Stadion

  387
  stadion

  Stadion je sportsko borilište s gledalištem na kojemu se održavaju sportska natjecanja i manifestacije.

  Borilište, stadion, fudbalsko igralište, izrađeno je od prirodne trave (počinje se koristiti i umjetna trava), a obično su oko igrališta izgrađena atletska staza. Prva borilišta su izgrađena u antičkoj Grčkoj. Oko borilišta počele su se izgrađivati tribine različita oblika.

  Najpoznatiji antički tereni bili su u Olimpiji, Delfima, Miletu i Ateni. Antički stadion u Ateni izgrađen je 330 godina pr. Kr., a obnovljen je 1896. u povodu prvih OI modernog doba. Moderni stadioni građeni su po uzoru na antičke i rimske amfiteatre.

  S obzirom na namjenu, raznih su oblika, a fudbalske građevine najčešće su u obliku elipse ili potkove. Obično se grade za velika takmičenja kao što su Olimpijske Igre, Svjetsko Prvenstvo, EURO i slično.

  Isti se projektiraju i grade po vrlo oštrim kriterijima koje za fudbal definišu FIFA i UEFA, a za Olimpijadu Međunarodni olimpijski komitet.

  najveći stadion na svijetu
  Stadion

  Osim terena i gledališta, na centralnoj tribini nalazi se počasna loža, a na preostalom su prostoru, u pravilu ispod tribina, prostorije uprave, svlačionice, dvorane za trening, društvene prostorije, te sve ostale sigurnosne i zdravstvene prostorije, a često i manji hoteli, ugostiteljski, poslovni objekti, trgovački i ostali sadržaji.

  U sklopu su postavljeni semafori te rasvjeta. Pored se obično nalaze pomoćna igrališta i ostali sadržaji zanimljivi za sportaše i posjetitelje. Najpoznatije olimpijske građevine jesu u Ateni, Londonu, Stockholmu, Parizu, Berlinu, Amsterdamu, Los Angelesu, Helsinkiju, Melbourneu, Rimu, Tokiju, Seulu, Sydneyu, Ciudad de Mé­xicu, Münchenu, Montrealu, Moskvi i dr.

  Najpoznatiji stadioni u svijetu: Maracana (Rio de Janeiro), G. Meazza (Milano), Santiago Bernabéu (Madrid), Hampden Park (Glasgow) i ostali.

  stadion
  Stadion