevchenko, osvajač Zlatne lopte 2004. godine

Anatoly Demyanenko, učesnik Svjetskog prvenstva 1982, 1986. i 1990. godine

Oleksiy Mykhailychenko, osvajač Olimpijskih igara 1988. godine

Oleg Protasov, osvajač UEFA Srebrene kopačke 1986. godine

Izvor: sport1.oslobodjenje.ba

Možda te zanima