back to top

Barcelona u stanju rasula: Dug porastao na preko milijardu eura?! Plate kasne, molba ministarstvu da se odloži plaćanje poreza..

Drugi upravo čitaju

Kao ozeblo sunce Barcelona čeka predsjedničke izbore koji su prvobitno bili zakazani za 24. januar, ali je pandemija virusa korona iste pomjerila za 7. mart. Mnogi vjeruju da će poslije istih doći bolje vrijeme za katalonskog velikana, ali istina je daleko surovija…

Barcelona je u stanju potpunog rasula. Duboko u dugovima i jedva funkcioniše. Koliko je situacija teška govore nedavno izgovorene riječi predsjednika tehničke uprave Carles Tusquets: “Ovo je slučaj za bankrot“. Zbog toga su svi transferi za ovu zimu zabranjeni, navodno čak i onaj Erica Garcije koji je trebalo da iznosi 8.000.000 eura, odnosno po formuli 4.000.000 obeštećenje i isto toliko u eventualnim bonusima…

Neće Barcelona otići na doboš, jer gotovo je nezamislivo da udruženje sa 116.469 članova kojima pripada deo kluba dozvoli tako nešto. Ali na stadionu Kamp Nou mora da se dogodi čudo kako bi se stvari značajno promijenile. Taj novi početak se vidi u nekoj bliskoj budućnosti, ali ko zna šta će Joan Laporta, Victor Font ili Toni Freixa zateći kada budu došli na predsjedničku funkciju, pod uslovom da za istu budu izabrani 7. marta.

Klub je došao u poziciju da trenutno ne može redovno da izmiruje plate svojim superzvijezdama. Primanja već debelo kasne, iako su igrači krajem novembra pristali da se trenutno odreknu 40 odsto svoje godišnje zarade, uz obećanje da će im novac biti isplaćen u naredne četiri godine. Ovo rješenje je samo trenutno skinulo teret s grbače, ali kada bude došlo vrijeme za naplatu Barcelona će biti u obavezi da pronađe još 122.000.000 eura na sve ono što tada bude bila u obavezi redovno da izmiruje. To nije mala suma novca… Podsjetimo, svlačionica je u onom prvom udaru prihvatila i da se trajno odrekne čak 70 odsto plate za ostatak sezone 2019/20.

barcelona
Barcelona u velikim financijskim problemima

Prema informacijama još iz novembra dugovi Barcelone su 800.000.000 eura, s tim da predsjednički kandidat Viktor Font tvrdi da su oni već sada na preko milijardu europskih novčanica! S druge strane prvi favorit za novog predsjednika Joan Laporta iznio je u javnost podatak da je Barcelona samo tokom perioda između dvije sezone izgubila okruglo 100.000.000 eura.
Klub je uspeo da značajno umanji budžet za ovu sezonu i on iznosi 828.000.000 eura, umjesto planiranih 1.100.000.000 eura. Impozantan je podatak da su financijski stručnjaci uspeli da umanje budžet za 300.000.000 eura, što budućeg predsjednika obavezuje da odgovara za 15 odsto od pomenutog budžeta iliti 124.000.000 eura i pruži bankovnu garanciju za eventualne gubitke u tom okviru tokom svog mandata, što je jedna od odredbi iz španskog zakona o sportu.

Svima je jasno da je Barcelonin sunovrat počeo s onom megalomanskom prodajom Neymara, poslije čega su direktori okupljeni oko Josepa Marija Bartomeua posegli za nizom (zasad) neuspješnih poslova. Samo su Philippe Coutinho i Ousmane Dembele plaćeni preko 300.000.000 eura s bonusima! Njemački Sport Bild tvrdi da je Barcelona uspela da plati otkupnu klauzulu za Antoina Griezmanna samo zahvaljujući sumnjivim bankarskim zajmovima. U protekle tri sezone Barcelona je potrošila blizu milijardu eura na transfere!

“Od Neymarovog odlaska Barcelona nema nikakav sportski koncept i brojne odluke bile su pogrešne na račun želje da klub ostane kompetitivan i pokaže financijsku moć“, tvrdi Viktor Font za Sport Bild i dodaje:

“Najveća greška kluba jeste inflacija ugovora. Klub je otišao preko svih granica, što je dovelo do toga da Barcelona bude pod pritiskom i zbog sitnica“.

Dalje se navodi da je Barcelona imala šestogodišnji plan po kojem bi u periodu od 2015. do 2021. godine postala maksimalno nezavisna od novca stečenog od televizijskih prava, što nije mala suma. Klub se maksimalno fokusirao na prodaju karata, marketing i prodaju suvenira s klupskim grbom. Barcelona je na tim poljima doživjela procvat. Samo u sezoni 2018/19, Barcelona je zaradila 159.200.000 eura od prodaje karata. Najbolji učinak te sezone u celom svetu! Barcelonin muzej bilo je najposjećenije kulturno-sportsko zdanje u cijeloj Kataloniji. Kada je pandemija virusa korona došla, prvo je “pojela“ novac na tim mjestima…

Kako bi umanjio budžet za plate od 391.000.000 eura Bartomeu i njegovi saradnici pribjegli su metodi odstranjivanja onih koji najviše zarađuju bez eurocenta obeštećenja ili za male pare. Luis Suarez je praktično poklonjen madridskom Atletiku koji s Pistolerom juriša ka tituli. Suarez je sam u Barceloni zarađivao 12.000.000 eura neto platu.

Arturo Vidal i Rafinha su također otišli bez obeštećenja, dok je Ivan Rakitić prodat Sevilli za 1.500.000 eura i bonuse gdje bi transfer mogao da dostigne sumu od 10.000.000-11.000.000 eura. Kasa je dodatno rasterećena trampama, prije svega s Juventusom za Miralema Pjanića, gdje je poslala Artura Mela i dobila na to 12.000.000 eura. Ranije je to učinjeno u slučaju Jaspera Cillessena koji je poslan u Valensiju u zamjenu za Neta, gdje je Barca opet prihodovala oko 5.000.000 eura…

Poslije svega i dalje niko ne zna šta će biti s Lionelom Messijem. Argentinac je najavio da će konačnu odluku da donese tek kad se završi sezona, a u slučaju da Barcelona s njim ne produži dalje ugovor uštedjela bi cirka 100.000.000 eura samo na njegovoj plati. Carles Tusquets je u jednom potpuno iskrenom obraćanju izjavio da bi on lično pustio Messija da ode još prošlog ljeta, jer bi i tako klub uštedio istu sumu novca!

barcelona
Da li će Leo Messi ostati u Barceloni?

Na kraju klub ne zna šta će s kreditom od 800.000.000 eura koji je podigao u banci Goldman Saks. Isti mora da bude isplaćen u narednih 20 godina. Taj novac ne može da bude namjenjenna saniranje gorućih problema jer je kredit podignut za realizaciju projekta Espai Barca, odnosno renoviranje stadiona Camp Nou i prostora na placu, izgradnju novog pomoćnog stadiona, plus totalnu modernizaciju trening centra i još dosta propratnih stvari.

Podsjetimo, Barceloni će od trenutnog duga čak 400.000.000 eura pristići na naplatu do augusta ove godine…

Ovaj tekst Vam donosi Mozzart kladionica.

Možda te zanima