FUDBALSKE VIJESTIČak šest navijačkih skupina iz BiH predstavlja prijetnju

Čak šest navijačkih skupina iz BiH predstavlja prijetnju

Potencijalnu prijetnju sigurnosti predstavlja čak šest navijačkih grupa iz Bosne i Hercegovine, a to su: Ultrasi, Red Army, Horde Zla, Manijaci, Lešinari i Škripari, pokazalo je istraživanje GI-TOC-a.

Od čak 122 navijačke grupe na zapadnom Balkanu, 78 pripada “ultrasima” – strastvenim i dobro organizovanim udruženjima, a 21 se može smatrati huliganima i sigurnosnom prijetnjom.

To je navedeno u izvještaju “Opasne igre: nogometni huliganizam, politika i organizovani kriminal na zapadnom Balkanu” Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC).

Ovo izvješće pažljivo pravi razliku između ultrasa i nogometnih huligana: Pod ultrasima se podrazumijeva skupine tvrdokornih nogometnih navijača povezanih s određenom momčadi; Nogometni huligani sudjeluju u nasilju unutar nogometnog miljea, a neki od tih huligana sudjeluju u organiziranom kriminalu. Izvješće preporučuje posvetiti veću pozornost društvenim uvjetima koji motiviraju ranjivu mladež da se uključe u nogometni huliganizam, što može poslužiti kao ulazna točka za organizirani kriminal, prenosi Bljesak.info.

Među navijačke grupe koje predstavljaju potencijalnu prijetnju, analitičari GI-TOC-a svrstali su ”Ultras Guerrills” i ”Tirona Fanatics” iz Albanije, ”Ultras”, ”Horde zla”, ”Lešinare”, ”Manijake”, ”Red Army” i ”Škripare” iz BiH, ”Shqiponjat” i ”Plisat” s Kosova, ”Street Boys”, ”Varvare” i ”Vojvode” iz Crne Gore, ”Ballistet Komiti” i ”Svercerat” iz Sjeverne Makedonije, te ”Delije”, ”Grobare”, ”Firmu”, ”United Force” i ”Torcidu Sandžak” iz Srbije.

gol.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Branohttps://korner.ba/
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše fudbal. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regiona i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informiše o svim sportskim dešavanjima.

MOŽDA TE ZANIMA

PRIDUŽI SE ZAJEDNICI

korner viber zajednica
telegram kanal korner
google news korner

DRUGI UPRAVO ČITAJU

POPULARNO OVIH DANA