Dekorativna i industrijska rasvjeta

Rasvjeta u vašem domu  ne mora samo imati funkcionalnu odliku, također, ona doprinosi ugođaju unutrašnjeg prostora, da li bio to dnevni boravak, spavaća soba ili kuhinja, dekorativna rasvjeta dodaje posebnu notu ugođaja prostora u kojem boravite i naglašava njegovu jedinstvenost.

Contents

Kako izabrati dekorativnu rasvjetu

Prilikom odabira dekorativne rasvjete nepohodno je uskladiti namjenu, funkciju i estetiku. Prije nego se odlučite za neku lampu ili luster, važno je da sagledate sve činjenice, koje se ogledaju kroz namijenu, upotrebu rasvjete, te unutrašnjosti prostora, tj da li će baš ta rasvjeta odgovoarati i uklopiti se u enterijer vašeg doma.

Ako birate velike lustere, trebate znati da oni doista neće pristajati prostoru sa niskim stropom, ili manjem dnevnom boravku, isto kao što neće manji ići uz porstor kojeg čine visoki stropovi. Prije nego se odlučite za određenu rasvjetu, bitno je da provjerite tačne dimenzije svih dijelova, kao i dužinu kablova.

U odnosu na namještaj, bitno je odrediti i odgovarajuću poziciju lustera. Za trpezariju koja odiše zanimljivim izgledom i zrači specifičnim tapetama, razmislite o rasvjeti geometrijskog oblika koja će se savršeno uklopiti u dati ambijent. Također, ovaj vid rasvjete odličan je izbor kada istu želite postaviti na visinu ili veličinu koja izlazi iz klasičnih okvira, jer neće doći do preopterećenja prostorije.

Što se tiče dnevnog boravka, mnogi je nazivaju kao i glavnu prostoriju kuće, jer tu provodimo najljepše trenutke sa našim najbližima, pa tako i najviše pažnje usmjerimo kako na rasvjetu, tako i na kompletan dizajn enterijera ove prostorije. Zato, treba obratiti na najsitnije detalje prilikom odabira adekvatnog lustera, koji će kako estetikom, tako i funkcijom zadovoljiti potrebe prostora. Prije svega, gledajte da rasvjeta nije na putanji kretanja i sjedenja, a što se tiče njegove ugodnosti, preporučujemo vam lustere koji usmjeravaju snop svjetlosti prema dole, jer vam neće smetati dok sjedite za stolom, pričate sa nekim, jer je cijela rasvjeta usmjerena tamo gdje treba.

Mnogi se pitaju kako da postignu savršeno osvjetljenje u kupatilu? Prije svega, usmjerite vaše vrijeme i pažnju prilikom odabira rasvjete u ovom dijelu kuće, koji se ogledaju kroz: jačinu svjetlosti, stil, ali i raznolikost svjetla koji će najviše odgovarati vašim potrebama. Također, trebate posvetiti pozornost mjestu na kojem se nalazi ogledalo, koje će u isto vrijeme iskoristiti i prirodno i električno svjetlo u toaletu. S druge strane, u posljednje vrijeme, veoma je polurano da u kupatilu uz ogledalo bude barem jedna visilica. Zato, nek vaš odabir ne bude rasvjeta čiji snop svjetlosti je usmjeren prema dole, nego ona koju odlikuje ravnomjerna svjetlost.

Stil rasvjete

Tokom uređenja doma, većina ljudi veliku pažnju usmjerava na odabir namještaja, međutim, da bi se postigla što ugodnija atmosfera i odličan efekat, potrebno je znati odabrati adekvatnu rasvjetu. Ključ savršenog izgleda ambijenta, ogleda se kroz rasvjetu koja će slijediti dizajn i stil uređenja samog enterijera. Da li je u pitanju klasični, raskošni luster, plafonjera u industrijskom stilu, trebate znati da će LED rasvjeta ovisiti o prostoru, bojama i namještaju. Kada su u pitanju klasični enterijeri, odličan izbor predstavljaju raskošni kristalni lusteri, dok je za moderne najbolji izbor predstavljaju lampe u industrijskom stilu. Za prostore, koji odišu minimalističkim izgledom, upotreba LED rasvjeta ugrađena u strop najbolji je izbor.

 

Industrijski stil rasvjete

Stil koji predstavlja jedno od vodećih mjesta u popularnosti odlikuje se kroz industrijski stil rasvjete. Ono što ga najbolje opisuje, ogleda se kroz njegovu jednostavnost, praktičnost, ali i učinkovitost, koja se neprimijetno uklapa u većinu modernih stilova i tema.

Industrijska rasvjeta zasluženo posjeduje karakteristiku odlične kvalitete, kako zbog svoje dugovječnosti, tako i zbog njihove prilagodljivosti datom prostoru. U svakoj prostoriji vašeg doma, ova vrsta rasvjete istovremeno daje upečatljiv i umjeren dojam.

Poznato je da se rasvjeti u prostoru treba dati ista važnost, kao i samom dizajnu, stoga industrijski stil rasvjete postao je sastavni dio unutrašnjih prostora. Naizgled djeluje hladan, ali on zapravo teži ka zanimljivim rješenjima, te je dovoljno samo jedno rasvjetno tijelo u nekoj prostoriji, koje će unijeti poseban dašak ovog stila u vaš dom. Kada su u pitanju industrijske lampe, ne postoji neko pisano pravilo koje trebate pratiti, jer sve se ogleda kroz vaš ukus. Sam dizajn lampi je jednostavan, te se lako uklapaju u sve prostore, te dolazi do većeg izražaja ako se kombinuje sa različitim stilovima namještaja.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Alem
Alemhttps://korner.ba/
Alem Sinanović je glavni i odgovorni urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Voli nogomet ali je, zbog previše obaveza, na korner.ba zadužen uglavnom za kladionicu i kladioničarske preporuke.

Drugi upravo čitaju

Možda te zanima