back to top

Benjamin Tatar biografija

Drugi upravo čitaju

Benjamin Tatar biografija – Danas predstavljamo momka koji je rasplamsao FK Sarajevo i Premijer ligu BiH, Benjamina Tatara.

Rođen je 18. maja 1994. godine u Sarajevu. Svoju omladinsku karijeru započeo je u Radičkom Hadžići za koje 2011. godine i debitira. Imao je produktivnu prvu sezonu te je sa krila uspio da u 25 nastupa upiše 6 golova.


Okušao se u Hrvatskoj

Benjamin Tatar biografija – Nakon jedne sezone u Radniku odlučio je da se okuša u Hrvatskoj, te prelazi u Novigrad. Dvije kvalitetne godine u kojima je ostvario 47 nastupa i postigao 8 golova su naveli Cibaliu da mu pruži šansu.


Međutim u Cibali se nije proslavio te u istoj sezoni vraća se u Novigrad na pozajmicu. Produktivna sezona i 12 postignutih golova bilo je dovoljno da se za stalno vrati u Novigrad. 2015/2016 sezona nije bila njegova najbolja te je zbog povreda uspio da upiše samo 14 nastupa u cijeloj sezoni.

benjamin tatar biografija
Benjamin Tatar biografija


Njegov talenat je istinski prvi put prepoznala Gorica koja mu je i ponudila ugovor, te je u sezoni 2016/2017 upisao 13 golova u 30 nastupa te sebi obezbijedio nagradu najboljeg strijelca 2. HNL. Slaven Belupo mu je ponudio šansu u 1. HNL da se dokaže, međutim 13 nastupa bez učinka bio je dovoljan pokazatelj da je stagnirao u odnosu na napredak koji je sezonu prije napravio.


Dolazak u Sarajevo


Benjamin Tatar biografija – Benjamin je stigao u FK Sarajevo 1. jula 2018. godine, te je mnogo navijača naveo da se zapitaju koliko je ovo koristan transfer za Sarajevo. Zbog činjenice da Benjamin nije igrao skoro nikako u svojoj karijeri u BiH mnogi navijači nisu znali ništa o Benjaminu.

Ipak Benjamin je odlučio da svojim kritičarima dokaže pogrešno te je u svojoj prvoj sezoni sa Sarajevom upisao 35 nastupa u kojima je imao učinak od 13 golova i 10 asistencija. Bio je jedan od integralnih igrača koji su Sarajevu osvojiliji titulu Premijer lige BiH i kup BiH u sezoni 2018/2019. Narednu sezonu je nastavio istim intenzitetom, te je u 22 nastupa upisao 7 golova i 4 asistencije. Jednostavno trener nije sebi mogao dozvoliti da stavi Benjamina na klupu bez obzira što je Sarajevo u ovo vrijeme imalo mnogo igrača koji su mogli da igraju poziciju krila. Benjamin zbog svojih kvalitetnih nastupa i sveopšte kvalitete Sarajeva uspisuje svoju drugu titulu Premijer lige BiH.

benjamin
Benjamin Tatar biografija


Trenutno je Benjamin u 2020/2021 sezoni ostvario 18 nastupa i upisao 10 golova i 4 asistencije. Zbog svoje osobnosti koja je vrlo tiha i mirna Benjamin ne daje mnogo pažnje medijima i fokusira se na ono što voli, a to je fudbal.


Benjamin Tatar u dresu reprezentacije


Benjamin Tatar biografija – Iako nije predstavljao reprezentaciju BiH u omladinskim nivoima, Benjamin je zbog svoje forme koju je pokazao u Sarajevu naveo selektora reprezentacije BiH da ga u oktobru pozove da igra za reprezentaciju. Zvanično je debitirao 11. oktobra 2020. godine na meču Lige nacija protiv Nizozemske u Zenici.

U ovom nastupu pokazao je da selektor može računati na njega, te je Benjamin ponovo dobio poziv da u narednom Internacionalnoj pauzi zaigra za reprezentaciju BiH.

Možda te zanima