back to top

KONTROVERZNI SUDIJA NA SVJETSKOM PRVENSTVU: SVIRAO KRAJ U 85. MINUTI, UPLETEN U SKANDAL…

Drugi upravo čitaju

Radi se o Zambijcu Jannyju Sikazweu, glavnom arbitru duela Belgija – Kanada (1:0), koji je odigran u srijedu navečer.

Belgija je teškom mukom i pogotkom Michyja Batshuayija iz 44. minute došla do trijumfa, a prije toga je Thibaout Courtois odbranio Kanađanima penal.

De Bruyne, Hazard i družina provukli su se kroz iglene uši, a cjelokupna javnost smatra da je Kanada zaslužila bolji rezultat od poraza.

Između ostalog, analiziraju se i odluke zambijskog sudije Jannyja Sikazwea. On je, mišljenja su mnogi, žestoko oštetio Kanadu.

U 14. minuti pomoćni sudija signalizirao je ofsajd, iako je loptu Kanađanima poslao Eden Hazard.

Nakon toga je Vertonghen u šesnaestercu napravio prekšraj nad Buchananom, ali sudija, se nije oglasio. Nije bilo ni reakcije VAR-a.

Ni u 38. minuti Zambijac nije koristio VAR, kada je Laryea srušio Witsel. Pištaljka se nije oglasila.

Po mnogima, zambijski arbitar nije dorastao ulozi sudije na Svjetskom prvenstvu.

Ovo nije prvi put da se Sikazwe našao u centru pažnje. Prvi put je ljubitelje fudbala šokirao početkom ove godine, kada je u 85. minuti svirao kraj utakmice Afričkog kupa nacija između Tunisa i Malija. Tada se predomislio, dopustio da se igra još pet minuta poslije čega su igrači “otjerani” s terena.

Ni tada u nekim diskutabilnim situacijama nije koristio pomoć VAR-a. Organizatori su postupke sudije na toj utakmici pravdali toplotnim udarom kojeg je, navodno, doživio.

Sikazwe je bio upleten i u skandale s namještanjem utakmica afričke Lige prvaka. Unatoč skandaloznim radnjama dobio je pozivnicu FIFA-e da sudi veliko takmičenje kao što je Svjetsko prvenstvo.


Izvor: hayat.ba

Možda te zanima